Doktorsitesi.com

Geniz tümörlerinin bulguları nelerdir

Prof. Dr. Fikret Kasapoğlu
Prof. Dr. Fikret Kasapoğlu
24 Kasım 20161012 görüntülenme
Randevu Al
Geniz tümörlerinin bulguları nelerdir

Nazofarenks boğazın burun boşluğuna açılan kısmıdır. En üstteki kısım olması itibariyle ‘üst yutak’, ya da halk arasında ‘geniz’ olarak da ifade edilir. Kafa tabanında yer alır ve önde buruna aşağıda boğaza her iki yanda ise östaki tüpü ile orta kulağa uzanır. Bu bölgede oluşan kanserlere “nazofarenks kanserleri” denir.

Geniz tümörleri bulunduğu bölge itibariyle genizle ilgili özel bulgular vermez, ancak kitlenin etkileri kulakta (Östaki tüpü ağzının kitle tarafından tıkanmasıyla kulakta işitme azlığı, tıkanıklık hissi) ve burunda (tek taraflı burun tıkanıklığı, kanlı burun akıntısı) görülebilir. Bunun yanı sıra bazen tek bulgu boyunda ele gelen bir şişlik ya da çift görme olabilir.

Geniz tümörleri nasıl tedavi edilmektedir?

Bu bölge komşulukları itibariyle cerrahiye uygun değildir. Bu nedenle geniz tümörlerinde standart tedavi yöntemi cerrahi değil ışın tedavisidir. Hem geniz bölgesi, hem de tanı anında boyunda lenf bezlerine yayılım yaklaşık %70 oranında görüldüğünden boyun da ışın tedavisi alanı içine dahil edilmektedir. Son yıllarda ışın tedavisi ile birlikte ilaç tedavisi(Kemoterapi) de tedavide kullanılmaktadır

Etiketler

Geniz tümörleriGeniz tümörlerinin belirtileriGeniz tümörleri tedavisiGeniz tümörleri neden oluşurGeniz tümörleri nasıl tedavi edilir?

Yazar Hakkında

Prof. Dr. Fikret Kasapoğlu

Prof. Dr. Fikret Kasapoğlu

Prof. Dr. Fikret KASAPOĞLU, 23 Aralık 1973 tarihinde doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Uudağ Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde başladığı tıp eğitimini 1998 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise aynı üniversitenin Kulak Burun ve Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı'nda yapmış ve 2003 yılında da Kulak Burun Boğaz Uzmanı olmuştur. 2011 yılında ise Doçent unvanını almıştır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.