Bilgisayar ve göz yorgunluğu

Bilgisayar ve göz yorgunluğu

Günümüzde ofis hayatında telefon kadar vazgeçilmez yeri olan bilgisayarların faydaları tartışılmamakla beraber bilgisayar kullanımının yüksek görsel dikkat istemesi çalışma hayatındaki buna bağlı problemlerin sıklığını da göz önüne getirmektedir. Bu da bize bilgisayarla haşır neşir olan insanların göz sağlıklarını korumaları gerektiği gerçeğini ortaya koymaktadır.

“Bilgisayara Bağlı Göz Yorgunluğu Sendromu” olarak adlandırılan bu rahatsızlık, bilgisayar kullanımına bağlı olarak gelişen gözün kendisinde ve / veya görme keskinliğinde meydana gelen problemler bütünüdür. Bu belirtiler çok çeşitli olmakla birlikte sıklıkla,

yorgun ve ağrılı gözler, bulanık görme, yanma ve batma, kuruluk hissi, sulanma, kızarıklık, gözleri kısarak bakmak, odaklama zorluğu, çift görme, yazı karakterlerinin veya grafiklerin etrafında ışık hareleri veya saçaklanmalar görmek, ışık hassasiyeti, baş ağrısı, boyun, sırt ve omuz ağrısıdır.

Tüm bu belirtilerin görülme sıklığı ve şiddeti, kişiye bağlı görsel bozuklukların yanında çalışma ortamının düzenine ve kişinin alışkanlıklarına göre değişiklik göstermektedir.

Bu durumda neler yapılabilir ?

Son günlerde göz doktoruna gitmediyseniz ve problemlerinizin sıklığı artıyorsa vakit kaybetmeden göz muayenenizi mutlaka yaptırın. Ancak bu sayede gözünüzün sağlığından emin olduktan sonra, şikayetlerinizin olası diğer nedenlerini araştırabilirsiniz.

Öncelikli olarak göz muayenenizde düzeltilmesi gereken bir kırma kusurunuz (miyopi / hipermetropi / astigmatizma) olup olmadığına bakılacaktır. Şüphesiz düzeltilmemiş bir kırma kusuru varlığı yukarıda sıraladığımız şikayetlerin en önemli nedenidir. Gözlük camlarınızın veya kontakt lenslerinizin numaralarının yetersizliği de sizi bu konuda hayli sıkıntıya sokacaktır.

Gözleri dinlendirmek, unutulmaması gereken en önemli noktadır. Mümkün olduğunca sık aralıklarla aralar vermeye çalışın. Örneğin, her 20 dakikada bir birkaç saniye süre ile gözlerinizi kapalı tutun ve açtıktan sonra uzakta bir nesneye bakışınızı sabitleyerek gözünüzü dinlendirin.

Bilgisayar masanızı ve sandalyenizi kendinize en uygun ergonomiye göre ayarlayın. Ekranı en geniş ve en iyi açıyla görecek şekilde oturun. Dik oturmayı sakın unutmayın.

Unutulmaması gereken en önemli nokta gözlerinizin de dinlenmeye ihtiyaç duyduğudur. Nasıl çok yürüdüğümüzde veya ayakta kaldığımızda bacaklarımızı dinlendirmek için oturma ihtiyacı duyuyorsak, gözlerinizi yorduğunuzu düşündüğünüz anlarda da gözlerinizi dinlendirmelisiniz. Bunun için gözlerinizi kapatmanız gerekmiyor, ofisin duvarındaki bir manzara resmine veya şanslıysanız pencereden gözüken güzel bir manzaraya bakarak da onları dinlendirebileceğinizi sakın ama sakın unutmayın!

Bu makale 19 Ağustos 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Emrullah Taşındı

Doç. Dr. Emrullah TAŞINDI, lisans öncesi öğrenimini 1974 yılında TED Ankara Koleji'nde bitirmiştir. Ardından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1980 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1980-1984 yılları arasında aynı üniversitenin Göz Hastalıkları Anabilim Dalı'nda yapmış ve Göz Hastalıkları Uzmanı olmuştur. GATA Göz Hastalıkları Kliniği'nde 1986-1991 yılları arasında Yardımcı Doçent olarak, 1991-2001 yılları arasında ise Doçent Doktor olarak görev yapmış olan Dr. TAŞINDI, Glokom, Katarakt ve Refraktif Cerrahi Birimlerinin Başkanlığını da yapmıştır. Türk Oftalmoloji Derneği başta olmak üzere, 13’ün üzerinde mesleki ve sosyal dernek üyeliği bulunan Doç. Dr. Emrullah TAŞINDI, 4’den fazla bilimsel yayın ödülüne layık görülmüştür. Ayrıca kendisi, Basel Üniversitesi Göz Kliniği İ ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
youtube
Etiketler
Göz yorgunluğu
Prof. Dr. Emrullah Taşındı
Prof. Dr. Emrullah Taşındı
İstanbul - Göz Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube