Hashimoto tiroidi: glutensiz mi beslenilmeli?

Hashimoto tiroidi: glutensiz mi beslenilmeli?

Yapılan araştırmalar gluten alımının ve Hashimoto'nun ilişkili olduğunu göstermektedir. Çalışmalardan elde edilen sonuçlar glutensiz bir diyetin Hashimoto hastaları için klinik sonuçlar verebileceğini düşündürmektedir.

Bu konuda daha fazla çalışmaya ihtiyaç olmakla beraber gluten ve Hashimoto arasındaki ilişki arkasında moleküler taklitçilik olmasının mümkün olduğu düşünülmektedir.

Gluten ve tiroid dokusunun peptit yapısı ve fiziksel şekli (çapraz aktivasyon) otoimmün tepkiyi uyarabilecek benzerliktedir. (= inflamatuar yanıt)

Örneğin, Hashimoto'lu bir kişi gluten tükettiğinde, vücut bu gluteni tiroid ile karıştırabilir ve tiroide karşı bir saldırı uyarabilir. Aynı durum çölyak hastalığı olan bir kişi için de geçerlidir: Bu kişi glutensiz bir beslenme izleyebilse de, vücut tiroid dokusunu gluten ile karıştırabilir ve tiroide bir saldırı başlatabilir. Nitekim çölyak hastalığı gibi mevcut otoimmün hastalıkları olanların Hashimoto hastalığına yakalanma olasılığı daha yüksektir.

Ayrıca, uygun iyot, selenyum ve çinko alımı da sağlıklı tiroid fonksiyonu için önemlidir.

* Kimi araştırma sonuçları glutensiz beslenmenin Hashimoto'lu kişilerde yararlı olabileceğini göstermiş olsa da araştırmalar hala devam etmektedir. Bu konuda hastaların bireysel olarak klinik gözlemi önemlidir, semptomlara bağlı olarak glutensiz beslenme önerilebilir.

Bu makale 1 Kasım 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Ayça Yağcı

Dyt. Ayça Yağcı lise öğreniminin ardından Yeditepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nü yüksek onur derecesi ile bölüm birincisi olarak tamamlamıştır. Yeditepe Üniversitesi Psikoloji Bölümü'nde çift ana dal yapmaktadır.

Dyt. Ayça Yağcı mesleki çalışmalarına online olarak devam etmektedir.

Instagram: @diyetisyenaycayagci

Deneyimler

Form-İz Beslenme Danışmanlığı

Yeditepe Üniversitesi Bağdat Caddesi Polikliniği

İstek Vakfı Okulları'nda

Türkçapar Bariatrics

Prof. Dr. Süleyman Yalçın Şehir Hastanesi

Fitart Beslenme Danışmanlığı

Coşku Mutlu Beslenme Danışmanlığı

Maltepe Toplum Sağlığı Merkezi

Yeditepe Üniversitesi Kozyatağı Hastanesi

Etiketler
Tiroid bezi
Dyt. Ayça Yağcı
Dyt. Ayça Yağcı
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube