Gevşek bebek nedir?

Doç. Dr. Akgün Ölmez Türker
Doç. Dr. Akgün Ölmez Türker
18 Ekim 2016379 görüntülenme
Randevu Al
Gevşek bebek nedir?

Gevşek bebek ne demektir ?

Gevşeklik (hipotoni) bir bebeğin yer çekimine karşı kas tonusunun ve gücünün az olmasını tarif eder.

Gevşekliğin nedenleri nelerdir?

Gevşeklik kas hastalıklarına, sinir hastalıklarına bağlı olabileceği gibi serebral palsi gibi durumlarda beyinden, bazen de beyincikten kaynaklanabilir. Ayrıca Down sendromu, Prader willi sendromu gibi bazı özel durumlarda bebekler normalden daha gevşektir. Tiroid hormonu eksikliği, B12 vitamin eksikliği gibi bazı nedenler de gevşekliğe neden olabilir.

Bebeklerde gevşeklik olduğu nasıl anlaşılır?

Motor becerilerde gecikme görülür.  Gevşek bebeklerin yatış pozisyonu kurbağa pozisyonunda olabilir. Bebeklerde baş kontrolü en geç 3. ayda sağlanır. Gevşeklik nedeniyle bebekler zamanında baş kontrolünde zorlanırlar, sırt kaslarının etkilenmesiyle destekli oturma, desteksiz oturma ve yürüme  gecikebilir.

Tedavisi var mıdır?  

Erken tanı konması erken tedavi olanağı sağlar. Vitamin eksikliklerinin yerine konması ya da ek başka ilaçlar verilebileceği gibi erken fizyoterapi oldukça yararlıdır. 

Etiketler

Gevşek bebekGevşek bebek nedenleriGevşek bebek sebepleriGevşek bebek neden olurGevşek bebek tedavisi nasıldırBebeklerde gevşeklik olduğu nasıl anlaşılır?

Yazar Hakkında

Doç. Dr. Akgün Ölmez Türker

Doç. Dr. Akgün Ölmez Türker

Doç. Dr. Akgün ÖLMEZ TÜRKER, lise öğrenimini 1991 yılında Adana Anadolu Lisesi’nde bitirdikten sonra Hacettepe Üniversitesi İngilizce Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1997 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1997-2002 yılları arasında yine Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapmış ve Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı olmuştur. 2003-2006 yılları arasında ise yine aynı anabilim dalından Çocuk Nörolojisi yan dal uzmanlığını almıştır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.