Gelecek kaygısı

Gelecek kaygısı ile nasıl başa çıkılır?

Gelecek kaygısı

Gelecek Kaygısı

Gelecek kaygısı, birçok insanın yaşadığı yaygın bir duygusal tepkidir. Gelecekle ilgili ömürler, endişeler ve korkular, insanların zihinlerinde gelecek kaygısı olarak geçecek bir durumu tetikleyebilir. Özellikle finansal güvencede olma, iş kaybı, açıklamalar, sağlık sorunları, toplumsal değişimler ve diğer yaşam konularıyla ilgili endişeler gelecek kaygıları tetikleyebilir.

 

Gelecek kaygısıyla başa çıkmak için aşağıdaki hedefi kullanabilirsiniz:

1. Bilinçli yaşam: Şu anda sahip olduğunuz anı ve deneyimlerinizi değerlendirin. Geleceğe yönelik düşünceler yerine şu anda yaşadıklarınıza odaklanın ve verimli seçenekler için çalışın.

2. Kaygı düzeyinizi yönetin: Derin nefes almak, meditasyon yapmak veya rahatlamayı kullanmak gibi stresi azaltabilecek yöntemleri deneyin. Rahatlamanızı sağlayacak etkinliklere yönelin (Fantazi alanında olduğu gibi çok düşünerek ya da madde kullanarak rahatlamak değildir.)

3. Gerçekçi beklentileri belirler: Gerçekçi hedefler ve beklentileri belirler. Her şeyi mükemmel yapmak veya her zaman olumlu sonuçları elde etmek gibi yüksek beklentiler sizi gereksiz yere kaygılandırabilir.

4. Bilinçli düşünme: Gelecekle ilgili olumsuz düşünce fark ederek bunları gerçekçi bir şekilde değerlendirmeniz gerekir. Olumsuz senaryoları abartmadan, gerçekçi bir bakış açısıyla durumunu değerlendirin.

5. Destek Arama: Gelecek endişesiyle başa çıkmak için aile, arkadaşlar veya bir destek grubuyla duygularınızı paylaşabilirsiniz. Bu, sizi anlayan insanlarla destek ve paylaşım imkanı sağlayabilir. Duygularınızı paylaşmak ve destek almak rahatlamanıza yardımcı olabilir.

6. Profesyonel yardım: Gelecek kaygınız sürekli bir sorun haline geliyorsa, bir psikolog veya psikiyatrist gibi uzman bir sağlık profesyonelinden destek almayı düşünüyorum.

 

Unutmamalıyız ki herkes zaman zaman gelecek kaygısı yaşar.  İnsanların gelecekle ilgili kaygılarını deneyimlemesi normaldir, ancak bu kaygıların aşırı hale gelmesi ve günlük yaşamı etkilemeye başlaması durumunda daha ciddi bir sorun haline gelebilir. Böyle olası bir durumda profesyonel destek alabilirsiniz.

Bu makale 20 Haziran 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Klinik Psikolog  Mine Soysal

Kosova da AAB üniversitesi Psikoloji Lisans ve Yakındoğu Üniversitesi Klinik Psikoloji Yüksek Lisans Mezunudur. İstanbul İbni Sina hastanesi, Denizli Adliyesi aile ve çocuk mahkemesi ve Denizli Servergazi Hastanesinde de psikolog olarak stajını tamamladı. Yaptığı araştırmalar ve tezler: "Masalların Çocuklar üzerinde ki Psikolojik etkileri" ve "Kosova’da Ve Türkiye’de Yaşayan Türklerin Kadına İlişkin Namus Anlayışlarının Ve Cinsel Yaşam Kalitelerinin İncelenmesi"  üzerine tezini tamamladı. Prof. Dr. Ahmet Vecdi Canın koordinatörlüğünü üstlendiği 18. Uluslararası Türk Dünyası Sosyal Bilimler Kongresinde "Kosova'da ve Türkiye'de Yaşayan Türklerin Kadına ilişkin Namus Anlayışı Ve Cinsel Yaşam Kalitelerinin İncelenmesi"  başlıklı bildiri üzerinde kongre de yer aldı. Kosova Yunus Emre Enstitüsün de Doç. Dr. Nalan Kazaz ile birlikte “Kişisel G ...

Etiketler
Gelecek kaygısı aşılır mı
Klinik Psikolog  Mine Soysal
Klinik Psikolog Mine Soysal
İstanbul - Klinik Psikolog
Facebook Twitter Instagram Youtube