Hakimiyet sanatı

Hakimiyet sanatı

Olumsuz bir durumu, olumluya çevirmektir. Kısa ve öz olarak bu şekilde ifade edilebilir ve hayatımızın her aşamasında çok gereklidir, kullanılmalıdır hakimiyet sanatı… Anlık yıkılmalar, kötü hissetmeler, sakin olamamalar vardır hepimizde. Ama bu tarz ruh haliyle geçirdiğimiz sürecin uzunluğu önemlidir, biz ve çevremizdekiler için. 

Yakın zamanda gittiğim bir seminerde, katılımcılardan birisi şu soruyu yöneltti; ‘Etrafımdaki insanlar, işimi ve yaptıklarımı sorgulama hakkı buluyorlar. Çok rahatsız oluyorum bu durumdan. Nasıl davranmalıyım?’

Bu tarz sorular hepimizin, zaman zaman, hatta çoğu zaman kendisine yönelttiği, çıkış bulamadığında yardım almak istediği sorulardır.
Sorunun içinde cevabı her zaman veririz aslında, yeter ki satır aralarını okumayı öğrenelim. Öncelikle, hayatımızın her anında hakimiyeti kullanmak istiyorsak, mantık, öz saygı ve öz eleştiriyi eksik etmemeliyiz kendimizden ve ifade edebilme yeteneğimizi geliştirmek için çok okumalıyız. Konuşurken, kendimizi doğru anlatabilmek için kelime dağarcığımızın güçlü olması lazım. Bu sadece başkalarına karşı değil, kendi kendimize yaptığımız iç konuşmalar için de geçerlidir.

Her şeyin temelinde doğru insan ilişkisi yatar. Karşımızdakine ismiyle hitap etmek, yüzünü unutmamak, güler yüzlü olmak, ''sorabilir miyim?'' kalıbından uzak, ''öğrenebilir miyim?'' odaklı yaklaşımlarda bulunmak, en önemlisi saygı ve sevgiyi hayatımızın merkezine oturtmaktır. Kıskançlık, diğer insanların mutsuzluklardan ve başarısızlıklarından haz almak çok uzak olmalıdır içimizden. Hem ciddi bir patolojik bozukluktur, hem de yaşam kalitemizi düşüren yegane eylemlerdir.

İnsan ne zaman ki; kalbini karanlıktan kurtarır, işte o zaman mutluluğun ne demek olduğunu anlar. Hepimiz aynı yoğunlukta fedakar olmak zorunda değiliz, hayat hepimize aynı oranda öğretmemiş olabilir. Ama iyilik hepimizin yapabileceği, eylemi ve söylemi çok kolay olan bir anahtardır.

Daha ileriye gitmek, hedeflerinize doğru odaklanmak ve gerçekleştirmek için en yüksek basamak yine sizsiniz unutmayın. Başkalarını basamak olarak görmek, sizin öz zayıflığınız anlamına gelir.

Düşüncen konuşmana,
Konuşman hareketine,
Hareketin kaderine yansır.
Güzel düşün, güzel yaşa.
RUMİ...

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Gamze Eser

Etiketler
Özsaygı
Psk. Gamze Eser
Psk. Gamze Eser
Ankara - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube