Gözü gözlüksüz görmeye alıştırmak

Gözü gözlüksüz görmeye alıştırmak

  İnsan vücudu mükemmel bir yapıdır, olaylara ve durumlara kolaylıkla uyum sağlar. Merdivenden inerken merdiven basamak yüksekliğine hemen uyum sağlar, bir basamak yüksek yapılmış olsa sıkıntı verir. Yemeği her gün aynı saatte yerseniz, yeme saati gelince sizi acıkarak uyarır. Her gün aynı saatte tuvalete giderseniz satınız gelince sizi tuvalete davet eder. Örnekleri çoğaltmak mümkündür.

  Beyin gözlüksüzlüğe uyum sağlar mı? Maymun deneylerinde sağlam gözün önüne -3.00 numara cam koyunca 
Beyin duruma uyum sağlamış ve -3.00 numara gözlük takılmadıkça göremez duruma gelmiştir. Alet ölçümlerinde -3.00 numara gözlük göstermektedir.
*Beyin hatalı astigmatlar uyum sağlamakta, asıl astigmat ekseni verilince hasta rahatsız olmaktadır.
*Bates uygulamaları beynin gözlüksüzlüğe uyum sağlaması üzerine kurulmuştur.
 Yeni gözlük kullananlarda durum: Gözlük numarası yeni başlamışsa veya kişi gözlük takıyorsa onu gözlüksüzlüğe alıştırmak küçük numaralar için mümkündür.
 Gözlük takılmışlığa uyum olayı: Göz gözlüksüzlüğe direnir ve görme gayreti içindedir. Burada gözün odaklama ve uyum fonksiyonlarının gayreti etkilidir. Gözlük takılınca göz rahatlar, görme gayretini sonlandırır.
 Gözün gözlüksüzlüğe direnmesi: Görme eşelinde -1.50 numara miyop biri 6 sırayı net görmez. Çocuk  -1.50 miyop ve hiç gözlük kullanmamışsa gözlüksüz 4-5 sıra görmemezliği vardır. Gözlük takınca bir ay sonra gözlüksüz 6 sıra görmemeye başlar. Göz kendini bırakmış, direnme gücünü kaybetmiştir. Hasta zaten “Daha önce gözlüksüz daha net görüyordum” der.
  Ne yapmalı? Gözün odaklama ve uyu n fonksiyonlarını işler halde tutmak yarar sağlayacaktır.
  Miyopta gözü gözlüksüzlüğe alıştırmak:
*Küçük numarada gözlüksüz saatleri artırınız.
*Büyük numaralarda eski düşük numaralarını kullanmalısınız.
*Odaklama egzersizleri ile göze destek sağlayın.
  Hipermetropta gözü gözlüksüzlüğe alıştırmak: Gözlüksüz görmeye alıştırılacak en başarılı durumdur.  Hipermetrop yakını görememedir. Gözün ön arka çapı genelde kısadır. Uzakta gözlük gerekmez, astigmat varsa giderilirse gözlüksüz idare edilebilir.  Göz fonksiyonunu işler tutarak bunu gerçekleştirmelisiniz.
  Astigmatta gözü gözlüksüzlüğe alıştırmak: Astigmatta gözlüksüzlüğe alıştırmakta astigmatın ekseni önem arz eder. 90 ve 180 dereceli astigmatlarda başı hafif öne eğerek veya yüzü hafif sağa ve sola döndürerek görmemezliğin giderilmesi mümkündür. 
  Prespiyop’ ta gözü gözlüksüzlüğe alıştırmak: 40 yaş sonrası gözü gözlüksüzlüğe alıştırmak daha kolaydır. 40-42 yaşlarında yakını göremiyorum diye gelenlere gözlüksüz görmeye direnme tavsiye etmekteyiz. “Aksi halde bir ay sonra bugün gözlüksüz gördüklerinizi ancak gözlükle görürsünüz” diyoruz.
*Uzaklaştırarak okuma bir yöntem olabilir.
*Prespiyop bölümündeki uygulamalar ile gözü gözlüksüzlüğe alıştırın.

             

 

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Selim Hüsrevoğlu

Op. Dr. Selim Hüsrevoğlu; Kayseri'de doğmuştur. Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Kliniğinden mezun olmuştur. 5 yıla yakın Kayseri Eğitim ve araştırma hastanesinde görev almıştır. 4 yıl İstanbul FSM Tıp Merkezinde çalışmalarına devam etmiştir. İlk göz merceği ameliyatı yapan doktorlar arasında bulunarak başarılarına yenisini eklemiştir.

Mesleki çalışmalarına kendi özel muayenehanesinde devam etmektedir.

 

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Gözlüksüz görme
Op. Dr. Selim Hüsrevoğlu
Op. Dr. Selim Hüsrevoğlu
İstanbul - Göz Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube