İletişim

İletişim nedir ve neden önemlidir sizce?  Günlük hayatımızda sıklıkla kullandığımız bu kelime aslında ne kadar karmaşık bir şeyi ifade ediyor hiç düşündünüz mü? İletişim hayatımız da ne kadar büyük ve önemli bir yere sahip. İnsan sosyal bir canlıdır. Konuşmak, paylaşmak ve kendini bir gruba ait hissetmek ister. Bu yüzden insanlar için iletişim çok önemlidir.

İletişim

İletişim nedir ve neden önemlidir sizce? 

Günlük hayatımızda sıklıkla kullandığımız bu kelime aslında ne kadar karmaşık bir şeyi ifade ediyor hiç düşündünüz mü? İletişim hayatımız da ne kadar büyük ve önemli bir yere sahip.

İnsan sosyal bir canlıdır. Konuşmak, paylaşmak ve kendini bir gruba ait hissetmek ister. Bu yüzden insanlar için iletişim çok önemlidir. 

İletişim, en basit anlamıyla bilgiyi bir yerden, kişiden veya gruptan diğerine aktarma eylemidir. Her iletişim bir gönderen (en az), bir mesaj ve bir alıcı içerir. Bu size basit gibi gelebilir, ancak iletişim aslında son derece karmaşık bir konudur. İletişim insan doğasının önemli bir parçasıdır. İnsanlar, sosyal canlılar olduğu için ruhsal - bedensel ihtiyaçlarını gidermek için iletişimi kullanır. Temelde, kişi sosyal çevrede sağlıklı ve mutlu bir ilişki kurabilmek için kullanır bunu. Bu yüzden, iletişim insan hayatının vazgeçilmez bir öğesidir. Doğduğumuz andan itibaren çevremizle iletişim halinde oluruz. İlk başta bu iletişim son derece sınırlıdır. Ancak zamanla, büyüdükçe ve yeni iletişim kanalları keşfettikçe, bu iletişim ağı büyür ve daha çok insanla iletişim kurar hale geliriz. İletişim kurmak insan için birçok açıdan önemlidir, fakat gelişim çağındaki çocuklar için çok daha büyük önem taşır. Çünkü, yeni dünyaya gelmiş bir bebek ne kadar çok uyarana maruz kalırsa beyni aynı oranda gelişir.

Aynı şekilde yetişkin bir birey içinde iletişim aynı derecede önem taşır aslında. Sadece sosyalleşmek değildir, iletişim kurmaktaki amaç. Aynı zamanda sosyal destek de içerir, iletişim.

 

Bu bağlamda bakıldığında; doğru iletişim kurabilmek kendimizi ifade edebilmemiz açısından son derece önemlidir. Doğru iletişim kurabilmek için iletişimi daha detaylı bilmek gerekir. Sizlere kısaca bunlardan bahsetmek istiyorum. 

İletişimin 4 türü vardır. Bunlardan ilki sözel iletişimdir. Sözel iletişim; ağzımızdan çıkan her şeyi kapsar.

  • Sözel iletişim: Ağzımızdan çıkan her şey.
  • Sözel olmayan dilimiz: Vücut dilimiz, yüz ifademiz ve hatta dokunuşumuzun yoğunluğu.
  • Dinlemek: İletişimin iki öğesinden birisi. (Çoğunlukla göz ardı ettiğimiz)
  • Örnek olma: Yaptığımız her şey ile karşıdakine bir mesaj veririz. Davranışlar, sözler, vb. (Bütün iletişim türleri arasında en güçlü olanı)

Bu makale 6 Nisan 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Klinik Psikolog  Başak Kanber

  Klinik Psikolog Başak Kanber; 2014 yılında Bahçeşehir Üniversitesi Psikoloji bölümünden (%50 Burslu olarak) mezun oldu. Mezuniyet sonrası, ilk tercihi çocuklar ile çalışmak oldu. Eğitim hayatı boyunca hayalini kurduğu bir çalışma alanıydı. Bu alanda çalışmaya başlamak kendisine çok farklı kapılar açtı. En önemlisi de çocuklarla çalışırken aileleri de göz ardı etmemeyi öğrendi. Aldığı eğitimlerin çeşitliliğini bu sayede daha da arttırdı. Bu sırada, yetişkin danışanlar ile bireysel terapiler de yaptı. Hayatında büyük bir değişiklik oldu ve 2015 yılında evlendim. Eğitimlerime de hiç ara vermeden devam ettim tabi ki; 2017 yılında Esenyurt Üniversitesinde Klinik Psikoloji Yüksek Lisans eğitimimi tamamladım. Üniversite ve Yüksek Lisans Eğitimim boyunca çocuk ve yetişkin alanında bir çok farklı eğitim alma şansı oldu. Bu eğitimleri alırken te ...

Etiketler
İletişim
Klinik Psikolog  Başak Kanber
Klinik Psikolog Başak Kanber
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube