Gebelik ve deri hastalıkları

Gebelik ve deri hastalıkları

Bu hastalıklardan bazıları tehlikeli olabileceğinden belirtiler ilk oluştuğunda dermatoloji ve kadın-doğum hastalıklarına mutlaka danışmak ve önlem almak hem anne hem bebek sağlığı için önem taşır.

Gestasyonel pemfigoid (Gestasyonel herpes)

2 ve 3. trimesterde, erken post-partum (hemen doğum sonrası) dönemde, 1/50.000 oranında görülür. Doğum sırasında alevlenir, post-partum spontan geriler. Büllöz pemfigoid dediğimiz içi sıvı dolu kabarcıklı hastalığa dönüşebilir, sonraki gebelikte erken ve şiddetli olabilir. Kaşıntılı içi su dolu kabarcıklar ortaya çıkar. Yüz, ağız, el ve ayaklar sağlamdır. Bazı hastalarda menstrüsyon ve doğum kontrol hapları ile alevlenme gözlenebilir.
PUPPP:

Çoğul gebelikte, 3. trimesterde ortaya çıkar. Nadiren doğumdan sonra da devam eder. Ailevi olabilir ancak tekrarlaması beklenmez. Nedeni bilinmiyor, çok kilo alanlarda daha sık görülür. İlk gebelikte ortaya çıkar. Kabarıklıklar, su toplamaları görülür. Çok kaşıntılı olabilir.

Gebeliğin intrahepatik kolestazı

Geç gebelikte ortaya çıkan geri dönüşümlü kolestazdır. Patogenez kesin değildir, hormonal, genetik, çevresel faktörler, diyet etkili olabilir. % 20 olguda sarılık görülür,% 50 olguda aile öyküsü, çoklu gebelik, % 60-70 sonraki gebelikte tekrarlama söz konusudur. Genellikle üçüncü trimesterde, orta/şiddetli kaşıntı ile başlar. Halsizlik, iştahsızlık, kusma, 1/5 olguda 1-4 hafta sonra sarılık, koyu idrar, açık renk feçes gözlenir. Doğumdan 2-4 hafta sonra geriler.

Gebeliğin atopik erüpsiyonu

Gebelikte en sık görülen deri hastalığıdır. Genellikle ilk gebelikte ve 1. ve 2. trimesterde gelişir. Sonraki gebelikte, adet dönemlerinde alevlenme olur. Tüm vücutta lokalize olabilir, yüz, el, ayak dahildir. %20 önceden allerjik egzema öyküsü vardır, gebelikte alevlenir. %80 oranında ise ailede veya annede allerji öyküsü vardır. Çok kaşıntılıdır.

Gebelik prurigosu

2. Trimesterde kaşıntılı, kabarıklıklar şeklindedir. Allerjik hastalık öyküsü bulunabilir. Egzema benzeri lezyonlar olabilir. Doğumdan sonra 3 ay sürebilir.

Gebelikte ürtiker

Sık değildir. Daha çok ilaca bağlı olarak ortaya çıkar. 2. ve 3. trimesterde karın bölgesinde hızlı büyümeye bağlı gelişebilir. Tetikleyici bulunursa tedavi kolaydır. Tedavide sedatif antihistaminikler ve loratadine, cetrizine tercih edilir. Şiddetli tabloda kısa süreli sistemik steroid verilebilir.

Gebeliğin püstüler psoriasisi (iltihaplı sedef hastalığı)

Üçüncü trimesterde başlar. Kıvrım alanlardan başlar, yayılır, tırnak tutulur, ateş, halsizlik ve kalsiyum düşüklüğü vardır. Doğumla geriler ancak sonraki gebeliklerde tekrarlayabilir. Hem anne hem bebeğin sağlığını tehdit eder.

Gebelik boyunca yeterli su içmek, tuzdan uzak kalmak derinin sağlıklı kalmasına destek olacaktır. Ayrıca çok sıcak duş almamak, banyo sonrası ve her gün düzenli nemlendirmek de çatlak oluşumunu engellemede yardımcıdır.

Bu makale 24 Eylül 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Evren Sarıfakıoğlu

Prof.Dr. Evren Sarıfakıoğlu,1972 yılında ABD, Sakramento şehrinde doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından,Viyana Tıp Fakültesinde 1 yıl okudu ve daha sonraki Tıp Eğitimini Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tıp eğitimini 1997 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yaparak 2002 yılında Dermatoloji Uzmanı olmuştur.  Uzmanlık sonrası 2004 yılında Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalına başladı ve 2005 yılında aynı bölüme Yardımcı Doçent olarak atandı. 2008 yılında Ankara Tıp Fakültesi, Dermatoloji Anabilim Dalında Doçentlik ünvanını kazandı ve aynı yıl Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Bölümüne Ana Bilimdalı Başkanı olarak atandı. 12 yıllık Öğretim Üyeliği görevinde, birçok ulusal ve uluslarası kongrelerde yazısal ve s ...

Etiketler
Deri hastalıkları
Prof. Dr. Evren Sarıfakıoğlu
Prof. Dr. Evren Sarıfakıoğlu
Ankara - Dermatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube