Gebelikte kafein tüketimi

Gebelikte kafein tüketimi

Gebelik döneminde kahvenin sakıncalı olduğu görüşü eskilerden beri söylenir. Bebeğine zarar vereceğini düşünen anneler bu dönemde tamamen uzak durabilirler. Kimisi zorlanmaz kimisi de hayatında büyük bir eksiklik hissedebilir. Sonuçta kahve; sohbetlerimize eşlik eder, yoğun tempomuzda bize nefes aldırır, çeşitli aromalarla damak tadımıza hoş gelir. Aslında kahvenin tüketilmesinden kaçınılmasının nedeni içindeki kafeinden kaynaklanır. Ama kafein yalnızca kahvede bulunmaz bu nedenle tüketilen her şeyin aşırısından kaçınmak gerekir. Eğer dozunda tüketilirse de yasakları çok aza indirilebilir. Yani kahve keyiflerinize ara vermek zorunda değilsiniz, sadece ölçülü tüketmek ve abartıya kaçmamak gerekir.

Kafein neden zararlıdır peki? Uzun süre ve gereğinden fazla kafein tüketiminde bebek anne karnında gelişimsel gerilik yaşayabilir. Tıpkı nikotin, alkol etkisi gibi anne karnında zarar verici olabilir. Ama bu her aşırıya kaçınılan durumda sıkıntı yaşanılabileceğini gösterir. Kafeinde ise miktar konusunu ve tüketilen çeşidi dikkate alarak düzenleyebilirsiniz. Vücudunuza ne kadar oranda kafein aldığınızı ve gün içinde tüketilen içeceklerin ya da bazı yiyeceklerin kafein oranlarını biliyor olmak, size yol gösterebilir böylece sınırlanırızı belirleyebilirsiniz.

İşte bu sınırlar için size birkaç ipucu:

Kahvenizi büyük bir fincanda içmek yerine daha küçük fincanda içebilirsiniz.
Dolu bir kaşık kahve ile kahve hazırlamak yerine kaşıktaki kahve miktarını azaltabilirsiniz.
Hamilelikte türk kahvesi içtiğiniz zaman tükettiğiniz çay, asitli içecekler, çikolata gibi besinleri fazla tüketmemeye özen göstermelisiniz.
Vücudunuza alacağınız kafein miktarını günlük tükettiğiniz yiyecek ve içecek durumuna göre ayarlamaya çalışabilirsiniz.
Kafeinsiz kahve içmeniz de bir başka çözüm yolu olabilir. Kafeinsiz türk kahvesi tüketebilirsiniz.
Rahatsız hissettiğinizde kahve tüketimini gün aşırı hale getirebilirsiniz.
Gebe kalmadan önce günlük kahve tüketimi oranınız fazlaysa artık büyük oranda kahve tüketmek yerine hoşunuza gidebilecek sağlıklı alternatif içecekler bulabilirsiniz.

Bu makale 15 Şubat 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Ela Kale

Dyt. Ela Kale, 1996 Ankara doğumludur. 2014 senesinde Muğla Fethiye Ömer Özyer Anadoluöğretmen Lisesi'nden mezun olduktan sonra aynı sene  Biruni Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nü 2019 senesinde başarıyla bitirerek Diyetisyen unvanı almıştır.

İyi derece İngilizce bilen Dyt. Ela Kale, bir çok kurumda staj yapmıştır.

Mesleki çalışmalarına Nişantaşı'nda bulunan Zi&oN Psikiyatri Akademisi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Gebelik döneminde beslenme
Dyt. Ela Kale
Dyt. Ela Kale
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube