Doktorsitesi.com

İnsülin direnci nedir? İnsülin direncimiz varsa nasıl beslenmemiz gerekir?

Dyt. Simge Sevinçer
Dyt. Simge Sevinçer
30 Mart 2016224 görüntülenme
Randevu Al
İnsülin direnci nedir? İnsülin direncimiz varsa nasıl beslenmemiz gerekir?

Besinleri sindirirken açığa çıkan glikozlar vücudun enerji kaynağıdır. Bu enerjiyi ihtiyaç duyulan bölgelere taşıyabilmek için ise pankreastan insülin salınır. Yani insülinin görevi kanımızda dolaşan serbest glikozları hücrelere taşımaktır. İnsülin direnci; kanda normal konsantrasyonda bulunan insülinin normalden daha az biyolojik yanıt oluşturması ya da insülinin metabolik etkilerine karşı vücutta direnç oluşması durumudur.

Kan insülin düzeyi 1.5- 2 kat yüksektir çünkü sürekli olmayan bir boşluğu doldurmak için insülin üretilir. Bir süre sonra insülin yapısı tamamıyla bozularak diyabete sebep olabilir. Bu sebeple de prediyabetle (diyabet öncesi) yakın ilgilidir. Obezite ile ilişkilidir yani obezite genellikle beraberinde insülin direncini getirir veya insülin direnci obeziteyi tetikler. Genellikle obez bireylerde gördüğümüz, içerisinde bir çok hastalığı barındıran (hiperkolesterol, hipertansiyon, diyabet, kalp ve damar hastalıkları...) Metabolik Sendromu (MetS) tetikler.

Beslenme şeklinize bağlı olarak gözlemlenen kilo artışı önüne geçilmediği müddette metabolizmanın sağlık dolu işleyişine zarar verir. Beraberinde getirdiği Metabolik Sendom ile ise içinden çıkılmaz bir hal alır. Yapılan bir çalışmada (The Atherosclerosis Risk in Communities Study- ARIC) kırmızı et ve kızartılmış ürünlerin insülin direnci ve MetS'i arttırdığı süt ürünleri tüketiminin ise koruyucu etki yaptığı gözlemlenmiştir.

Eğer kilo fazlanız varsa ve sürekli acıkma hissinizin önüne geçemiyorsanız lütfen bir uzmana danışın. Yapılan tahliller sonucu insülin direnci teşhisi konulduysa yapılması gereken hemen bir diyetisyene başvurmaktır. Peki insülin direnci gelişen bireyler nasıl beslenmeli nasıl yaşamalıdır?

--En uygun tedavi yöntemi Akdeniz Usulü Beslenmedir. Yani yüksek posa tüketimi, minimum doymuş yağ alımı, bitkisel protein tüketimi ve balık tüketimi içeren bir beslenme şeklidir. Fakat ciddi kilo probleminiz varsa bir diyetisyenle devam ettirmeniz metabolizmanız açısından en sağlıklı çözümdür.

--Yapılan diyet sporla desteklenmelidir. Günde en az yarım saat günlük rutininizin dışında yürüyüş yapmak insülin direncini kırmanıza yardımcı olacaktır.

--Glisemik yükü düşük beslenme şekli uygulamanız gerekiyor. Yani rafine karbonhidrattan (şeker, tatlı, makarna, pirinç, beyaz ekmek) uzak durup sağlıklı karbonhidratlara her öğünde yer vermemiz gerekiyor (tam tahillı ekmekler, bulgur, sebze, meyve)

Ulusal Sağlık Enstitüsü tarafından yapılan bir çalışmada yaşam tarzı değişikliğinin diyabet riskini %58 azalttığı görülmüştür. Önce karar verin, sonra bu gücün sizde olduğuna inanın, son olarak da sağlıklı yaşama adımınızı atın..

Etiketler

İnsan vücuduİnsülin direnci sendromuDiyetisyene gidiyorumİnsülin salınımıİnsülünDiyet önerisiİnsülin hormonuİnsülin direciDiyet tedavisiDiyetisyen kontrolDiyetisyen kontrolünde diyet

Yazar Hakkında

Dyt. Simge Sevinçer

Dyt. Simge Sevinçer

Dyt. Simge SEVİNÇER, 10 Temmuz 1992 tarihinde Gaziantep’te doğmuştur. Lise öğrenimini 2006 - 2010 yılları arasında Tülay Başaran Anadolu Lisesi’nde tamamladıktan sonra 2010 yılında Medipol Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nde lisans eğitimine başlamıştır. 2014 yılında lisans eğitimini tamamlayarak Diyetisyen unvanı almıştır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır