İlişkiler ve iliş/meyenler

İlişkiler ve iliş/meyenler

Basın, sosyal medya, kitaplar, dergiler, yayınlar ve hatta reklamlar…Bugünlerde başımızı nereye çevirsek romantik ilişkilerde yapılması gerekenler ve yapılmaması gerekenleri görüyoruz. “Daha iyi bir sevgili nasıl olunur?” dan başlıyor, duygusal mitler, ilişkilerde kadın-erkek bakış açısı farkları, bilinçdışı süreçlere kadar bilgileniyoruz çok şükür…

Bu öyle bir üçgen ki, bir köşesinde ilişkiye renk ve canlılık katmak, ortak ruh oluşturmak üzerine önerilerini sıralayanlar, bir köşesinde yazılan çizileni kendince uygulamaya çalışanlar, bir diğer köşesinde “Neden ben hala bekarım?”, “ Neden hayatımda kimse yok? ”, “Hepsini biliyorum, neden mutlu olamıyorum, neden ilişkilerim sürmüyor?” diyenler var.
 

Şimdi tüm bunlardan nasıl bir anlam çıkarmalıyız, bu üçgenin hangi ucundayız, değilsek bizler de ilişkilerimizi bunlara göre mi biçimlendirmeliyiz ? Birisi ile ilgilenmek ve ona bağlanmak bir süreçtir. Bu süreç keşfetmek, öğrenmek – öğretmek, vermek- almak, gelişmek- geliştirmek, kabul etmek, tartışmak gibi anları yaşamaktan oluşur. Dolayısıyla ilişkilerin bazen istediğiniz gibi yürümemesinden doğal bir şey olamaz. Bu noktada sizin hisleriniz önemlidir. “Aman sıkı tutanayım” düşüncesiyle kötü ve yıkıcı olabilecek bir ilişkiyi sürdürmek de, duygu ve düşüncelerini kontrol etmeden, emin olmadan “ Hadi herkes yoluna” demek de duygusal dünyanızda dengesizlik yaratır.
 

Bütün ilişkiler kişiye özel hareketler ve tepkiler içerir. İlişkilerin tümü, bireylerin kendilerini ve birbirlerini nasıl algıladıkları üzerine kuruludur. Dolayısıyla 3.kişiler, söylemler, yayınlar vb.  tarafından rehberlik edilebilir ancak ilişkiler ve ilişkiye taraf olan kişiler kontrol edilemez, yönetilemez. Önemli olan, değişebilecek olan sizin olup biteni nasıl yorumladığınız ve bu değerlendirmenize göre ne hissettiğiniz,  ne yapmak istediğinizdir.
 

Tabii ki görüşleri, önerileri, yükselen değerleri, aranılan özellikleri, genel ilişki beklentilerini dikkate almakta fayda vardır, ancak kendi üzerinde “Yaptım niye olmadı?”, “Ben beceremiyorum bu işleri” baskısı kurmaktan uzak durmak gerekir. İlişkilerin ne yapılırsa nasıl yol izleyeceği zaman, şartlar, duygular, düşünceler gibi sayısız etmenden etkilenir. ‘Böyle yap böyle sevgilin olsun’ gibi bir reçete yoktur. Kimin kimle ilişki kurabileceği de ilişkilerin ne yol izleyeceğini de hiç kimse kesin olarak önceden bilemez ve ölçemez.

Bu konularda karar alma, danışma ve değişiklik ihtiyacı hissettiğinizde bu işin gerçek uzmanlarından profesyonel destek almak daha sağlıklı ve uygun olacaktır.

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Deniz CEBEKAN

Ankara Üniversitesi Psikoloji bölümü mezunuyum. Ankara Üniversitesi Psikiyatri Kliniğinde görev aldım. Aynı zamanda İnsan Bilimleri programını tamamladım. Pedagojik Formasyonumu Ankara Eğitim Bilimleri Fakültesinden aldım. Hasan Kalyoncu Üniversitesi 475 saatlik Aile Danışmanlığı Sertifika programını tamamlayarak Çift ve Aile Danışmanı ünvanını aldım. Parmak İzleri Anaokulu ve Çocuk Kulübü’nü kurdum ve uzun yıllar kurucu – psikolog olarak çağdaş, özgüvenli, kendiyle çevresiyle barışık, sorumluluk sahibi çocuklar yetiştirdim. Bu süreçte birçok eğitim kurumunda da psikolog olarak görev yaptım. Okul öncesi eğitim kurumlarında gelişim takibi, sorun belirleme – giderme, aile danışmanlık; İlköğretim 1. ve 2. kademelerde davranış yönlendirme, temel öğrenme ilkeleri, verimli ders çalışma yöntemleri, aile içi iletişim ağırlıklı psikolojik danışman ...

Psk. Deniz CEBEKAN
Psk. Deniz CEBEKAN
Ankara - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube