Gebelik kiloları sosyal bir meseledir

Gebelik Kiloları Sosyal Bir Meseledir

Gebelik kiloları sosyal bir meseledir

Hello ladies, bugün çok sohbet havasındayım, azıcık anlatayım dedim. :) Gebelik kısmına gelmeden önce şundan bahsetmek istiyorum; dünyanın neresinde olursak olalım biz kadınlardan bir projeye hizmet etmemiz bekleniyor: mükemmel kadın olmak. Sessiz, uyumlu, küçük, bazen sevimli bazen seksi olmamız, belirli vücut ölçülerine uymamız bekleniyor. Bu ideoloji, ciddi paralar uğruna kadınların psikolojisini sömüren küresel bir salgın.

Biz de bedenlerimizin daha da çekici ve cazip görünmesi konusundaki rolümüzü (!) küçük yaştan itibaren öğrenip bunu her gün daha da mükemmel hale getirmek için çabalıyoruz. Asıl mesele şurada başlıyor: kadın vücudu demek, gelecek nesil demek.

Size dramatik bir örnek ile açıklayayım. Bu psikolojik baskı, yemek yeme açlığı gebelik döneminde şuna dönüşüyor: Artık yemek yemek için toplumun kabul ettiği ve onayladığı bir nedenim var, iki canlıyım, nihayet istediğim gibi yemek yerim. Sizi 45 kilo ile gelinlik giymeye zorlayan ve aç bırakan bu ideoloji, şimdi de aşırı ve sağlıksız beslenmeye zorluyor. Sonuç ise 9 ay içinde normalde alınamayacak kadar fazla kilo almak, aşırı besine maruz kalmayla birikte ileride pek çok hastalığa yatkın olarak doğacak bir bebek ve annesinden miras alacağı beden algısı.

Mucizevi kadın vücudu bu şekilde hırpalanmayı hak etmez. Düşünmeye, okumaya, değişmeye ve değiştirmeye başlamalıyız.

Bu makale 10 Şubat 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dyt. Beyza Geçer

Uzm. Dyt. Beyza Geçer 1994 yılında Bursa’da doğmuştur. Lisans eğitimini İstanbul Medipol Üniversitesi’nde tamamamıştır. Uzmanlığını ise İngiltere’de, dünyanın en prestijli ilk 30 üniversitesinin içerisinde yer alan King’s College London’da “Kadın ve Çocuk Sağlığı” üzerine tamamlamıştır.  Anne sütü ve emzirme dönemine her zaman akademik bir ilgi duymuştur. Uluslararası Emzirme Danışmanlığı (IBCLC) için teorik ve pratik eğitimlerine halen devam etmektedir. Bilgi birikimi ile danışanlarını yalnızca beslenme konusunda değil emzirme konusunda da desteklemektedir. Bunun yanı sıra fonksiyonel tıp ile ilgilenmekte ve otoimmün hastalıklarda fonksiyonel beslenme tedavisi uygulamaktadır. Şu an hem Bursa’da infertilite, kadın doğum ve çocuk üzerine özelleşmiş olan Özel Pembemavi Hastanesi’nde hem de online olarak danışanlarını kabul etmektedir. Sık ...

Uzm. Dyt. Beyza Geçer
Uzm. Dyt. Beyza Geçer
Bursa - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube