Doktorsitesi.com

inme ve rehabilitasyonu

Uzm. Dr. Nurten Küçükçakır
Uzm. Dr. Nurten Küçükçakır
18 Aralık 2020164 görüntülenme
Randevu Al
inme ve rehabilitasyonu

İnme, beyin damarlarında tıkanıklık (pıhtı atması veya zamanla yavaş yavaş damar çapının daralması) ya da kanama sonucu, beynin bir bölgesinin kanlanmasının bozulmasına bağlı olarak beyin dokusunda meydana gelen travmatik olmayan hasarlanmadır.

İnme İçin Risk Faktörleri Nelerdir?

İnme için bilinen risk faktörleri değiştirilebilen ve değiştirilemeyen risk faktörleri olarak iki gruba ayrılır. Değiştirilemeyen risk faktörleri yaş, cinsiyet, ırk, aile öyküsü, geçirilmiş inme veya tıkanma atağı öyküsü şeklinde sıralanabilir.

Değiştirilebilir risk faktörleri ise şunlardır:

Yüksek Tansiyon

Diyabet (Şeker hastalığı)

Sigara kullanımı

Aşırı alkol kullanımı

Obezite

Yanlış beslenme alışkanlıkları

Hiperlipidemi (kan yağlarında yükseklik)

Fiziksel hareket eksikliği

Kalp ritm bozuklukları

Kalp kapak hastalıkları

Yapılan çalışmalar inme olgularının yaklaşık %90’ının değiştirilebilir risk faktörlerine bağlı olduğunu, dolayısıyla da önlenebilir olduğunu göstermektedir.

İnme Sonucu Oluşan Klinik Tablo Nedir?

İnme sonucu genellikle lezyon yerine göre vücudun bir yarısında motor kayıp (kuvvetsizlik), his bozukluğu, denge koordinasyon bozukluğu, konuşma ve yutma bozuklukları, idrar ve gaita kaçırma ve bilişsel fonksiyon kayıplarından komaya kadar gidebilen bir klinik tablo oluşabilmektedir.

İnme Tedavisi Nasıl Yapılır?

İnme Tedavisi, inme durumu sonrası acilen başlamalıdır. Saatler içinde tedaviye başlanması durumunda beyin dokusunda oluşabilecek kalıcı hasarların önüne geçilebilir. Bu nedenle erken dönemde inmenin tipine ve hastanın klinik durumuna göre tıbbi tedavi uygulanır. Rehabilitasyon da bu tedavinin bir parçasıdır ve erken dönemde başlatılması önemlidir. Romatem Erken Dönem Rehabilitasyon Kampı için çağrı merkezimiziden bilgi alabilirsiniz.

Etiketler

İnme nasıl olurFelçliFelç hastasıFelç geçirmeFelç sonrası tedaviFelç riskiFelç tedavisiFelç kalmaFelç kalmakFelç kalma riskiFelç vakasi nasıl oluyorİnme sonrası gelişen komplikasyonlarİnme sebelerindenİnme sonrası yutma refleksi kaybıİnme nedirİnme hastalığıİnme nasıl oluşurİnme belirtileriİnme tedavisi nedirİnme riski neye bağlıdırİnme riski nedirİnme tedavisiİnme krizi nedirİnme erken teşhisİnme neden olurİnme ve tedavisiİnme rehabilitasyonuİnme sonrası sağ kalan hastalar

Yazar Hakkında

Uzm. Dr. Nurten Küçükçakır

Uzm. Dr. Nurten Küçükçakır

Uzm.Dr. Nurten Küçükçakır, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak 2006 yılında tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, yine aynı fakültede yapmış ve 2012 yılında Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon uzmanı olmuştur.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.