Miyoplar göz doktoruna “Gece az görüyorum, korkarak yürüyorum, tedirginim, bende gece körlüğü var…” şikâyet ve serzenişleri ile gelirler. Göz numarası arttıkça da bu sıkıntılar daha da artar.
Mükemmel bir görme için gündüz ve gece görmelerin de iyi olması gerekmektedir. Merkezi ve çevresel görme mükemmel çalışmalıdır. Merkezi ve periferik görme bir işbirliği içinde çalışır ve birbirlerini tamamlar.
Gece ve gündüz görmelerin farklı özellikleri vardır.
Gün ışığında: Merkezdeki görüntü nettir. Çevresel görme ise netsiz, belirgin olmayan renksiz bir görmedir.
Gece: İnsan gözü tam karanlıkta merkezde kördür. Gece foveada karanlıkta çalışan çubuk hücreler yoktur. Gece merkez bulanık görür. Karanlıkta bir noktada gözünüzü netleştirin, bir süre sonra görüntü kaybolacaktır.
*Gece çevresel görme devreye girer, çevredeki görüntüler daha nettir.
*Karanlıkta gözleri hafif sağa sola hareket ettirerek daha net ve renkli görme sağlanabilir.
*Renk ve detay yerine, görüntü harekete duyarlı olan çubuk hücreler sayesinde algılanır.
*Foveadan (Sarı nokta) uzaklaştıkça çubuk hücreleri yoğunlaşır. Karanlığa daha duyarlı oldukları için gece, çevredeki görüntüler daha net olur. Merkezde yer alan görüntü daha bulanıktır.
Miyoplar gece neden az görür? Miyop gözlük düzeltilirken göz önüne konan eksi camlar görüntünün merkezde netleşmesini sağlar. Kullanılan gözlük periferik (göz dibinde çevreler) görmeyi yeterince düzeltmez. Buna miyopik defokus diyoruz. Gece göz bebeği genişler ve gece görmeyi sağlayan çubukların yoğun olduğu çevredeki çevresel görme devreye girer. Merkezi görme azalır. Kontakt lens kullanan hastalarda bu sıkıntı azdır, çünkü kontakt lens periferik görmeyi de sağlar. Miyopta gözlük camının merkezden çevreye doğru gittikçe kalınlaşması nedeniyle zaten çevresel görme de yetersiz ve siliktir.
A vitamini ve güneş desteği: Havuç, maydanoz önemli A vitaminlerindedir. Güneşten yararlanarak sinir hücrelerinde iletişimi sağlayan dopamin düzeyini artırmalısınız.
Egzersiz ve özel uygulamalar: Gece görüşünü güçlendirmek için vitamin desteğinin yanı sıra kısa sürede gece görüşünü geliştirecek çok sayıda egzersiz vardır.
Parlak ışıktan kaçınınız. Gözlerin karanlığa tamamen adapte olması yarım saat sürer.
Periferal (Çevresel) görmeyi kullanınız. Odakladığınız değil çevresindeki alandaki eşyaları kullanın. Bu aynı zamanda doğal gündüz görüşünün de keskinleşmesine yardımcı olacaktır.
Tarayarak görmeyi sürdürün: Aksi halde gözler odakladığınız noktadaki ışık kaynağına uyum sağlayacaktır.
Şekilleri tanımlayın: renklerden çok, şekilleri, konturları ve hareketleri seçiniz. Karanlıkta insanlar hemen hemen nerdeyse tamamen renk körüdür. Baş hafif oynatarak harekete duyarlı çubuk hücrelerin algılamasını sağlamalısınız.
Bir gözü korumada tut: Işıklı bir alana girme durumunda kalırsanız bir gözü kapalı tutarak onu korumaya al. Böylece bu göz gece görüşü ışın yedekte ve korumada tutulmuş olur.
Aşağıdan almak: Görmek istediğiniz nesnenin aşağısını görmeyi düşününüz. Işık kaynağı nesnenin arkasından aydınlatmalıdır.
Gözlerinizi kapatın: Karanlık bir bölgeye girerken 10 saniye kadar gözlerinizi kapatın.
Bir kesme şeker: Bir kesme şeker yendikten sonra 10 saniye boyunca kırmızısız (filtrelenmiş) ışığa bakması tavsiye edilmiştir. Çünkü gece görüşü kan şekeri ile bağlantılıdır.
Göz egzersizleri: Rutin göz egzersizleri gece görüşünü geliştirir. Bu egzersizler uzağı, yakını görme, yaşa bağlı görme bozukluklarının ve astigmatın giderilmesine dayanır.