Hipotiroidi ve beslenme

Hipotiroidi, bazal metabolizmayı ve vücut bileşenlerini doğrudan etkileyen bir hastalık. Bu yüzden diyetisyene başvurmadan önce bu hormonlara baktırmalısınız! Bu yazımda daha çok iyot ve selenyum alımı konusuna değineceğim.

Hipotiroidi ve beslenme

İyot ; tiroit hormonlarının temel bileşenidir. Bunu duymuşsunuzdur; hipotiroidi iyot yetersiz olan topraklarda daha sık görülür. Şu da var ki iyotun fazla kullanımı da tiroit salınımı olumsuz etkiler. Hashimoto tiroditinde iyot kısıtlanır. Yani yine bir denge söz konusu.

İyot yetersizliğinin önlenmesi için tuza iyotlama yapılır ve işe de yarar. DSÖ'nün önerisi günlük alım miktarı 150 mcg' dır. Günlük 2 gram iyotlu tuz tüketerek bu ihtiyacı karşılayabiliriz. Süreklilik önemli tabi.

Yemeklere piştikten sonra tuz eklemek, tuzu serin ve karanlık ortamda muhafaza etmek iyot içeriğinin korunmasını sağlar.

Selenyuma gelince; selenyum, vücutta hormon ve enzim yapılarına katılan çok önemli bir mineral. Tiroit bezini otoimmün saldırılardan korur ve aynı zamanda bir antioksidandır. Günlük alım önerisi 70 mcg. 

Diyette selenyum kaynakları; yağlı tohumlar, kabuklu yemişler, hayvan etleri, deniz ürünleri, tam tahıllar ve yumurta 🥚

1 haşlanmış yumurtada 20 mcg
50 gram ayçekirdeğinde  40 mcg
100 gram ton balığında 43 mcg
100 gram yulafta 34 mcg selenyum bulunur.

Bu makale 8 Mart 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Nursel Zengin

Dyt. Nursel Zengin Lisans eğitimini 2015 yılında Gümüşhane Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünde tamamlamıştır. Mezun olduktan hemen sonra çeşitli kamu kurumlarında diyetisyen olarak görev almıştır. Lisans eğitiminin henüz ilk yıllarındayken beslenme konusunun multidisipliner bir yaklaşım gerektirdiğini fark ettiğinden kendi alanında ve alanı dışında birçok eğitim almış, İletişim Fakültesi bölüm derslerine ve projelerine katılım sağlamıştır. 6 yıllık meslek hayatı boyunca 3000’den fazla kişiye danışmanlık hizmeti verme fırsatı bulmuştur. Bunun yanında okullarda öğrenci ve velilere yönelik obezite, diyabet, sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivite konularında eğitimler vermiştir. 2017 yılında yapılan “Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması” projesinde yer almıştır. Türkiye Diyetisyenler Derneği ve Sağlık Bakanlığının düzenlediği birç ...

Etiketler
Düzenli beslenme
Dyt. Nursel Zengin
Dyt. Nursel Zengin
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube