Gebelik ve koronavirus (covıd-19) hakkında son güncel bilgiler

Gebelik ve koronavirus (covıd-19) hakkında son güncel bilgiler

Aralık 2019’da, Çin’in Hubei Bölgesi Wuhan kentinde, salgın şeklinde akciğer enfeksiyonu yapan bir virüs tanımlandı. Bu vakalar hızla yayılarak önce Çin’de diğer kentlere, sonra dünya geneline yayılmaya başladı. Son olarak da 11 Mart 2020’de, Dünya Sağlık Örgütü COVID-19 virüs enfeksiyonunu bir pandemi, yani tüm kıtalarda enfeksiyona neden olmuş bir salgın olarak tanımladı. Bu yazının yazıldığı tarih itibariyle, 110,000’den fazla vakada coronavirus tespit edildiği biliniyor. Tedavi seçenekleri ve aşılar konusundaki çalışmalar hızla devam ederken, risk altındaki en önemli gruplardan biri gebeler.

Coronavirus enfeksiyonunun gebelerdeki seyri ve fetüse etkileri konusunda da yeni çalışmalar yayınlanmaya başlandı (1,2). On sekiz coronavirus şüphesi olan veya tanı alan gebenin sonuçları incelendiğinde, anne karnındaki fetüse geçiş gösterilememiş. Ancak, 2 yenidoğan bebekte çok erken dönemde (biri 2 günlük, diğeri 17 günlük bebek) COVID-19 saptandığı bildirildi. Coronavirus enfeksiyonu gebelerde, gebe olmayan kadınlara göre daha ciddi seyir gösterebilmekte. Takip ve tedavisi ise destek tedavisi şeklinde. Yani ateşin düşürülmesi, sıvı ve elektrolit açığının yerine konması, gereği halinde solunum desteği yapılıyor. COVID-19 olduğu bilinen gebelerin bebekleri de doğum sonrası yakın izlem altında tutuluyor ve diğer bebeklerden izole ediliyor (3).

Emzirme ile COVID-19 geçişi olup olmadığı kesin bilinmiyor. Ancak anneyle çok yakın temasta olan bebeğe damlacık yoluyla bu enfeksiyonun geçebileceğini biliyoruz. Dolayısıyla COVID-19 tanısı alan bir lohusa kadında mümkün olduğunca bebekle çok yakın temastan kaçınılmalı. Anne mutlaka maske kullanmalı, sık sık ellerini yıkamalı. Hatta gerekirse alternatif beslenme şekilleri (mama veya başka bir annenin sütü) değerlendirilmeli.

Güncel gelişmeler oldukça sizinle paylaşmaya çalışacağım.

Sevgilerimle,

Doç.Dr. Eralp Başer

Kaynaklar:

1. Clinical characteristics and intrauterine vertical transmission potential of COVID-19 infection in nine pregnant women: a retrospective review of medical records. Chen H, Guo J, Wang C, et al. Lancet. 2020

2. Clinical analysis of 10 neonates born to mothers with 2019-nCoV. Zhu H, Wang L, Fang C, et al. Transl Pediatr. 2020

3. American College of Obstetricians and Gynecologists. Practive Advisory: Novel Coronavirus 2019 (COVID-2019). https://www.acog.org/Clinical-Guidance-and-Publications/Practice-Advisories/Practice-Advisory-Novel-Coronavirus2019 (Accessed on February 26, 2020).

#coronavirus #koronavirüs #covid19 #covid-19 #gebelik #yenidoğan #yenidogan #bebek

Bu makale 20 Nisan 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Eralp Başer

Prof. Dr. Eralp BAŞER, Gazi Anadolu Lisesi'nden mezun olduktan sonra, Ankara Üniversitesi Tıp Fakultesi'nde tıp eğitimine başlamıştır. 2004 yılında eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde yapmış ve 2009 yılında Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. 2014 yılında ise Doçent ünvanı almıştır. Uzmanlık eğitimi sonrasında, 2009-2010 yılları arası Dr. Sami Ulus Kadın Doğum, Çocuk Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, 2011-2014 yılları arası Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, 2015-2016 yılları arası T.C. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görev yapmış olan Prof. Dr. Eralp BAŞER, mesleki çalışmalarına kendi özel muaynanesinde devam etmektedir. Avrupa Jinekolojik Onkoloji D ...

Prof. Dr. Eralp Başer
Prof. Dr. Eralp Başer
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube