İnek sütü alerjı̇sı̇nde nasıl beslenmelı̇yı̇z

İNEK SÜTÜ ALERJİSİNDE NASIL BESLENMELİYİZ

İnek sütü alerjı̇sı̇nde nasıl beslenmelı̇yı̇z

İnek sütü alerjisi, çocuklarda en sık görülen ve en erken ortaya çıkan besin alerjilerinden birisidir. Sıklıkla ailede astım, besin alerjisi, alerjik rinit, egzama gibi alerjik hastalık öyküsü gözlenmektedir. Genellikle ilk 6 ayda görülmeye başlayıp 2 yaşında sık gözlenen inek sütü alerjisinde, bebeğiniz alerjiye neden olan inek sütü proteini ile ek gıda ile başlanan yoğurt, süt ya da inek sütü içeren hazır bebek mamaları ile karşılaşabildiği gibi yalnızca anne sütü ile de karşılaşabilir. Burada alerjinin kaynağı annenin tükettiği süt ve süt ürünleri ile alınan alerjik proteinin anne sütüne geçmesi ve bebek tarafından alınmasıdır. Semptomları arasında bebekte tekrarlayan veya düzelmeyen ishal, dışkıda kan görülmesi, bazen kabızlık, kusma atakları ve kilo alamama ve iştahsızlık bulunmaktadır. Ağır alerji durumlarında ise ani nefes daralması, tansiyonda düşme, şiddetli karın ağrısı gibi bulgular ile gözlenen hayatı tehdit eden anafilaksi ile karşılaşılabilir.

 

Sıklıkla yanlış anlaşılan konulardan birisi inek sütü alerjisi olan çocuklara diğer süt ürünlerinin verilmesidir. Fakat inek sütüne alerjisi olan çocuklarda diğer süt ürünlerini de içeren yoğurt, peynir, ayran, margarin, tereyağı ve süt ürünleri eklenerek yapılan kek, kurabiye gibi yiyeceklerin de verilmemesi gerekmektedir. Hatta alerjinin derecesine bağlı olarak ocakta kaynatılan süt bile ciddi sıkıntılara neden olabilmektedir.

 

Beslenme önerileri:

 

  • Tüm hayvansal sütler ve ürünleri tüketilmemeli
  • Süt içerebilecek gıdalar/paketli ürünlerden (kremalı çorba, kraker, erişte, tereyağı, kazein içeren sosis-salam, çikolata vb.) kaçınılmalı

Son olarak besin etiketi okuma alışkanlığı kazanılmalıdır. Paketli gıdalarda eser miktarlarda bulunabilen alerjen maddeler bulguların artmasına neden olabilir. Ürünün etiketinde dikkat edilmesi gereken ibareler arasında “tereyağı aroması, kazeinat, hidrolizat, laktoglobulin, lactoalbumin, laktoz, whey-peynir altı suyu, keçi sütü, süt tozu” bulunmaktadır.  

Bu makale 7 Temmuz 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dyt. Büşra Şen

Uzm. Dyt. Büşra Şen , 1995 yılında İzmir’de doğdu. İlk ve orta öğrenimini İzmir’de tamamladı. Yeditepe Üniversitesi İngilizce Beslenme ve Diyetetik Bölümünden 2018 yılında “Gluten Hassas Enteropatisi ve Diabetus Mellitus İlişkisi” semineriyle başarıyla mezun olarak diyetisyen ünvanı almaya hak kazandı. Lisans eğitimi boyunca birçok sempozyum ve kongreye dinleyici olarak katıldı. 2018 yılında İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Tezli Yüksek Lisans programına başladı ve 2020 “1-5 yaş çocukların beslenmelerinin antropometrik ölçümler ve ailelerin beslenme bilgisi sağlık okuryazarlıkları ile değerlendirilmesi” başlıklı tez sunumunu gerçekleştirerek başarı ile mezun olarak uzman diyetisyen ünvanını aldı. 2020’den beri akademik kariyerine İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Doktora bölümünde devam etmektedi ...

Etiketler
İnek sütü
Uzm. Dyt. Büşra Şen
Uzm. Dyt. Büşra Şen
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube