Halluks valgus

Halluks Valgus

Halluks valgus

Halluks valgus, ayak başparmağında oluşan şekil bozukluğudur.  Halluks valgus deformitesinde, ayak başparmağı, ikinci parmağa doğru yönelir. Parmağın iç kısmında ‘bunyon’ adı verilen bir çıkıntı oluşur. Halluks valgus hastalığında iki temel şikayet ağrı ve kozmetik bozukluktur.  Ağrı ve şekil bozukluğu nedeni ile ayakkabı giymek zorlaşabilir.

Halluks Valgus neden olur?

Nedini tam olarak bilinmeyen Halluks valgus kadınlarda daha sık görülmekle birlikte erkeklerde de olabilir. Ailede de halluks valgus olması genetik geçiş olduğunu düşündürmektedir.. Sivri burunlu ve yüksek topuklu ayakkabıların uzun süreli kullanımı da ayaklarda halluks valgus deformitesine yol açabilir. Aşil tendon kısalığı olması, ayağın sürekli içe dönük basması, düz tabanlık, aşırı kilolu olmak, gibi nedenler de halluks valgus oluşumunu kolaylaştıran sebepler olarak sayılabilir.

Parmağımdaki eğriliğin ilerlememesi için ne yapmalıyım?

Başparmakta oluşan şekil bozukluğu genellikle zaman içerisinde artma eğilimi gösterir. Başlangıçta sadece kozmetik anlamda sorun yaratan şekil bozukluğu giderek ağrı oluşturmaya başlar. Deformitenin ilerleyip ilerlemeyeceğini anlamak genellikle mümkün olmaz. Aile öyküsü bulunan hastalarda ilerleme riski daha fazladır. Koruyucu makaralar ve gece atelleri kullanımı ilerleme hızını yavaşlatabilir ancak şekil bozukluğunu düzeltmez. Sivri burunlu ve yüksek topuklu ayakkabıların kullanımından kaçınmak, ön kısmı geniş ve yumuşak ayakkabıların kullanımı faydalı olacaktır.

Halluks Valgus tedavisinde ne yapılır?

Şikayetlerin azaltılmasında ayakkabı değişikliği çok önemlidir. Bunyon yastıkçıkları, gece atelleri, tabanlıklar, parmak arası makaraları gibi ortezler deformiteyi düzeltemeseler bile şikâyetlerin azaltılasında faydalı olabilirler. İlerleyen eğrilik  ve ağrı şikayeti olan hastalarda cerrahi tedavi gerekir.

Halluks Valgus ameliyatı nasıl olur?

Halluks valgusta yapılacak ameliyat kişiye özel olarak belirlenir. İlk yapılması gereken ağrı şikayetinin ve şekil bozukluğunun nereden kaynaklandığının tam olarak tespit edilmesidir. Bazı hastalarda birden fazla kemikte dönme sorunu olabilir. Sadece bunyona bağlı ağrı ve şişlik şikayeti olan hastalarda bunyonu çıkartmaya yönelik ameliyatlar yeterli olacaktır. Bununla birlikte kalıcı bir çözüm için büyük oranda kemiğin de düzeltildiği bir girişimi seçmek gerekir. Kemik ameliyatları, yumuşak doku ameliyatlarına göre daha zor olsalar da, deformitenin tekrarlama riski açısından daha güvenilir ameliyatlardır.

Halluks Valgus ameliyatı sonrası  ne olacak?

Kemik ameliyatları sonrasında ilk üç haftalık sürede özel yapılmış ayakkabılar ile başparmağa basma engellenir. Böylelikle ameliyat bölgesine yük vermeden ayağa kalkıp yürüyebilir ve normal yaşantılarına dönebilirsiniz. üÜç ya da dört haftalık dönem sonrasında normal ayakkabılar ile günlük yaşantıya dönmek mümkün olmaktadır.

Bu makale 31 Mayıs 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Haluk Çelik

Doç. Dr. Haluk Çelik lise öğreniminin ardından İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi'ni başarı ile tamamlayarak tıp doktoru unvanını almıştır. Uzmanlık eğitimini 2009- 2014 yılları arasında Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji bölümünde tamamlamıştır. 2014 yılında Texas Orthopedic Hospital, Houston, ABD’de dünyaca ünlü omuz cerrahı Gary Gartsman ile çalışmıştır. Mecburi hizmet sonrası 2017 yılında tekrar ABD’ye dönen Doç. Dr. Haluk Çelik, San Diego Scripps Clinic’te Spor Cerrahisi yandal eğitimini tamamlamış ve bu süreçte tıp literatürüne katkısı olan birçok bilimsel çalışmada yer almıştır. 2016-2020 yılları arasında A-Milli Kadın Basketbol Takım doktorluğu yapmıştır. 2018-2021 yılları arasında Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde çalışmış olup 2020 yılında Doçent unvanı almıştır. Genel ...

Etiketler
Halluks Valgus
Doç. Dr. Haluk Çelik
Doç. Dr. Haluk Çelik
İstanbul - Ortopedi ve Travmatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube