Hafta hafta gebelik: 31-35. haftalar

Hafta hafta gebelik: 31-35. haftalar

31. Hafta

Bebeğiniz hafta başına en fazla büyüdüğü döneme girdi.Eğer engelleyen herhangi bir faktör yoksa bebeklerin ağırlığı 30-34 hafta arasında haftada 300 gr dan fazla artabilir.Bu bebeğinizin sizden alması gereken besin ve oksijen miktarının artması demektir. Daha önce de belirttiğimiz gibi bu daha fazla yemeniz gerektiği anlamına gelmez.Tabii ki yeterli ve dengeli beslenmek önemlidir ama bebeğe giden kan akımını arttırmak daha önemlidir.Bu nedenle rahiminize ve dolayısıyla bebeğinize giden kan akımını arttırmak için istirahate önem vermeniz gerekir.Bu egzersiz ya da yürüyüşü bırakın anlamına gelmez.Ancak gün içinde çok gerekli olmadığı halde uzun süre ayakta durmaktan kaçınmanızda fayda var. 20-30 dk lık kısa sürelerle olsa da sol yanınıza yatarak dinlenmeniz bebeğiniz için en iyisidir.Erken doğum tehlikesi ya da başka bir engel yoksa egzersizlerinize ve yürüyüşlerinizi de aksatmayın

Karnınızın hızla büyümesi bel ağrılarınızı,ayaklarınızdaki şişmeleri arttırabilir.ayak bileğinin altında kalan bölümde şişme(ödem) normal sayılabilir.Ancak dizinizin altında bacağınızın ön tarafında normalde cilt altına yakın hissettiğiniz tibia kemiğinin üzerinde fark edeceğiniz şişme (pretibial ödem) önemli olabilir. Beraberinde tansiyon yükselmesi de olduğunda gebeliğin en korkulan komplikasyonlarından biri olan ‘’preeklampsi’’ nin habercisi olabilir.Böyle bir şişme fark ettiğinizde zaman kaybetmeden tansiyonunuzu ölçtürün ve doktorunuza bilgi verin.

Preeklampsi halk arasında ‘’gebelik zehirlenmesi’’ ya da ‘’albumin hastalığı’’ olarak bilinen hem anne hem de bebek için hayati tehlike taşıyabilen son derece ciddi bir tablodur. Ödem (şişme) ,yüksek tansiyon( 140/90 mm Hg ve üzeri) ve idrarda normalde bulunmayan albumin adındaki proteinin fazlaca bulunması ile karakterlidir. ,Çok hızlı seyredebilir ve ağır bir tabloya dönüşürse gebelik haftasına bakılmaksızın doğumu gerçekleştirilmesi gerekir. Preeklampsi ve sara nöbeti benzeri bir tablonun eklenmesiyle ortaya çıkan ‘Eklampsi’ hakkında detaylı bilgi

Bebeğiniz bu haftadan sonra dış dünyaya uyum sağlamakta hayli başarılı olacaktır.Ancak yine de yenidoğan yoğun bakımına ihtiyaç duyar.

32. Hafta

Doğuma oldukça az bir zaman kaldı.ama sizin de sabrınız azaldı değil mi? Her ne kadar doğumdan az ya da çok korkuyor olsanız da hem bebeğinize bir an önce kavuşmak hem de alışık olmadığınız ağırlığınızın getirdiği zorluklardan kurtulmak için bir an önce doğumun gerçekleşmesini istiyor olmalısınız. Bu dönemde geceleri uyumakta çektiğiniz zorluk oldukça rahatsız edici olabilir.Sürekli yorgun, ağır ve hantal hissetmeniz moralinizi bozuyor olabilir. Daha kaliteli bir uyku iyi hissetmenize yardımcı olacaktır.Bunun için akşam saatlerinde yürüyüş yapmak,akşam daha hafif bir öğün tüketmek,ılık bir duş almak ve yatmadan önce ıhlamur,ya da benzeri bir bitki çayı içmek faydalı olabilir.Gün içinde fazla uyumak ta gece uykunuzu zorlaştırabilir. Yatış pozisyonu da önemlidir.Bebeğinizi için en iyi pozisyonun sol yanınıza yatmak olduğunu söylemiştik.Bu pozisyonda yatarken belinizin arkasına bir yastık yerleştirmeniz,yan yatarken üstte kalan bacağınızı hafif karnınıza

Doğru çekip dizinizin altına da ufak bir yastık koyarsanız daha rahat uykuya dalmanıza ve sabah daha zinde kalkmanıza yardımcı olabilir. Gereğinden fazla kilo aldıysanız uykuyla ilgili şikayetlerinizin daha fazla olduğunu da belirtmek gerekir.

