Gırtlak kanseri nedeniyle ameliyat olan bir hasta bir daha konuşamaz mı?

Gırtlak kanseri nedeniyle ameliyat olan bir hasta bir daha konuşamaz mı?

Gırtlak kanserinin erken evre ameliyatlarını gırtlakta sadece hastalıklı ses teli kısmının alınması, gırtlağın dikey ya da yatay eksende kısmi olarak alınması oluşturur. Bu hastalarda ameliyatta alınan doku miktarı arttıkça bozulmakla beraber her zaman hastalarda konuşma fonksiyonları korunmaktadır. Diğer bir deyişle ses performansı azalsa da mutlaka korunmaktadır. Bunun yanında ileri evrelerde gırtlağın tamamının alındığı hastalarda ana ses organı olan gırtlak ve ses telleri alınıp soluk borusu boyuna açılmakta hastanın doğal ve klasik yollarla ses çıkarması ve konuşması kaybolmaktadır, ancak bu hastalarda dahi gerek yemek borusu yoluyla konuşma rehabilitasyonlarıyla, gerek ek cerrahi müdahalelerle, gerek konuşma protezleri ve elektrolarinks gibi cihazlarla da olsa bir şekilde hastaya konuşma yeteneğini yeniden kazandırmak mümkündür. Yani gırtlak kanseri sonrası her hasta mutlaka bir şekilde konuşabilir, sosyal iletişimini sürdürmeye devam edebilir.

Gırtlak kanseri nedeniyle ameliyat olan bir hastanın boğazında kalıcı delik olur mu?

Gırtlak kanseri erken evrede tedavi edildiğinde gırtlağın büyük kısmı korunur ve mükemmele yakın bir ses elde edilebilir. Bunun yanında çok ileri evrelerde gırtlağı korumak her zaman mümkün olamayabilir ve gırtlağın tamamının alınması gerekebilir. Bu durumda, yani gırtlağının tamamı alınan hastada üst solunum yolunun devamlılığı bozulduğundan hasta boğaza açılan kalıcı bir delik vasıtasıyla nefes almak zorunda kalır.

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Fikret Kasapoğlu

Prof. Dr. Fikret KASAPOĞLU, 23 Aralık 1973 tarihinde doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Uudağ Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde başladığı tıp eğitimini 1998 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise aynı üniversitenin Kulak Burun ve Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı'nda yapmış ve 2003 yılında da Kulak Burun Boğaz Uzmanı olmuştur. 2011 yılında ise Doçent unvanını almıştır.

Prof. Dr. Fikret KASAPOĞLU, Bursa'da bulunan Özel Medicana Bursa Hastanesi'nde hastalarına hizmet vermektedir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Gırtlak kanseri
Prof. Dr. Fikret Kasapoğlu
Prof. Dr. Fikret Kasapoğlu
Bursa - Kulak Burun Boğaz hastalıkları - KBB
Facebook Twitter Instagram Youtube