Gıda alerjisi ve gıda intoleransı

Gıda alerjisi ve gıda intoleransı çoğu zaman insanlar tarafıondan karıştırılan ve bazı kişilerce suiistimal edilen bir durumdur. Gelin bu iki durum nedir, aralarındaki farklar nedir bakalım. Gıda alerjisi nedir? Gıda alerjisi, gıdanın içinde yer alan bir maddeye karşı bağışıklık sisteminin verdiği yanıt olarak tanımlanır. Vücut alerjen gıda ile ilk karşılaştığında IgE denilen bir antikor oluşturur. Alerjen gıda tekrar tüketildiğinde vücut bu sefer bu gıdayı tanıdığı için şiddetli bir tepki gösterir. Ciltte oluşan döküntüden ölüme kadar varan şiddetli bir alerji durumudur bu. En sık alerjen gıdalar yumurta, fıstık, çilek, kabuklu deniz hayvanlarıdır. Gıda alerjisi olan kişiler şüpheli gıdanın en küçük miktarında bile tepki verir. Bu nedenle şüpheli gıdayı asla tüketmemeleri gerekir. Gıda alerjisi tanısı cilt üzerine yapılan alerji testleri ile konulabilir. Ancak genellikle teste gerek kalmadan kişinin gıdayı tükettiğinde verdiği alerjik reaksiyonla (citte döküntü, kaşıntı, boğazda şişme, nefes darlığı vb.) tanı konulur. Gıda intoleransı nedir? Gıda intoleransı, tüketilen bir gıdanın içinde yer alan bir maddeyi sindirim sisteminin tolere edememesidir. Gıda rahat sindirilemez ya da parçalanamaz. Bu da kişide gaz, şişkinlik, hazımsızlık gibi problemlere neden olur. Kişide bir enzim eksikliği bu duruma neden olabilir ancak çoğu durumda neden bilinmez. Örneğin laktoz intoleransı, sütte yer alan laktozun sindirilmesini sağlayan laktaz enziminin eksikliği sonucu oluşur. Genellikle şüpheli gıdanın farklı formlarıyla sorun ortaya çıkmaz. Örneğiz laktoz intoleransı olan kişi süğt içince şikayeti olur ancak peynir ve yoğurt yiyebilir. Kek içindeki süt şikayete neden olmaz. Yenilen gıda miktarı ile de şikayetler orantılıdır. Miktar arttıkça şlikayet artar. Az miktarda gıda daha iyi tolere edilir. Ölümcül bir durum yoktur. Gıda intoleransı testi diye bilinen testler gıda ile teması gösteren testlerdir. Yani o gıdayı vücudunuza aldığınızı, yediğinizi gösterir. Kesinlikle bilimsel değeri yoktur. Önerilmez.

Gıda alerjisi ve gıda intoleransı

Gıda alerjisi ve gıda intoleransı çoğu zaman insanlar tarafıondan karıştırılan ve bazı kişilerce suiistimal edilen bir durumdur. Gelin bu iki durum nedir, aralarındaki farklar nedir bakalım.

Gıda alerjisi nedir?

Gıda alerjisi, gıdanın içinde yer alan bir maddeye karşı bağışıklık sisteminin verdiği yanıt olarak tanımlanır. Vücut alerjen gıda ile ilk karşılaştığında IgE denilen bir antikor oluşturur. Alerjen gıda tekrar tüketildiğinde vücut bu sefer bu gıdayı tanıdığı için şiddetli bir tepki gösterir. Ciltte oluşan döküntüden ölüme kadar varan şiddetli bir alerji durumudur bu. En sık alerjen gıdalar  yumurta, fıstık, çilek, kabuklu deniz hayvanlarıdır. Gıda alerjisi olan kişiler şüpheli gıdanın en küçük miktarında bile tepki verir. Bu nedenle şüpheli gıdayı asla tüketmemeleri gerekir.

Gıda alerjisi tanısı cilt üzerine yapılan alerji testleri ile konulabilir. Ancak genellikle teste gerek kalmadan kişinin gıdayı tükettiğinde verdiği alerjik reaksiyonla (citte döküntü, kaşıntı, boğazda şişme, nefes darlığı vb.) tanı konulur.

 

Gıda intoleransı nedir?

Gıda intoleransı, tüketilen bir gıdanın içinde yer alan bir maddeyi sindirim sisteminin tolere edememesidir. Gıda rahat sindirilemez ya da parçalanamaz. Bu da kişide gaz, şişkinlik, hazımsızlık gibi problemlere neden olur. Kişide  bir enzim eksikliği bu duruma neden olabilir ancak çoğu durumda neden bilinmez. Örneğin laktoz intoleransı, sütte yer alan laktozun sindirilmesini sağlayan laktaz enziminin eksikliği sonucu oluşur. Genellikle şüpheli gıdanın farklı formlarıyla sorun ortaya çıkmaz. Örneğiz laktoz intoleransı olan kişi süğt içince şikayeti olur ancak peynir ve yoğurt yiyebilir. Kek içindeki süt şikayete neden olmaz. Yenilen gıda miktarı ile de şikayetler orantılıdır. Miktar arttıkça şlikayet artar. Az miktarda gıda daha iyi tolere edilir. Ölümcül bir durum yoktur.

Gıda intoleransı testi diye bilinen testler gıda ile teması gösteren testlerdir. Yani o gıdayı vücudunuza aldığınızı, yediğinizi gösterir. Kesinlikle bilimsel değeri yoktur. Önerilmez.

Bu makale 16 Şubat 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Bilge Baş

1977 Yılında Samsun-Bafra’da doğdu. 1993 yılında, 16 yaşında İstanbul Tıp Fakültesini il birincisi olarak kazandı. 1999 yılında fakülteden mezun olup, aynı yıl İstanbul Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde İç Hastalıkları ihtisasına başladı. 2003 yılında Dahiliye Uzmanı oldu. 2008-2011 yılları arasında İzmir Katip Çelebi Tıp Fakültesinde Gastroenteroloji ihtisasımı yaptı. 2013 yılından beri Antalya’ da önce Atatürk Devlet Hastanesinde sonra Eğitim Araştırma Hastanesinde görev yaptı. 2021 yılında Doçent unvanını kazandı. Şu an hem Antalya’ da muayenehaneside özel hekimliğe hem de Yakın Doğu Üniversitesinde öğretim üyeliğine devam etmektedir. İleri endoskopik işlemler diye tanımlanan Endoskopik Submukozal Diseksiyon (ESD), Per oral Endoskopik Mukozektomi (POEM), Endoskopik Ultrason (EUS) , EUS eşliğinde biyopsi, Endoskopik Retrogra ...

Etiketler
Gıda intolerans
Doç. Dr. Bilge Baş
Doç. Dr. Bilge Baş
Antalya - Dahiliye - İç Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube