Göğüsteki kara delik ve içindeki küçük resimler: panik ve içsel boşluğun yüzleşmesi

Kara delikler sadece bir şeyleri içine çekmez; bazen en parlak yıldızların doğmasına da vesile olur.

Göğüsteki kara delik ve içindeki küçük resimler: panik ve içsel boşluğun yüzleşmesi

Hayatınızın belirli bir döneminde hiç göğsünüzde sanki ağır bir kara delik oturuyormuş gibi hissettiniz mi? O his, nefes almayı zorlaştırır, içsel huzuru çeker alır ve sizi derin bir boşluğa iter. 

Çoğu zaman bu “kara delik” olumsuz duygularımızın birikmesi sonucu ortaya çıkar. kaygı, suçluluk, korku, yalnızlık, pişmanlık, birer küçük resim gibi, kara deliğin etrafında yer eder. Bu resimler, geçmişin acılarını, hatalarını ve korkularını yansıtan görüntülerdir. Ne kadar çok bu “resimlere” odaklanırsak, kara deliğin içine çekilme riskimiz de o kadar artar. Göğsünüzde hissettiğiniz kara delik bir düşman değil, size bir şeyler söylemek isteyen bir mesaj taşıyıcısı olan elçidir. Kendisini fark etmeniz ve ona anlam vermeniz için sizi çağırıyor.

İlk olarak kara delikle savaşmayın: Onu yok etmeye ya da görmezden gelmeye çalışmak, hissi genellikle daha da büyütür.Onun orada olduğunu kabul edin. Bu duygularla barış yapmak onları azaltabilir.

Onu tanımaya çalışın: Bu hisse bir isim verin, onun nasıl hissettirdiğini, hangi durumlarda ortaya çıktığını fark edin. Duygularınızı adlandırarak, onları dışsallaştırabilir ve üzerinizdeki etkisini biraz daha hafiflete bilirsiniz.

O zorlayıcı his geldiğinde, oturup o hisse alan açmayı deneyin. “Bu his şu an burada ve bu normal” diyerek kendinize izin verin. Onu reddetmek yerine, onunla oturmak bazen yoğunluğunu azaltır.

Bu his genellikle bedensel bir tepkidir. Göğsünüzdeki sıkışıklığı fark edip, derin nefes alarak o bölgeye odaklanın. Zihinsel bir konuşma yerine bedeninize dönmek, kontrol hissini geri kazandırabilir.

Bu yokluk, bazen her şeyin büyüklüğünü ve karmaşıklığını içerebilir. Bu durumda, bir anda büyük değişiklikler yapmayı beklemek yerine, küçük, anlamlı adımlar atın. Her gün değerleriniz doğrultusunda bir şeyler yapmak, o boşluğun bir terazi kefesi gibi daha küçük ve hafif görünmesine yardımcı olabilir.

Bu içsel boşluk sizi yutmaya çalışsa bile, neyin önemli olduğunu hatırlamak sizi yeniden odaklar. Örneğin, “Bu hisle birlikte var olabilirim ve ben yine de günlük işlerime odaklanabilir, sevdiklerime vakit ayırabilirim” diyebilirsiniz.

Göğsünüzde kara deliği  hissettiğiniz için kendinizi eleştirmeyin. Bu duygular, yaşanmış bir deneyime verilen doğal tepkilerdir. Kendi kendinize şefkat göstermeyi öğrenmek, o boşluğu hafifletebilir.

Göğsünüzde oturan kara delik, hayatınıza bir anlam katma çabasının parçası olabilir. O his, geriye hiçbir şey kalmamış gibi hissetmek, içsel dünyanızda bir eksiklik, yer doldurulamaz bir boşluk var gibi, karar almak veya ilerlemek zorlaşabilir, çünkü tüm duygusal enerji bu boşluğa yönelir. Bu duyguyu hissettiğinizde, büyük ihtimalle bir şeyleri kaybetmiş veya zor bir dönemden geçmişsinizdir. Ancak her boşluk bir şeyin kaybından doğsa da, her boşluk aynı zamanda bir dolum alanı yaratır.Burada duygularınızla savaşmayı bırakıp onların rehberliğine kulak verirseniz, kara delik bir tehdit olmaktan çıkar ve yaşam yolculuğunuzun bir parçası olur. 

“Kara delikler sadece bir şeyleri içine çekmez; bazen en parlak yıldızların doğmasına da vesile olur.”

Yaşadığınız yoğun hislerle ilgili daha fazla destek almak için bir terapistle çalışmaktan çekinmeyin. Unutmayın, o kara delik sizin sadece bir parçanızdır; sizi tanımlamaz. 

Bu makale 3 Aralık 2024 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Nurcan Acat

Psk. Nurcan ACAT, 2012  yılında girmiş olduğu University of Jordan  Psikoloji bölümünde başladığı lisans eğitimini 2017 yılında İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesinde tamamlayarak Psikolog unvanı almıştır. 2022 yılında başladığı University of Dublin - Klinik Psikoloji Master Programı tez aşamasındadır. Eylül 2023’ten itibaren özel kliniğinde online ve yüz yüze terapi vermeye başlamıştır. Ocak 2023’ten bu yana kanser hastalarına gönüllü psikolojik destek sağlamakla birlikte “Pi Kadın Kanserleri Derneği”nde gönüllü danışan görmektedir. Haziran 2022’de Ürdün-Suriye sınırında Kadınlara yönelik Psikolojik destek proje ekibinde çeşitli sorumluluklar ve görev almıştır. Nisan 2018 -Eylül 2021 tarihleri arasınsa “Kilit mülteci” adlı projede Psikolog olarak, UNFPA( United Nations Population Foundation)& Pozitif yaşam Derneği ortaklığında Psik ...

Psk. Nurcan Acat
Psk. Nurcan Acat
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube