Gözü göz doktorları tembelleştiriyor

Gözü göz doktorları tembelleştiriyor

Bir doktor hastasına kötülük eder mi? Bu sorunun cevabını vermeden neden edebilir diye düşünmek gerekir.

*Yetersiz bilgi

*İşi önemsememe

*Yeterli zaman ayıramama

*Ticari kaygılar ve benzerleri…

İki doktor: Doktorlar bilgi yönünden ikiye ayrılır.   

Bilir, ruhuna kadar bilir. Dört dörtlük bilir.

Bilir. Üstün körü, eskiden bir ara okuduğu bilgilerle bilir.   Kulaktan duyma bilgilerle bilir. Okunmuş olsun diye okudukları ile bilir. Asistanlık sınavına girecek kadar bilir. Hasta geliyor diye ara sıra okuduğu kadar bilir. Özel hastanededir, sen de bu bölüme bak denir, o grup hastalar ona gönderilir. Adı o grubun bilen doktoru olarak geçer. Hani hanımlar vardır; yaptığı yemek yenmez, iş bilmez, evde hanım var mı var… Bu doktorların durumu da aynidir. Bunların yaptığı tedavi hastanın zararına, “Önce zarar vermemek” felsefesinin düşman ilan ettiği meslektaşlar. Gafları ile meşhurdurlar ama onların gaflarını anlayacak o bilen doktorlar da az olduğu için “Mesleğe devam edip giderler.” Vatandaş mı, durumu ne bilsin, doktor mu doktor, beyaz önlükse beyaz, hastane ise lüks veya koskoca devletin hastanesi…

Yanlış gözlük: Gözlük vermek bir sanat, bu sanat bu ülkede maalesef başarısızdır.

Gözlük verme!  Bu göz neden görmüyor onu araştır. Aşırı yakın çalışmaya bağlı siliyer kasılma sahte miyop yapar. Uyumu gevşetirsen olay bitmiştir. Gözlük verirsen hasta gözlüğe uyum yapar ve hastayı ömür boyu miyop yaparsın. 6 ayda bir 0.50 artırırsın. 2-3 numara hipermetrop’ a gözlük verme! Gözlüğe uyum sağlar uzakta da gözlük takmak zorunda kalır. Odaklama fonksiyonunu geliştir gözlüğe gerek kalmasın.

Miyop mu, ver gözlüğü ilerlerse ilerlesin. Hastalığı tedavi etmek var mı? Yok. Hastalık yerinde duruyor ve ilerliyor, göz yapılarını da bozuyor. Adama baston vermek gibi bir şey.  Ne demişler “Baston alma, bastona kalma.”

Gözlük ve bağımlılık: Gözlüğe bağımlı kılmak en önemli gözü tembellikleştirme örneklerinden biridir. Gözlük göz fonksiyonlarını üstlendikçe daha fazla gözlük numarası ile görme ihtiyacı doğar. Numara yükseldikçe gözlüğe bağımlılık daha da artar.

Hipermetrop’u konuşalım. Artı gözlük reçetesi vermede ve gözlüksüz göstermede önemli ayrıntılar vardır.

*Dinlenme noktası, yakın ve uzak nokta, bulanıklaşma noktası, göz fonksiyonlarını gözlüğe yüklemek… Gözlük verirken doktor bunları değerlendirmez ve gözlüğü buna göre vermezse kalın, çirkin bir gözlüğü uzakta da takar, ömür boyu da gözlüğe mahkûm olur. Doktor var, doktor var…

*Hipermetrop yakını görmemedir, hatalı uygulamalar uzakta da gözlük kullanmaya neden olur.

*Göz doktorunun gözlük yazmaktaki beceriksizliği ömür boyu gözlüğe bağımlı kılar.

Göz tembelliğini konuşalım. Gözlük ve kapatma ver gönder, bu bir akıl tutulmasıdır. Göz çok dakik bir saat gibidir. Saat durmuş. Bak kardeşim içine, pili mi bitmiş, kirlenmiş mi, dişlilerinde sorun mu var. Aktif göz tembelliği tedavisi göz fonksiyonları çalışır hale getirerek göz tembelliğini tedavi yöntemidir.

Göz tembelliği için sağlam gözü kapatmak doktor için bir “Saflık” örneğidir. Bebek veya çocuğun göz fonksiyonları gelişme dönemindedir. Kapatmak onlarca göz fonksiyonunun gelişmesini bozmaktadır.

Gözü göz doktorları tembelleştirir. Fonksiyonları gözlüğe yüklerseniz, göz fonksiyonları giderek zayıflar ve göz tembelleşir. Sağlam gözü kapatarak değil göz fonksiyonlarını işler hale getirerek göz tembellikten kurtarılır. Nasıl mı? İşte onu asistanlık döneminde hocaları öğretmemiş. Tabii onlar da bilmiyor.

Hocalar, koca koca hocalar! Bu ne gaftır? Sağlam gözü kapattırıp bilgisayarda çok renkli görüntüler seyrettiriyorlar. Hipermetrop en önemli göz tembelliği nedenidir. Kırmızı, yeşil, mavi göz dibindeki sarı nokta (gören nokta) nın önünde ve arkasında bir sıra şeklinde düşer. Görüntüyü sarı noktaya düşürmek uyum gayreti ister ve uyum güçlenir. Güçlü uyum içe şaşı yapar, içe şaşılığı artırır. Hipermetrop en önemli içe şaşılık nedenidir. Bir de bebeğin eline boncuk verip ipe dizdirenler var, oluşan güçlü uyum içe şaşı yapar. Çocuk zaten içe şaşı, şaşılık tümden artar.  Doktor nedir bu?

     Örnekler çok. Ama sizi yormayalım. Yüzeysel bilgilerle tedavi hastaya zarar verir. Her doktorun ilgi duyduğu alan değişiktir. Diğer alanlara üstün körü yaklaşmakta ve hastaya zarar vermektedir. Hasta sahibi iyi doktoru seçmelidir. Çoğu yurt dışı metinlerinde “İyi doktoru seçmek” ibaresi vardır. İyi doktor kimdir? Dikkat edin meşhur doktorla iyi doktoru karıştırmayın. Birileri bir makamı işgal ediyorsa iyi doktor olduğundan değil, bundan emin olun. Kolay gelsin.

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Selim Hüsrevoğlu

Op. Dr. Selim Hüsrevoğlu; Kayseri'de doğmuştur. Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Kliniğinden mezun olmuştur. 5 yıla yakın Kayseri Eğitim ve araştırma hastanesinde görev almıştır. 4 yıl İstanbul FSM Tıp Merkezinde çalışmalarına devam etmiştir. İlk göz merceği ameliyatı yapan doktorlar arasında bulunarak başarılarına yenisini eklemiştir.

Mesleki çalışmalarına kendi özel muayenehanesinde devam etmektedir.

 

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Göz tembelliği
Op. Dr. Selim Hüsrevoğlu
Op. Dr. Selim Hüsrevoğlu
İstanbul - Göz Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube