Hemoroid!!

Hemoroid!!

Hemoroid Nedir ?

Makat bölgesindeki çizgili bölümün üzerinde oluşan yastıkçıkların sebep olduğu hastalığa verilen isimdir. Halk arasında basur olarak da adlandırılır. 50 yaş üzeri her iki kişiden birinde bu hastalığa rastlanır.

Hemoroid Belirtileri Nelerdir ?
Anal kanal içindeki sinirler visseral ve somatik olarak ikiye ayrılır. Somatik sinirler ağrı algılama kapasitesine sahiptir. Visseral sinirler ise barsak içinde olduğu için ağrı hissedilmez. Bu nedenle iç hemoroid ağrısız olur.

Bir iç hemoroid büyümeye devam ettikçe anal kanal içine doğru çıkıntı oluşturur. Bu durum prolapsus olarak da ifade edilir. Kabızlık sonucu bu dış hemoroide dönüşebilir. Hemoroid hastalığının en yaygın belirtileri ise şunlardır.

Anal bölgede kaşınma

Ağrı

Şişlik

Akıntı

Açık kırmızı renkte kanama

Hemoroid Tanısı
Hemoroid  hastalığı çeşitli yollardan  teşhis edilebilir. İlk olarak hastanın kendisi barsak hareketi sonrasında  makat bölgesinde herhangi bir kanama ve yumru olup olmadığını kontrol edebilir. Bu şekilde dış hemoroid tesbitinde bulunabilir. Sonrasında  ise doktor rektal muayene yaparak hastalığı teşhis edebilir. Eğer herhangi bir anormal durumla karşılaşılırsa söz konusu hemoroid oluşumundan herhangi bir kanser olup olmadığı yönünde incelenmek üzere doku örneği alınarak biyopsi yapılabilir.

Eğer iç hemoroid söz konusuysa anoskopi yapılır. Bir anoskop yardımıyla hastanın anüs bölgesinin detaylı görüntüsü alınarak hastalık hakkında dahat net açıklamalar yapılabilir.

Hemoroid Tedavisi
Hemoroid hastalığı ameliyatsız ve ya ameliyatlı olarak tedavi edilebilir. Ameliyatsız olarak tedavi olmak için bazı önlemlerin alınması gerekir. Bunlar oturma banyoları ( 10-15 dakika gibi bir süre sıcak su üzerine oturma) , bazı pomadların kullanılması veya hemoroid haplarının kullanılmasıdır.  Bunların haricinde bazı tedavi seçenekleri de mevcuttur. Ancak sonuç itibariyle cerrahi girişimin mutlaka uygulanması gereken durumlar olduğu unutulmamalıdır.

Bipolar Koagülasyon: Hemoroid ve basura sebebiyet veren kan damarı yakılır.

İnfrared Koagülasyon: Kızıl ötesi olarak adlandırılan bu yöntem lazer ışınlarıyla damarları küçültmeyi hedef alır ve hemoroid memesinin küçültülmesi amaçlanır.

Skleroterapi:  Anüs bölgesine sklerozis oluşumunu sağlayan bir madde enjekte edilmek suretiyle hemoroid memesinde sekleroz oluşumu sağlanır ve olası bir damar çatlaması, şişmesi veya genişlemesi engellenir.

Bantlama Girişimi:  Bir anoskop yardımıyla lastik toka benzeri bir aletin anüs içine yerleştirilmesidir. Hemoroid damarının boğulması sağlanır.  Bantlama girişimi yöntemi uygun teknikle ve deneyimsiz kişiler tarafından yapıldığı takdirde şiddetli ağrılara sebep olabilir. Bu nedenle bu yöntemin tecrübeli doktorlar tarafından yapılması gerekir.

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Hakan Yanar

Prof. Dr. Hakan Yanar, 1971’ Denizli’ de doğmuştur. İlk, orta ve lise öğrenimini Denizli’de tamamlamıştır. 1988’de üniversite sınavına girmiş ve İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi’ni kazanmıştır. Cerrahi stajyerliğini University of Colorado Health Science Center, Denver Colorado’ da tamamlamıştır. 1995 -1996 yılları arasında Isparta’da mecburi hizmetini yapmıştır. Askerlik hizmetini ise 2000 yılında Tunceli’ de yerine getirmiştir. 1996 yılında İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı’nda ihtisas eğitimine başlamış ve 2001 yılında ihtisasını “Kolon anastomozlarında skar dokusu oluşumu ve latirojen ilaçların etkisi” isimli tezi ile tamamlayarak Genel Cerrahi Uzmanı unvanını almıştır. 2006 – 2007 yılları arasında tam 1 sene University of Southern California Medical Center, Department of General Surgery, Los Angeles, ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
youtube
Etiketler
Hemoroid
Prof. Dr. Hakan Yanar
Prof. Dr. Hakan Yanar
İstanbul - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube