Doktorsitesi.com

Hafta hafta gebelik: 6-10. Haftalar

Op. Dr. Lalehan  Kutlay
Op. Dr. Lalehan Kutlay
1 Nisan 2015461 görüntülenme
Randevu Al
Hafta hafta gebelik: 6-10. Haftalar

6-10.Haftalar

6.Hafta

Gebeliğin vücudunuzda oluşturduğu değişiklikleri artık daha belirgin hissediyor olmalısınız.5. haftaya göre sabah halsizliği , bulantılar ve fenalık hissi daha belirgin olabilir.Hatta bu şikayetler gün boyu devam edebilir.Göğüslerde hassasiyet ve büyüme bu haftada dahi başlayabilir.Sık idrara çıkma ihtiyacı da gebelik hormonu (HCG) etkisiyle ortaya çıkan bir şikayettir.

Bebeğinizin gelişmesinde dikkati çeken olay beyinin belirgin şekilde genişlemesidir.Nöral tüp kapanarak borucuk halini alır.Göz ve kulak taslakları gelişir.Baş popo mesafesi (CRL) 4-6 mmye ulaşır.Plasenta gelişimini büyük ölçüde tamamlar anca hormon üretimi10 haftaya kadar yumurtalıkların görevi olmaya devam eder.Vajinal ultrasonografide bu haftadaki gebeliklerin %80inde bebek kalp atışları saptanabilir.

7.Hafta

 

Adet gecikmeniz 15 günü buldu. Sizden ‘’Kaç aylık ?’’ sorusuna ısrarla yanıt isyeten yakınlarınıza 1,5 aylık gebe olduğunuzu söyleyebilirsiniz. Önceki haftalarda başlayan şikayetlerinizin devam etmesi yüksek bir olasılık.buna ek olarak implantasyon adı verilen rahime yerleşmenin ardından hafif bir kanama ve adet sancısı benzeri kramplarınız olabilir.Bunlar halk arasında ‘’üzerine görme’’ tabir edilen kanamalardır.Ağrılar veya kanama sizi huzursuz ederse doktorunuza başvurun.Artık ultrasonografide küçük bir fasulye tanesine benzeyen bebeğinizi ve kalp atışlarını rahatlıkla izleyebilirsiniz.

Bu hafta bebeğinizin ultrasonografide ölçülen boyu (CRL = Baş-popo mesafesi) 6-12 mm kadardır.ağırlığının da yaklaşık 1 gr olduğunu kabul edilebilir.Plasentanın yerleştiği alandan gelişmeye başlayan göbek kordonu bebeğinizin bundan sonra ihtiyaç duyacağı oksijen ve besin maddelerini taşırken Zaralı atıkları da plasentaya taşıyacaktır.Aynı zamanda sindirim sistemi ve akciğerler de bu haftada gelişmeye başlar.

8.Hafta

 

Artık vücutta fazladan su toplanmasına ve büyüyen rahiminizin etkisine bağlı olarak giyisileriniz eskiye göre daha dar geliyor olmalı.Bu haftalar erken gebelik şikayetlerinin en üst düzeyde olduğu dönemdir.Kilo almak bir tarafa belirgin kilo kaybınız da olabilir.eğer bulantı ve kusmalar yüzünden beslenmeniz aksıyorsa doktorunuz bu konuda gereken önlemleri alarak destek tedavinizi düzenleyecektir.

Hamileliğiniz çok rahat ve sorunsuz geçiyor olsa da bu hafta ilk muayenenizi mutlaka olmanızı öneririz.Bu ilk muayenenin ayrı bir önemi vardır.Doktorunuz detaylı bir sorgulama ve muayene yapacaktır.Bebeğinizle ultrasonografide de olsa ilk kez karşılaşacağınız bu gün hayatınızın unutulmaz günlerinden biri olacak.Muayene ve ultrasonografi sonrası bazı kan ve idrar tetkikleri yaptırmanız gerekecek.bunlar genel sağlık durumunuz yanında gebelikle ilgili olası sorunların erken dönemde saptanması ve gereken önlemlerin alınması için son derece önemlidir.