Çalışan annelerin bu haftada kanuni doğum öncesi izine ayrılabilirsiniz.Bugünkü uygulamada 32 haftanın bitiminde isterseniz izin kullanabilirsiniz.Ancak sizin isteğiniz doğrultusunda doktor da uygun görürse 37. haftaya dek çalışabilirsiniz.Bu durumda kullanmadığınız 5 haftalık izninizi doğum sonrası döneme aktarabilirsiniz.Doğum sonrası izin de hastaneden taburcu olduğunuz günden itibaren 6 haftadır.

Bu dönemde doktorunuza doğumla ilgili merak ettiğiniz konuları paylaşmanızda fayda var.Doğum şekliniz büyük olasılıkla henüz netleşmemiştir.Eğer ilk gebeliğiniz ise genelde hastamızı 37-38 haftalar arasında muayene ederek pelvis kemiğinin yapısını değerlendiririz.Bu muayenede bebeğin doğum kanalına girişi,kemik yapının (halk arasında çatı olarak isimlendirilen pelvis kemiğinin) normal doğum için uygun olup olmadığı konusunda fikir sahibi oluruz.İlerleyen haftalarda tekrar vajınal muayene olmanız gerekebilir.

Doğumla ilgili merak ettiğiniz her detayı ,aklınıza takılan her şeyi doktorunuzla paylaşın.Size anlatılan doğum hikayelerini de pek ciddiye almayın.

Bebeğinizin artık rötuşları tamamlanıyor diyebiliriz.Kilo artışı,ciltaltı yağ dokusu ve böbrek bölgesinde bulunan kahverengi yağ dokusun artışı ve akciğerde surfaktan maddesinin artışı gibi doğum sonrası bebeğinizin yeni ortama uyum sağlaması için önemli gelişmeler de devam ediyorağırlığı 1800-2000 gr aulaştı.Boyu da yaklaşık 38-40 cm .

33. Hafta

Hazırlıklarınız büyük ölçüde tamamladı.Doğum yapacağınız hastaneyi artık seçmiş olmalısınız.aile içindeki heyecan ve yoldaki misafir için özlem giderek artıyor.bütün bunlar da sizin üzerinizdeki stresi arttırıyor .Doğum yapmak, anne olmak bir kadının hayatındaki en önemli olaylardan biri,belki de en önemlisidir. Hamilelik ve doğum yıpratıcı ve zor bir süreçtir.Gebelik sırasında tüm metabolizmanız ve nerdeysa anatomik yapınız değişti ve buna uyum sağlamayı başardınız

Doğum eylemi sırasında yaşayacaklarınızın sizi az ya da çok ürkütmesi doğaldır. Ancak kadın vücudu ve beyni bu ağır yükü kaldırabilecek şekilde gelişmiştir.binyıllar boyu kadınlar hemen hiç destek almadan doğum yapmayı başarmışlardır. En yakınınızı düşünün.Anneniz sizi belki de hiç doktora gitmeden ,büyük olasılıkla da hiç ultrasonografiye girmeden doğurmuştur. Bugün ulaşılan teknik imkanlar ve sağlık hizmetlerinin düzeyi sizin için doğumu olabildiğince kolaylaştırmaktadır

Doğum sancılarının epidural analjezi ile azaltılması ve sezeryan risklerinin minimale indirilmesi günümüzde doğuma yardım konusunda son derece önemli hizmetlerdir.Doktorunuza doğumla ilgili merak ettiğiniz,aklınıza takılan her detayı sorun. Kendinizi doğuma bedenen olduğu kadar psikolojik olarak ta hazırlamalısınız. Doğumun hangi aşamasında nelerle karşılaşacabileceğinizi , doğum ekibinin sizden yapmanızı isteyebileceklerini iyi bilmeniz bunda faydalı olacaktır.

Bebeğiniz artık neredeyse dış dünyaya hazır.Bundan sonraki dönemde ciltaltı yağ dokusunda artış, akciğerde surfaktan maddesinin birikimi ve organ fonksiyonlarının olgunlaşması en önemli gelişmeler olacak .Bu hafta bebeğinizin ağırlığı 2000 gr civarında…

34.Hafta

Kendinizi çok ağırlaşmış hissediyor olabilirsiniz.Uyku zorluğu,ayaklarınızda şişlikler,kaburgalarınızın altında batma hissi,mide yanması ,bel ağrıları ve kramplar yüzünden hayli rahatsız olabilirsiniz ama bu şikayetlerin bir kısmı yakında azalacak.Özellikle ilk gebelikte ortalama 36. haftada bebeğin önde gelen kısmı (Gebeliklerin %97 sinde baş) pelvis kemiğinin gerçek pelvis olarak isimlendirilen alt kısmına girer.Böylece rahimin karın üst kısmına yaptığı bası bir ölçüde de olsa azalır.Bu mide yanmalarının ve batma hissinin azalmasını sağlayabilir. Bu durumda genelde büyükler de ‘’Bebek aşağıya inmiş’’ şeklinde yorum yapmadan duramazlar.

Bu haftada doğum eylemi sırasında yanınızda bulunmasını istediğiniz bir kişiyi (doğum partnerinizi) belirlemenizde fayda var.Bu kişi eşiniz,bir akrabanız ya da arkadaşınız olabilir.Önemli olan size iyi destek olacağına inandığınız,doğum ekibiyle iletişimi iyi olacak, soğukkanlılığını kaybetmeyecek birisi olmasıdır.Bazı ülkelerde ebeler doğum öncesi dönemde hastayı ve partnerini birlikte görerek eğitim verirler. Gerçekten de doğum sırasında kapıda bekleyenlerin çokluğu ve doğum ekibine gereksiz müdahaleleri işleri kolaylaştırmaz tam tersine zora sokar. Doğum anına kadar , ya da doğum sırasında da yanınızda olacak kişinin yukarıda belirttiğimiz özellikler sahip biri olması ise herkes için en doğrusudur.

Bebeğinizin ağırlığı bu hafta 2000 gr ı aştı. Boyu da 41-42 cm kadar oldu

35.Hafta

Doğum öncesi son aya girdiniz.Artık çevrenizdeki hemen her şey doğuma odaklanmış durumda.Eşiniz,aile büyükleri ,arkadaşlarınız ,yakın uzak akrabalarınız sizi merak ediyor,telefonlarınız eskisine göre çok sık çalıyor olabilir. Mutlaka iyi niyetlerle yapılan bu hareketlerin çoğu kez yarardan çok zarar getirdiğini unutmayın. Her doğum bir diğerinden farklıdır. Size anlatılan doğum hikayelerini masal dinlermişçesine dinleyin.Çünkü çoğu kez yaşayan kişinin psikolojisi,aradan geçen zaman ve belki pek çok diğer faktör hikayelerin gerçekle olan ilişkisini zayıflatır.Doğumla ilgili hala aklınıza takılanlar varsa doktorunuzla bir kez daha konuşun.

Bebeğinizin ultrasonografideki görünüşü oldukça değişti.Çoğu kez artık monitöre sığmadığından görüntüleri değerlendirmekte zorlanabilirsiniz ancak eğer pozisyonu uygunsa bebeğinizin önceden kemikli ,hatta iskelete benzer durumdaki yüzünün oldukça değiştiğini ,yanaklarının tombullaştığını,dudaklarının belirgin hal aldığını fark edebilirsiniz.Artık doğuma hazır olan bebeğinizin ağırlığı 2400-2600 gr ,boyu da 42-44 cm kadar.

Gebelik Haftası Boy Ağırlık
31.Hafta 36,5 cm 1585 gr
32.Hafta 38 cm 1750 gr
33.Hafta 39 cm 2000 gr
34.Hafta 40 cm 2080 gr
35.Hafta 41 cm 2250 gr

*** Lütfen yukarıda bulacağınızölçümleri veya başka kaynaklardaki değerleri kendi bebeğinizin ölçümleriyle karşılaştırarak bebeğinizin ''iyi büyümediği'' ya da ''anormal derecede iri olduğu'' konusunda sıkıntıya girmeyin.Eğer doktorunuz bebeğinizin gelişiminin normal olduğunu belirtmişse bu değerleri hiç dikkate almayın

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Lalehan  Kutlay

Op. Dr. Lalehan KUTLAY, 1966 yılında İzmir'de doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimini Bornova Anadolu Lisesi'nde bitirdikten sonra Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1989 yılında tamamlamış ve tıp doktoru unvanı almıştır.

1989 yılında ise Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı'nda ihtisasına başlamıştır. 1994 yılında Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olan Op. Dr. Lalehan KUTLAY, Kadıköy'de bulunan özel muayenehanesinde hastalarını kabul etmektedir.

Op. Dr. Lalehan  Kutlay
Op. Dr. Lalehan Kutlay
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube