Hiperaktivite ve dikkat dağınıklığı


Okulların açılmasıyla beraber ADHD tanısı verilerek muayehaneye gönderilen çocuk sayısında artış da başladı. sınıfta yaramazlık yapan her çocuğun hiperaktivite ve dikkat dağınıklığı hastası olmadığını belirtmekte fayda var. bir çocuğa hiperaktivite tanısı koyabilmek için öncelikle sorunun 7 yaşından önce de var olması gerekmektedir. kısaca ADHD sonradan ortaya çıkan bir hastalık değildir. biyolojik kökenlidir ve doğuştan meydana gelir. 7 yaşından önce de huzurluk,huysuzluk, hareketlilik, yerinde duramama, amacı olmayan hareketlilik, agresif hareketler , yine anaokul döneminde faaliyeterden çabuk sıkılma, bir oyunu başlatmak ancak sürdürememek, hareketli ve amaçsız oyunları tercih etmek. sırasını beklemeden konuşmak ya da söz kesmek. dürtüsellik, dikkat dağınıklığı ve hareketlilik alanlarında kendini gösterir. bunlardan biri ve ya ikisi ya da 3ü birarada görülebilir. 7 numara lens takmaktan farkı yoktur. psikolojik değil biyolojik kökenlidir. ancak sonuçları ruhsaldır. çocuk arkadaşlaıryla iletşiminde iletişime dair ipuçlarını kaçırır ya da sanki karşısındakini dinlemiyormuş gibi davranır ve arkadaşları tarafından yalnız bırakılabilir. veya dersteki dikkat dağınıklığı zeka da sorun olmamasına rağmen düşük ders başarısına sebep olur ve bu da çocuğun kendini yetersiz, başarısız hissetmesine sebep olabilir. zekayla arasında bir ilişki saptanmamıştır.
Ancak dikkat dağınıklığı çocukta öğrenme güçlüğü meydana getirebilir. tedaviye genelde 7 yaşından sonra başlanmasının sebebi okul yaşında çocuk çok farklı uyaranlarca uyarılır ve dikkat dağınıklığı ile hareketlilikte artış olabilir.
Hiperaktivite tanısı sadece konuyla ilgli bir uzman tarafından konulabilir. bu öğrenciler için bazı pilot okullarda özel sınıflar açılmakla beraber bu çocukların durumlarından ötürü derslerine bağlı girecekleri sınav ortamı ve süresi de talep edilirse düzenlemektedir. tedavi sırasında davranışçı ve destekleyici terapilerden fayda görülmektedir.
Ergenlik dönemi ADHD yi arttırabilir. ancak bu dönemden sonra ADHD kendiliğinden geçebilir. buradaki sorun akademik başarıyı olumsuz etkilemesidir. ilaç tedavilerinin genel amacı; akademik başarıyı sağlamaktır.