Doktorsitesi.com

Gist (gastrintestinal stromal tümör)

Prof. Dr. Hakan Yanar
Prof. Dr. Hakan Yanar
22 Temmuz 20151010 görüntülenme
Randevu Al
Gist (gastrintestinal stromal tümör)

Gastrintestinal Stromal Tümörler (GİST) Nedir?

Bu tümör,  normal hücrelerin doğal yapısından uzaklaşıp değişmesi ve büyümesiyle kendini gösterir.  İyi huylu ya da kötü huylu olarak ikiye ayrılır. Kısaca GİST olarak adlandırdığımız tümörler yemek borusu, mide, safre kesesi,karaciğer, incebarsak, kolon ve rektum da görülebilen bir tümör tipidir.

GİST Belirtileri Nedir?

Gastrintestinal stromal tümörler rastlanan insanlarda farklı belirtiler ile karşılaşılabilir. Genellikle erken aşamada herhangi bir belirtiye rastlanılmaz. Tuttuğu organa göre değişik belirtiler gösterirler.

Karın ağrısı ve rahatsızlık

Yutma güçlüğü

Erken doyma hissi

Elinizle hissedebileceğiniz bir şekilde karında kitle olması

Bulantı ve kusma

Dışkıda kan

Anemi ( düşük kırmızı kan hücresi sayısı ) nedeniyle yorgunluk

Gastrintestinal Stromal Tümörler’in Tanısı

Fiziksel Tedavi ve Hastanın Sağlık Geçmişi : Hastanın geçmişte yaşadığı hastalıklar ve tedavileri hakkında öyküsü ele alınır. Hastanın vücudunda olağan dışı bir görüntü var ise bu fizik muayene ile görülebilir.

Biyokimyası: Hastadan alınan kanın labatuvar ortamında incelenmesi sonucunda vücuttaki organ ve dokulardan kana salınan bazı maddelerin miktarlarını ölçmek için yapılan bir prosedürdür. Bir maddenin alışılmadık miktarda ( az ve ya yüksek ) üretildiği gözlemlenebilir ve bu hastalığın belirtisi olabilir.

Tam Kan Sayımı (CBC): Kan örneğinin çizildiği ve aşağıda belirttiğimiz maddelerin kontrol edildiği genel bir prosedürdür. Kırmızı kan hücreleri sayısı, beyaz kan hücreleri sayısı, trombositler, Hemoglobin (kırmızı kan hücreleri miktarı).

Üst Endoskopi: Özofagus ( yemek borusu ) ve mide içine bakmak için kullanılan genel bir tıbbı tanı aracıdır. Endoskop adı verilen ışıklı, esnek ve ucunda bir video kamera bulunan tüpün ağız yoluyla yemek borusu içine  itilerek görüntü elde edilmesine denir.

Gaita’da  Gizli Kan Testi: Sadece mikroskopla görülebilen kan için dışkı örneği alınması  ve  bu dışkının mikroskop ile incelenmesidir.

Baryum Grafi:  Hastaya baryum-sülfat çözeltisi içirilir ve ardından yemek borusu ve midesinin röntgeni çekilir.  İçilen bu çözelti yemek borusundan mideye doğru akar ve röntgen anında  hastalığın teşhis edilmesinde daha net görüntüler elde edilmesini sağlar.

Biyopsi:  Mide biyopsisi genelde endoskopi sırasında alınır. Mideden alınan minik bir parçanın  kanser belirtileri taşıyıp taşımadığı mikroskop ile incelendikten sonra ortaya çıkar.

BT (CAT  Taraması) : Farklı açılardan çekilmiş vücut içi bölgelerinin ayrıntılı resimler halinde çıkartan genel bir görüntüleme yöntemidir. Resimler bir röntgen cihazına bağlı bir  bilgisayar tarafından çekilir. Dokuların ya da organların daha net bir biçimde görüntülenmesi için damar içine bir boya enjekte edilir. Bu işleme bilgisayarlı tomogrofi de denilir.

Etiketler

Gist tümörleriGistGist tanısıGist belirtileriGastrintestinal stromal tümörlerGastrintestinal stromal

Yazar Hakkında

Prof. Dr. Hakan Yanar

Prof. Dr. Hakan Yanar

Prof. Dr. Hakan Yanar, 1971’ Denizli’ de doğmuştur. İlk, orta ve lise öğrenimini Denizli’de tamamlamıştır. 1988’de üniversite sınavına girmiş ve İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi’ni kazanmıştır. Cerrahi stajyerliğini University of Colorado Health Science Center, Denver Colorado’ da tamamlamıştır. 1995 -1996 yılları arasında Isparta’da mecburi hizmetini yapmıştır. Askerlik hizmetini ise 2000 yılında Tunceli’ de yerine getirmiştir.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.