Göz yaralanmalarında acil önlemler!

Göz yaralanmalarında acil önlemler!

GÖZ ACİL

Göz ve çevresindeki dokuda herhangi bir yaralanma oluşması acil olarak değerlendirilmelidir. Göz kapağı ve kaşlarımız tarafından korunan gözümüz dış etkenlere en çok maruz kalan organımızdır.

GÖZE YABANCI CİSİM KAÇARSA NE YAPILMALI ?

Göze herhangi bir yabancı cisim kaçtığında bu korneanın (gözümüzün en önündeki saydam doku) üzerinde yada kapak altında olabilir. Şiddetli batmaya neden olan yabancı cisimler zaman zaman göze ciddi hasar verebilmektedirler. Bu yüzden göze yabancı cisim kaçtığından şüpheleniliyorsa çıkarmaya çalışmadan (bu göze verilen zararı artırabilir) en kısa sürede deneyimli bir göz hekimine başvurulmalıdır.

KONTAKT LENS KERATİTİ VE ENFEKSİYONLARINDA NE YAPILMALI ?

Düzenli ve temiz kullanıldığında oldukça konforlu ve risksiz olan kontakt lensler zaman zaman acil durumlara neden olabilir. Özellikle kontakt lens takım kurallarına uyulmayıp çok çok uzun süre çıkarılmadan takılan kontakt lensler gözde enfeksiyonlara ya da reaksiyonlara neden olabilmektedir. Lens kullanılırken gözde kızarıklık veya batma oluşursa en kısa sürede deneyimli bir göz hekimine başvurulmalıdır.

GÖZDE GÖRME KAYBI OLURSA NE YAPILMALI ?

Ani oluşan görme kaybı nedeni ne olursa olsun acilen değerlendirilmelidir. Bu yüzden bir çok nedeni olan ani görme kaybı farkedildiğinde en kısa sürede deneyimli bir göz hekimine başvurulmalıdır.

SUBKONJONKTİVAL KANAMA OLURSA NE YAPILMALI ?

Endişe verici görünümünün dışında çoğu kez önemsiz bir bulgudur. Konjonktiva denilen gevşek dokunun (gözümüzün beyaz kısmı önündeki damarlı doku) altındaki küçük kılcal damarlardaki çatlamalardan  kaynaklanmaktadır. Travma dahil bir çok nedene bağlı olarak oluşabilen subkonjonktival kanama altından çıkabilecek diğer hastalıkların belirlenebilmesi için uzman bir göz hekimi tarafından değerlendirilmelidir

GÖZ TRAVMALARINDA NE YAPILMALI ?

Travmaya neden olan olay ne olursa olsun göze ciddi zararlar verebilmektedir. Göze travma sonrası en kısa sürede deneyimli bir göz hekimine başvurulmalıdır.

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Emrullah Taşındı

Doç. Dr. Emrullah TAŞINDI, lisans öncesi öğrenimini 1974 yılında TED Ankara Koleji'nde bitirmiştir. Ardından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1980 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1980-1984 yılları arasında aynı üniversitenin Göz Hastalıkları Anabilim Dalı'nda yapmış ve Göz Hastalıkları Uzmanı olmuştur. GATA Göz Hastalıkları Kliniği'nde 1986-1991 yılları arasında Yardımcı Doçent olarak, 1991-2001 yılları arasında ise Doçent Doktor olarak görev yapmış olan Dr. TAŞINDI, Glokom, Katarakt ve Refraktif Cerrahi Birimlerinin Başkanlığını da yapmıştır. Türk Oftalmoloji Derneği başta olmak üzere, 13’ün üzerinde mesleki ve sosyal dernek üyeliği bulunan Doç. Dr. Emrullah TAŞINDI, 4’den fazla bilimsel yayın ödülüne layık görülmüştür. Ayrıca kendisi, Basel Üniversitesi Göz Kliniği İ ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
youtube
Etiketler
Göz travmalarında ne yapmalı
Prof. Dr. Emrullah Taşındı
Prof. Dr. Emrullah Taşındı
İstanbul - Göz Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube