İnsan yavrusunun doğumu

İnsan yavrusunun doğumu

Doğum; kadın üreme sisteminin mükemmel bir şekilde geliştirip yaşama yeteneği kazandırdığı yeni bir bireyin dünyaya gelmesidir.
Sağlıklı bir gebeliğin oluşup sürdürülebilmesi ve bir bebeğin dünyaya gelişinin tadına varılabilmesi için bedensel ve ruhsal olgunlaşmanın tamamlanması gereklidir. Gebelik boyunca düzenli aralıklarla sağlık kurumlarınca bebeğin ve annenin kontrolünün yapılması, gebeliğin mutlu bir sona ulaşımını sağlar.
Bebek ana rahminin içinde, yaklaşık 9 aylık bir sürede, dış dünyada yaşayabileceği gelişime ulaşır. Bu süre boyunca özel bir sıvıyla dolu olan “su kesesi” içindedir. Beslenmesini de ”göbek kordonu” yoluyla plasentadan sağlar.

Rahim ağzının genişlemesi ve bebeğin içinde bulunduğu su kesesinin açılması ile doğum başlar.

Bebeğin aşağı doğru kayarak vajinadan geçip doğması için kuvvetli bir kas dokusuna sahip olan rahim kasılır ve bebeği iter. Bu sırada anne, “doğum ağrısı” denen ağrıları hisseder. Günümüzde hastanelerde kullanılan yöntemlerle, anneleri rahatsız eden bu ağrıların hissedilmesi engellenebilmektedir. Buna “ağrısız doğum”adı verilir.
Rahim ağzının yeterince genişlemesi ve bebeğin rahimden, kasılmalar sayesinde yavaş yavaş vajinaya ve oradan da bedenini dışına itilerek doğması 6-18 saat arasında sürebilir. Bebekler genellikle başları gelecek şekilde doğarlar. Tüm beden çıktığı zaman bebeğin anne karnında beslenmesini sağlayan göbek kordonu, doğuma yardım eden sağlık görevlisi tarafından kesilir. Plasenta ise bebek doğduktan sonra hekim kontrolü altında kendiliğinden dışarı çıkar ve böylece doğum tamamlanmış olur.
Doğumda hekimin ya da ebenin yardımı ve izlemi gereklidir. Bu nedenle doğumun, anne ve bebeğin sağlığı açısından bir hastanede ve sağlık görevlisi yardımı ile yapılması ve bebeğin de doğar doğmaz bir hekim tarafından muayene edilmesi gereklidir.

Bebeklerin çeşitli nedenlerle normal yoldan doğmasının mümkün olmadığı durumlarda, “sezaryen”denilen bir ameliyat yapılarak bebek anne karnından alınır.

 

 

 

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. Şahin Uçar

Uzm. Psk. Şahin UÇAR, lisans öncesi öğreniminin ardından Uludağ Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik bölümünde başladığı lisans eğitimini 2002 yılında tamamlayarak Psikolog unvanı almıştır. Yüksek lisans eğitimini ise 2008 yılında Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde tamamlamış ve lisansüstü derecesini almıştır. Ayrıca 2013 yılında Arel Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Psikoloji bölümünde ikinci lisans eğitimini ve 2016 yılında İstanbul Esenyurt Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Klinik Psikoloji yüksek lisans eğitimini tamamlamıştır. Kent Gazetesi’nde “Psikoloji ve Ruh Sağlığı” konusunda, Bursa Hakimiyet Gazetesi’nde ”Cinsel Yaşam” konusunda yazılar yazmış olan Uzm. Psk. Şahin UÇAR, Hürriyet Gazetesi Bursa ekinde “Ruh Sağlığı, Evlilik Aile Danışmanlığı ve Cinsellik“ konusunda zaman zaman yazılar yazmaya dev ...

Etiketler
Bebek
Uzm. Kl. Psk. Şahin Uçar
Uzm. Kl. Psk. Şahin Uçar
Bursa - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube