GÖĞÜS AĞRISI NEDEN OLUR?

Prof. Dr. Serdar Akgün
Prof. Dr. Serdar Akgün
11 Ekim 2022490 görüntülenme
Randevu Al
Kalp krizi olmasın? Başka bir neden olabilir mi? Göğüs ağrısı neden olur? Her gögüs ağrısı kalp krizi mi demektir? Göğüs ağrısı kalp damarlarında daralma ya da tıkanıklık sonucunda kalp kasının beslenmesinin bozulması ve ölümünün belirtisidir? Angina (ağrı) ve göğüs (pectoris) kelimelerinin birleşimi ile ‘’Angina Pektoris’’ diye tıbbi olarak adlandırılır. Göğüs ağrısı sadece kalp krizi ya da damar
GÖĞÜS AĞRISI NEDEN OLUR?

GÖĞÜS AĞRISI NEDEN OLUR?

Göğsünüz mü ağrıyor?

Kalp krizi olmasın?

Başka bir neden olabilir mi?

Göğüs ağrısı neden olur?

Her gögüs ağrısı kalp krizi mi demektir?

Göğüs ağrısı kalp damarlarında daralma ya da tıkanıklık sonucunda kalp kasının beslenmesinin bozulması ve ölümünün belirtisidir? Angina (ağrı) ve göğüs (pectoris) kelimelerinin birleşimi ile ‘’Angina Pektoris’’ diye tıbbi olarak adlandırılır.

Göğüs ağrısı sadece kalp krizi ya da damar tıkanıklığından olmaz. Çoğu insan bu ve benzeri şikayetlerden dolayı gereksiz sıkıntılara girer. 

Göğüs kafesi en değerli organlarımızı korumak için çok güçlü ve kas, iskelet yapılarında oluşmuş bir zırh gibidir. Omuzlar, boyun ve kollar da göğüs kafesini etkileyecek yapılardır. Buralardan gelen ağrılarda göğüs ağrısı ile karıştırılır. Kısa ya da uzun süreli bıçak saplanır gibi olan ağrılar kalp krizi değildir. Uzun süren ağrılar kalp krizi olsa bu çok ciddi sorunlar doğurur.

Kalp krizi veya damar tıkanıklığına bağlı olan ağrı daha önceden yaşadıklarınızdan farklıdır. Kendini belli eder. Sanki şişman birisi göğsünüzün üstüne oturmuş ve nefes alamıyorsunuz gibi hissedersiniz.

Kalp krizine bağlı göğüs ağrısı göğsün orta kısmında hissedilir. Ağrıya terleme ve bulantı eşlik edebilir. Bazı kişiler ağrıyı  baskı veya  sıkışma tarzında hissedebilir. Şiddetli bir ağrıdır.  Bu ağrı kollara, sırta, boyna, enseye, çeneye ve karına doğru yayılabilir. Sıklıkla sol kolda başlayan veya kola yayılan bir ağrı görülebilir. 

Göğüs ağrısı kas, iskelet sisteminden, reflüden, akciğerden, akciğer zarından ve komşu bölgelerden köken alabilir. Bazen de sırt ağrısı olabilir. Bu durum için aşağıdaki ikinci videoyu izleyebilirsiniz. Yaş ve diğer risk faktörleri olmayanlarda göğüs ağrısından korkmaya gerek yoktur. 

Eğer bu tip bir şikayetiniz varsa mutlaka doktora görünüp gereken tetkikleri yaptırınız. Böylece kafanızdaki soruları ve gereksiz korkuları ortadan kaldırabilirsiniz.

 

 


 

Etiketler

Kalp krizi

Yazar Hakkında

Prof. Dr. Serdar Akgün

Prof. Dr. Serdar Akgün

Prof. Dr. Serdar AKGÜN, tıp eğitimini 1987 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1994 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı'nda yapmış ve Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı olmuştur.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır