Hijyenik pedler gerçekten hijyenik mi?

Hijyenik pedler gerçekten hijyenik mi?

Dışarıdan bakıldığında giysiden belli olmayan, emici özellikleri fazla, kaymayan, koku yapmayan çeşitli büyüklükte, kanatlı kanatsız çok çeşitli pedler kadınların seçimine sunulmaktadır. Reklamlara baktığımızda özellikleri çok abartılmaktadır. Gerçekte kullanımları ise çok farklı sonuçlara yol açmaktadır. Doğru ürünün doğru şekilde kullanılması gerekir. Öyle ki tıpkı yanlış kullanılan bir ilaç gibi, yanlış kullanılan pedler de kadın sağlığını tehdit edebilir. Aynı şeyleri tamponlar için de söyleyebiliriz. Hatta tamponların yanlış kullanımı,septik şok sendromu denen, ölümle sonuçlanabilen durumlara yol açabilmektedir. 

Ölümcül bakterilerin oluşmasını önlemek için, hiçbir tampon 8 saatten fazla vajende tutulmamalıdır. Pedler önceleri yalnız adet günlerinde kullanılmaktaydı. Daha sonraları her gün kullanılan ince (yaprak) pedler, iç çamaşırlarını ve giysileri istenmeyen akıntılardan korumak üzere piyasaya sürüldü. Bunların uygun olmayan şekillerde kullanımı çeşitli hastalıklara yol açar. Kaşımakla oluşan tahrişler son derece ağrılıdır. Çok gerekli olmadıkça günlük pedlerin( yaprak pedler) kullanılmasından kaçınılmalıdır. 

Genital bölge salgı ve ter bezleri içerdiğinden zaten normalde ıslaktır. Normal ıslaklık rahatsızlık vermez. Fakat akıntılı hastalıklarda, ıslaklık rahatsızlık verici boyutlardadır ve bazen ped kullanmak ihtiyaç halini almaktadır. Böyle durumlarda akıntı tedavi edilir edilmez ped kullanmaktan vazgeçmek gerekir.

Ped seçimi yaparken reklamlara göre değil doktor tavsiyesine göre hareket edilmelidir. Yüzeyi selüloz olan doğal malzemeden yapılmış pedleri tercih etmek gerekir. Tabanı zaten sıvı geçirmez naylon tabaka olan pedlerin yüzeyinin selüloz olması gereklidir. Zaten sık sık ped değiştirmek ve adet günlerinde, ılık, özel sabunlu suyla ayakta duş yapmak gerekir. (Vajinal lavaj bu dönemde sakıncalıdır. Küvet banyosu da adet dönemlerinde sakıncalıdır. Ama sabah ve akşam ayakta duş yapmakta hiçbir sakınca yoktur. Perine bölgesinde biriken kanın uzaklaşmasını sağlar ve enfeksiyonların oluşmasını engeller). Cildi temizlemeden sık sık ped değiştirilmesinin de bir yararı yoktur.

Özetlemek gerekirse: adet günleri dışında, günlük (yaprak) ped kullanılmamalıdır. Ped seçiminde çok dikkatli olmalı, daha çok doğal malzemeden yapılan pedler tercih edilmeli, adet günlerinde çok sık ped değiştirilmeli ve sık sık ılık, özel sabunlu suyla duş yapılmalıdır.

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Haldun Canova

Op. Dr. Haldun CANOVA, 1974 yılında Kıbrıs'ta doğmuştur. İlk, orta ve lise öğrenimini Kıbrıs Türk Maarif Koleji'nde tamamlamıştır. Ardından İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi'nde tıp eğitimine başlamıştır. 1998 yılında mezun olarak tıp doktoru unvanı almıştır.  2002 yılında ise İstanbul Zeynep Kamil, Kadın hastalıkları ve Doğum, Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde ihtisasını tamamlayarak Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. 13 sene boyunca özel hastanecilik sektöründe çalışmalarını sürdürürmüş olan Op. Dr. Haldun CANAOVA, gebelikte ileri düzey Ultrason ve Inferlite (kısırlık) üzerine pek çok kurs, seminer ve kongreye katılmıştır. Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanlığının yanı sıra Aile, Çift Terapisi ve  Cinsel Terapi alanında da uzman olan ve hastalarına tedavi uygulayan Op. Dr. Haldun CANOVA, Mersin Özel Yenişehir Hasta ...

Op. Dr. Haldun Canova
Op. Dr. Haldun Canova
Mersin - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube