İşeme Testi (Üroflowmetri) Nedir?

Prof. Dr. Coşkun Şahin
Prof. Dr. Coşkun Şahin
19 Ocak 2022426 görüntülenme
Randevu Al
İşeme Testi (Üroflowmetri) Nedir? Üroflowmetri, idrar akış hızı ve süresi ile ilgili ölçümlerin yapıldığı ve genellikle idrar boşaltma güçlüğü çeken hastalara uygulanan bir tanı yöntemidir. Günümüzde tanı koymaya yardımcı en güvenilir ve uygulanması en basit tetkiktir. Tanı konulduktan sonra hastanın cerrahi veya medikal tedaviye verdiği cevap yine üroflowmetri testi ile takip edilebilmektedir. Üroflowmetri Testi Nasıl Yapılır? Üroflowmetri, bilgisayar sistemine bağlı bir işeme kabıdır. Bunun içine hasta normal idrarını tuvalete yapıyormuş gibi yapar. Ağrısız kolay bir tanı yöntemidir. Hastanın testi yapmadan önce idrara sıkışık olması yeterlidir. Üroflowmetri Testi Hangi Durumlarda Kullanılır? Genellikle idrar yolu ile alakalı bir problemin olduğu durumlardır. • Kısmi mesane tıkanıklığının belirtisi olabilen yavaş idrara çıkma • Alt üriner sistem obstrüksiyonları: iyi huylu prostat büyümesi, Üretra darlığı, Mesane boynu darlıkları, Prostat kanseri, • Artan idrar sıklığı veya aniden ve açıklanamayan idrara çıkma ihtiyacı • Tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları • İdrar kaçırma gibi durumlarda üroflowmetri testine ihtiyaç duyulur.
İşeme Testi (Üroflowmetri) Nedir?

 


 

Yazar Hakkında

Prof. Dr. Coşkun Şahin

Prof. Dr. Coşkun Şahin

Prof. Dr. Coşkun ŞAHİN, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Gülhane Askeri Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1988 yılında başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Gata Haydarpaşa Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tamamlayarak Üroloji Uzmanı olmuştur. İhtisas eğitimi sonrasında 7 yıl boyunca Erzurum Mareşal Fevzi Çakmak Asker Hastanesi'nde Üroloji Servisi Şefliği olarak çalışmalarını sürdürmüş ve 2002 yılında Taksim Gümüşsuyu Asker Hastanesi'nde Üroloji Servis Şefliği'ni yürütmüştür.

2004 Yılında ''Doçent Doktor'' 2013 yılında ''Profesör Doktor'' unvanlarını almıştır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.