Bebeğinizin gelişimi de aynı hızla devam ediyor .Diz ve dirsekler belirginleşirken parmaklar da bu haftada oluşur.Yüz gelişiminde de önemli gelişmeler ortaya çıkar.Burun çıkıntısı ve üst dudak izlenebilir.Göz kapakları gelişir. Ancak belirtmekte yarar var ki bütün bunları ultrasonografide görebilmeniz mümkün değildir.

 

9.Hafta

Artık hamileliğinize az çok alışmış olmalısınız.Bulantı kusmalar devam ediyor olsa da büyük olasılıkla bu haftadan sonra azalacak ve kaybolacaktır. İlk muayene sonrası doktorunuzun verdiği bilgiler ve önerilerine göre hareket etmeniz , mümkün olduğunca bol sıvı almanız ,öğünlerinizi sıklaşyırıp ufaltmanız uygun olacaktır. Doktorunuz sizden bazı laboratuar tetkikleri yaptırmanızı istemiş olabilir.

Bu haftada bebeğiniz 25-30 mm uzunluğa ulaşmış olabilir.Ağırlığı yaklaşık 4 gr dır.Baş kısmı gövdeye göre belirgin şekilde büyük ve öne doğru eğik biçimdedir.Ultrasonografide kalp atışlarını izleyebilir,doppler ultrasonografide kalp atışlarını duyabilir,hatta hareketlerini fark edebilirsiniz.sindirim sistemi gelişmesini sürdürür.Yumurtalık ve testisler bu haftada şekillenir.

10.Hafta

 

Gebeliğinizin en sorunlu bölümlerinden birini geride bıraktınız.bundan sonra kısmen daha rahat bir dönem geçireceksiniz.Vücudunuz gebeliğe uyum sağlama konusunda önemli yol aldı.Genelde 10. haftadan sonraki 15-20 hafta daha az sorunlu ve rahat geçirilir. Eğer gebelikle ilgili rutin testlerinizi hala yaptırmadıysanız biraz acele etmenizde fayda var.Özellikle TORCH grubu olarak bilinen ve eğer özellikle gebeliğin ilk üç ayında geçirilirse bebeklerde sakatlıklara ve düşüklere neden olabilecek hastalıklarla ilgili testler için daha fazla geç kalınmamalı. TORCH grubu enfeksiyonlarla ilgili bilgiyi ‘’TORCH nedir’’ başlıklı bölümümüzde bulabilirsiniz.

 

Bu haftada bebeğinizin hemen tüm organları gelişti ve birlikte çalışmaya başladı.Beyin gelişimi başdöndürücü bir hızda devam ediyor ve her geçen dakika bebeğinizin beyninde 200 000 yeni nöron oluşuyor.Parmaklar ayrılır.Erkek bebeklerin testisleri testosteron(erkeklik hormonu) salgılamaya başlar.

 

10. haftadan sonra bebeğin dış etkenlere bağlı yapısal problemlerin oluşma olasılığı azalır. 10. hafta embriyonik dönemin sonu,fetal dönemin başlangıcı kabul edilir.

Gebelik Haftası Boy Ağırlık
Gebelik Haftası Boy Ağırlık
6.Hafta 0,3 cm  
7.Hafta 1 cm  
8.Hafta 1,5 cm 1 gr
9.Hafta 2,5 cm 3 gr
10.Hafta 3,5 cm 5 gr

*** Lütfen yukarıda bulacağınızölçümleri veya başka kaynaklardaki değerleri kendi bebeğinizin ölçümleriyle karşılaştırarak bebeğinizin ''iyi büyümediği'' ya da ''anormal derecede iri olduğu'' konusunda sıkıntıya girmeyin.Eğer doktorunuz bebeğinizin gelişiminin normal olduğunu belirtmişse bu değerleri hiç dikkate almayın.

Yazar Hakkında

Op. Dr. Lalehan  Kutlay

Op. Dr. Lalehan Kutlay

Op. Dr. Lalehan KUTLAY, 1966 yılında İzmir'de doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimini Bornova Anadolu Lisesi'nde bitirdikten sonra Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1989 yılında tamamlamış ve tıp doktoru unvanı almıştır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır