İhtiyaç doyurum savaşı !

İhtiyaç doyurum savaşı !

İnsanları, eşlerini inciterek onların davranışlarını düzelteceklerine inandıran şey sizce nedir? Yetişkin bir insanın eşine davranış şekliyle bebeklerin ağlama içgüdüsel tepkisi arasında çok benzer bir durum var. En küçük bir durumda rahatsızlık yaşayan bebekler isteklerini kelimelere dökmez ve ihtiyaçlarını avazı çıktığı kadar ağlama yoluyla giderir. Tabi bebeklerin bu feryadı ne kadar yüksek sesle ve şiddetli olursa ebeveynleri o kadar çabuk yanlarına gelir ve ihtiyacını gidermeye çalışır. Bu şekilde bebeklerin zihninde bir yöntem olarak şablon oluşur: “Kendini engellenmiş hissettiğinde çevrendeki insanları rahatsız et ve birileri yardıma gelinceye kadar olabildiğince sevimsiz ol.”

Peki bebeklerin, sürekli yanı başında ihtiyacını anlamaya çalışan annesine karşı olan beklentisini yetişkinken eşinden beklemesi de tesadüf olabilir mi? Çift terapisinde sıklıkla duyduğum, “15 yıllık evliliğimiz var. Eşim hala beklentilerimi anlamıyor. O beni hiç anlamadı.” gibi ifadeler kullanılıyor. Çiftlerin bu şekilde beklentilerinin olması esasında bebekken kafalarında oluşan ‘o’ şablondan geliyor. Hiçbir ihtiyacını kelimelere dökmeden ortalığı yıkan bir ağlama sesiyle allanıp pullanan bebekler, yetişkinlik döneminde de sevgilisinden veya eşinden benzer şeyleri bekliyor. Parantez içinde ihtiyaçlarını karşılayamayan partnerinin yetersiz olduğu düşüncesiyle iki taraf arasında sebebi hatırlanmayan güç savaşları doğuyor. Bu savaşın adı ise benim tabirimle “ihtiyaç doyurum savaşı” oluyor.

K: Hendrix, Harville. Hak Ettiğiniz Aşkı Yaşayın. İstanbul: Sistem Yayıncılık, 2014.

Bu makale 18 Aralık 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Dan. Muhammed Çelik

Psk. Dan.Muhammed Çelik, ortaokul ve öğretmen lisesi öğrenimini Sakarya’da tamamladıktan sonra Yeditepe Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışma bölümünden Onur Öğrencisi olarak mezun oldu.Yüksek lisansını yine Yeditepe Üniversitesi’nde Rehberlik ve Psikolojik Danışma üzerine yapmış olup bu süreçte bir yandan gönüllü olarak İstanbul’da bir Psikolojik Danışma Merkezi’nde asistan olarak çalışmıştır.

Psk. Dan.Muhammed Çelik, şu an özel bir okulda Psikolojik Danışman olarak çalışmakta olup uygun vakitlerinde kendi Özel Muayenehanesi'nde danışan almaktadır.

Etiketler
Evlilik içi çatışma
Psk. Dan. Muhammed Çelik
Psk. Dan. Muhammed Çelik
Sakarya - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube