Hazır yoğurt mu, ev yoğurdu mu?

Hazır yoğurt mu, ev yoğurdu mu?

Hazır yoğurt mu, ev yoğurdu mu?

Hepimizin evde yapılan sütün daha yararlı olduğunu düşünüyoruz biliyorum ancaaak biraz kuralları devreye sokmamızda fayda var.
Sokak sütu kullanılarak yapilan ev yogurdu, sadece süt işletmelerinde bulunan yabancı maddeleri temizleyen sistemlerin olmaması nedeniyle hijyenik değildir.
Bir süt fabrikasinda, günün sonunda, makinelerin içinde toplanan kir ve yabana maddelerin biriktigini görürsünüz. Bu sadece dışardan bulaşan şeyler degil mastit (meme iltihabı) olan bir hayvanın süte bulaşan kalıntılar da
olabilir.

En önemlisi de açıkta satılan süt, günlük süt olarak marketlerde satılan süt gibi ısıl islem (pastörizasyon) görmediği için, sağlık açısından zararlı mikroorganizmalan taşıyabilmektedir.
Sokakta satılan sütün, yoğurt yapmak için uzun süre tencerede kaynatılması durumunda ise içinde bulunan vitaminler ve proteinler kaybolmakta, zarar görmekte dolayısıyla yoğurdun besleyici değeri de azalmaktadır.
Ancak organik sertifikali olan, denetlenerek süt üreten çiftliklerde üretilip hijyenik şartlarda tüketiciye ulaştırılan çiğ süt kaynatılarak evde yoğurt mayalanabilir.

Eğer hazır fabrikasyon yoğurt tercih ediyorsanız, marketten alırken, içine probiyotik bakteri katıldığı etiketinde belirtilen “probiyotik yoğurtların” alınması, bağırsak ve genel vücut sağlığımız için daha faydalıdır.

Bu makale 21 Ağustos 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dyt. Özge Uğur

Uzm. Dyt. Özge Uğur Erciyas, Bahçeşehir Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden Yüksek Onur ile 2021 yılında mezun olmuştur. Ayrıca Bahçeşehir Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Gastronomi bölümünü 2023 yılı itibariyle tamamlamıştır. Beslenme Ve Diyetetik yüksek lisans eğitimini, Bahçeşehir Üniversitesi'nde Çocukluk çağı Obezitesi üzerine yaptığı tez ile tamamlamıştır. Yeditepe Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi’nde Bilimsel Fitoterapi Eğitimi’ni tamamlayarak Fitoterapi Uzmanı ünvanı almıştır. 2024 Ocak ayı itibariyle de Bahçeşehir Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Yüksek Lisansını tamamlayarak uzmanlığını almıştır. Fonksiyonel Tıp, Fitoterapi,Sporcu beslenmesi, Anne çocuk beslenmesi, Yetişkin hastalıklarında beslenme, Enteral& Parenteral beslenme,Toplu Beslenme Sistemleri, Karbonhidrat sayımı gibi bölümümle ilgili hem ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
whatsapp
instagram
Etiketler
Detaylı beslenme önerileri
Uzm. Dyt. Özge Uğur
Uzm. Dyt. Özge Uğur
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube