Hayır diyebilmek ve sınır koyabilmek

Kendinizi sık sık yapmak istemediğiniz aktiviteleri başkaları istediği için yaparken buluyor musunuz? Hayatınıza baktığınızda kendi başınıza aldığınız kararlar azınlıkta mı? Başkalarının sizden yararlandığı düşüncesi kafanızı kurcalıyor mu? Eğer bu sorulara cevabınız evet ise, tıpkı buradaki gibi hoşunuza gitmese bile çoğu şeye evet diyor olabilirsiniz ve kişisel sınırlarınızın nerede başlayıp nerede bittiği belirsiz olabilir.

Hayır diyebilmek ve sınır koyabilmek

Sınır Nedir?

Yaşantımızın bizim kontrolümüzde olmadığı hissi genellikle fazla aşılmış sınırlarımızdan kaynaklanmaktadır. Sınırlarımız, diğer insanların bize ne şekilde davranmaları gerektiğini gösteren ve bizi koruyan bir çeşit görünmez duvar gibidir. Bu sınırları genellikle bizim davranışlarımız belirler ve öncelikle karşımızdakilere bize nasıl davranılmasını istediğimizi göstermemiz gerekebilir. Örneğin; evinize çat kapı gelen bir komşunuzu ,bu davranışı hoşunuza gitmese de, uyarmadığınızda bunu yapmaya devam edecektir. Daha sık karşılaşılan bir örnek vermek gerekirse; ailenizin üniversitede okuyacağınız bölümü belirlemeye çalışması gibi durumlar da sınırlarınızın ihlal edilmesinden başka bir şey değildir.

Neden Sınır Koyamıyorum?

Bu durumun bir çok sebebi olabilmektedir. Birisine sınır koymakta zorlandığınızda aklınızda şu düşünceler beliriyor olabilir:

- Karşımdakinin istediği şeyi yapmamam beni kötü biri gibi gösterir.

- Ailem benimle ilgili en iyisini bilir.

- İnsanlara hayır dersem benden uzaklaşırlar.

- Reddetmek kırıcı olabilir, birilerini üzebilirim.

Sebebi ne olursa olsun, bazen yapmak istemediğimiz şeyler olması veya hayatımıza kendimiz yön vermek istememiz gayet normal ve sağlıklı bir durumdur.

Sınırlar Nasıl Geliştirilir?

Terapi sürecinde, sınırlarda yaşanan problemler derinlemesine saptanmakta ve yaşamın hangi alanlarında, kimlere karşı sorun yaşandığı belirlenmektedir. Bu aşamadan sonra bazı kavramlar danışanla birlikte çalışılmalı ve içselleştirilmelidir. Bazı noktalar şu şekilde olabilir:

- Sınırlarınızı ihlal eden kişiler bu ihlalin sonuçları olabileceğini anlamalı,

- Sınırlarımıza saygı beklerken başkalarının sınırlarına da saygı göstermeyi öğrenmeliyiz,

- Karşımızdaki kişiler sınırlarımıza öfkeyle karşılık verse bile vazgeçmemeyi öğrenmeliyiz,

- Birilerinin sorunlarımızı veya sorumluluklarımızı üzerine alması bize cazip gelse de bu durumun sınırlarımızı zedelediğini fark etmeliyiz.

Bu hususta unutulmaması gereken en önemli şey şudur. Sizi gerçekten seven insanlar, bu durum alışılmadık gelse de sizi anlamaya çalışmaya ve sevmeye devam edecektir. 

Bu makale 11 Nisan 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Büşra Atar

Merhabalar. Ben Psk. Büşra Atar. Lisans eğitimimi TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Psikoloji bölümünde tamamladım. İstanbul Kent Üniversitesi Klinik Psikoloji Tezli Yüksek Lisans programında süpervizyon aşamasını başarıyla tamamlamış olup şuan için tez dönemimdeyim. Lisans hayatım süresince Eskişehir Devlet Hastanesi bünyesinde AMATEM, TRSM ve polilinik olmak üzere yaklaşık 3,5 aylık bir staj deneyimim oldu. Ayrıca Uzm.Psk.Sinem MALKOÇ’un ofisinde 3,5 ay hem süpervizyon alma hem de stajyer psikolog olarak çalışma imkanı buldum. Şizofreni Dernekleri’nde yaptığım 3,5 aylık staj sürecimin sonunda yaklaşık 1 yıllık klinik deneyim kazandım. Danışanlarımla aktif olarak online terapi sürecine devam ediyorum. Seanslarıma “Bilişsel Davranışçı Terapi” ekolü çerçevesinde devam etmekteyim. Zaman zaman da “Meta-düzey”’de uygulamalar yapmaktayım. ...

Etiketler
Sınır koyma
Psk. Büşra Atar
Psk. Büşra Atar
Eskişehir - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube