Doktorsitesi.com

Gebelikte enfeksiyon hastalıkları

Op. Dr. Ahmet Murat Emanetoğlu
Op. Dr. Ahmet Murat Emanetoğlu
30 Haziran 2015183 görüntülenme
Randevu Al
Gebelikte enfeksiyon hastalıkları

Gebe kadın ve bebeği pek çok enfeksiyona maruz kalabilir. Bunların bir kısmı anne için çok ciddi hayati tehlikeyi oluştururken bazıları da bebeğe ulaşabilir. Gebelik sırasında bağışıklığın azaldığına dair bir takım veriler mevcuttur. Anne karnındaki bebekte bağışıklığın 9-15 haftaları arasında başladığı ama esas olarak 16. haftadan itibaren anneden bebeğe geçen ümmünglobilin maddelerin artışı ile hastalıklardan korunduğu biliniyor. Doğumdan sonra anne sütü vermek bebeği bazı enfeksiyonlardan korur. Enfeksiyonlar bakteri, virüs veya parazit denilen mikroorganizmalarla olur. 

Virüs Enfeksiyonları

Suçiçeği :  Çocuk felci aşısı olan çoğu erişkin % 95 oranında bu virüse karşı bağışıklık kazanmıştır.  Gebelerde zatüreye neden olabilir. Aşısı vardır ama gebelerde uygulanamaz. İlk 5 ayda gebelikte görüldüğünde anomali riski artar. Su çiçekli biriyle temas edildiğinde 96 saat içinde verilmesi gereken bir immünglobilin mevcuttur. 

Grip : Özellikle Influenza A virüsü ile olan daha ciddidir. Zatüreye çevirirse tehlikelidir. Gebelerde grip aşısı ilk üç aydan sonrası önerilir. Doğuştan malformasyon yaptığına göre belirgin görüş birliği yoktur.

Kabakulak :  Yetişkinlerin % 80-90’nı bağışıktır. Sık görülmez. Virüs esas olarak tükrük bezlerine bazen de yumurtalıkları, beyin zarını, pankreas ve diğer organları tutabilir. Aşısı gebelikte uygulanmaz. Kabakulak enfeksiyonu gebeliğin sonlanmasını gerektirmez.

Kızamık : Çoğu yetişkin bağışıktır. Aşısı uygulanmaz. Bebek için tehlikeli değildir.

Solunum Virüsleri: Solunum virüsleri 200’den fazla alt grubu vardır. Genellikle soğuk algınlığı, farenjit, bronşit, zatüre yaparlar. Sık hastalanan annelerde bebek açısından malformasyon riskinin arttığı söylense de bunu destekleyen çalışmalar yoktur.

Entero Virüsü Enfeksiyonu :  Bağırsak enfeksiyonuna yol açarlar. Bebeğe bulaşabilirler ve kaybına neden olabilirler. Tedavisi yoktur. Santral sinir sistemi, karaciğer, üst solunum yolu enfeksiyonu ve kalp sağlığı enfeksiyonuna yol açabilir. 

Çocuk Felci :  Aşılanma nedeni ile nadiren görülür. 

Kızamıkçık : Gebelikte çok önemli olduğu için doğuma karar verildiğinde bağışıklığı araştırmalı ve gebelikten 3-4 ay önce aşılanmalıdır. Gebelikte aşısı yapılamaz. Anneden bebeğe geçebilir ve bebeğe enfekte edebilir. Bebekte bir çok  malformasyona yol açabilir ve gebeliğin sonlanması gerekebilir.

CMV : Anne karnında bebekte en sık görülen enfeksiyondur. Annede bağışıklık olması tekrarlamayacağını göstermez. Tekrarlayıcıdır. Bebekte enfeksiyon olursa santral sinir sistemi ile ilgili malformasyonlar ön plandadır. Teşhis çoğu zaman ultrasonda bir problem saptandığında konulur. 

-- Herpesimpleks Virüsü

-- HİV

-- HPV

-- Hepatit-B

-- Hepatit-C

Bakteriyel Enfeksiyonlar : Grup A ve B streptekok, listerya, tifo, dizanteri, parazitler, toksoplazma, trikomonas, sifiliz ve bel soğukluğu.

 

Yazar Hakkında

Op. Dr. Ahmet Murat Emanetoğlu

Op. Dr. Ahmet Murat Emanetoğlu

Op. Dr. Ahmet Murat EMANETOĞLU, 7 Mayıs 1963 tarihinde Ankara'da doğmuştur. Lise öğrenimini 1981 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi'nde bitirmesinin hemen ardından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tıp eğitimine başlamıştır. 1987 yılında mezun olarak tıp doktoru unvanı almıştır. 1993 yılında ise SSK Göztepe Hastanesi'nde Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanlığını almıştır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır