Göz sulanması ve çapaklanma yapan sebepler

Göz sulanması ve çapaklanma yapan sebepler

Göz sulanması birçok göz hastalığı ile birlikte görülen bir belirtidir.  Ya gözü rahatsız eden bir sebepten dolayı gözyaşı üretimi artmıştır ya da gözyaşının drenajı bozulmuştur. Aşağıda gözyaşı üretimini artıran başlıca sebepleri görülmektedir:

1. Konjonktivit: Gözün dış yüzey zarının mikrobik, allerjik ve diğer sebeplerle oluşan hastalıklarının yaratmış olduğu rahatsızlık hissi refleks olarak gözyaşı üretimini artırır.

2. İridosiklit, episklerit, sklerit gibi gözün diğer inflamatuvar hastalıkları

3. Göze yabancı cisim kaçması

4. Kirpiklerin göze temas etmesi

5. Uygun olmayan kontakt lens kullanımı

6. Toksik gazlarla temas

7. Bebeklerde göz tansiyonunun yüksek olması  

 

Gözyaşı drenajının bozulması sonucunda da gözyaşı buruna akmayıp göz sulanmasına neden olur. Bu duruma sebep olan etkenler aşağıda görülmektedir:

1. Gözyaşı kanallarındaki tıkanıklık veya darlık: Bebeklerde sık görülen bir durumdur. Gözyaşı kanalının alt ucunun kapalı olması nedeni ile sulanma ve çapaklanmaya rastlanır.  Yetişkinlerde daha çok gözyaşı kanalı ve kesesi arasında darlık veya tıkanıklılık sulanma ve çapaklanma yapar. İleri yaşta punktum adını verdiğimiz gözyaşı drenajının başlangıç kısmında tıkanıklık veya dışa dönme sulanmaya neden olur.

2. Alt göz kapağının yaşlanma neticesinde gevşekliği: Orta ve ileri yaş grubunda göz kapağının gevşekliği gözyaşının kanala geçişini engellediği için sulanma yapar.

3. Geçirilmiş yüz felci: Yüz felci sonrasında da göz kapaklarının kapanamaması ve alt kapağın gevşeyip dışa dönmesi göz sulanması yapar. Ancak gözyaşı siniri de felç geçirmişse tam tersi bir durum olan göz kuruluğu ile de karşılaşılabilir.

5. Gözyaşı yollarının kimyasal ve fiziksel yaralanmaları

6. Gözyaşı yolları tümörleri

 

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Müslime Akbaba

Prof. Dr. Müslime AKBABA, 1958 yılında Maden’de doğmuştur. 1969 yılında Konya 23 Nisan İlkokulu'ndan, 1972 yılında Ankara Etlik Ortaokulu'ndan,  ve 1975 yılında Ankara Kız Lisesi'nden mezun olarak lisans öncesi eğitimlerini tamamlamıştır. 1975-1981 yılları arasında Ankara Hacettepe Üniversitesi ve Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tıp eğitimini almış ve tıp doktoru unvanı almıştır. Prof. Dr. Müslime AKBABA, mecburi hizmet yükümlülüğü kapsamında 1982-1984 yılları arasında Çorum Cemilbey Sağlık Ocağı ve Verem Savaş Dispanseri'nde görev yapmıştır. 1984-1987 yılları arasında Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı'nda ihtisas eğitimini tamamlamış ve Göz Hastalıkları Uzmanı olmuştur. Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı'nda 1988 yılında Yardımcı Doçent, 1992 yılında D ...

Etiketler
Gözyaşı kanalı
Prof. Dr. Müslime Akbaba
Prof. Dr. Müslime Akbaba
İstanbul - Göz Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube