Fonksiyonel tıp ve gaps diyeti kombinasyonu nasıl uygulanır?

Fonksiyonel tıp ve gaps diyeti kombinasyonu nasıl uygulanır?

Son yıllarda adından daha da sık bahsettirmeye başlayan fonksiyonel tıp, konvansiyonel tıbbın bakış açısından biraz daha geniş ve derin bakar. Ve olgularda semptom gidermek yerine derine nedene yönelik bütünsel yaklaşır.

Bu yöntemde amaç, ilaçlar ile hastalığı durdurmak ya da baskılamak değil hastalığın altında yatan durumu öğrenmek ve onu ortadan kaldırmaktır. Bu sayede tam bir iyileşme elde edilebilir.

Özellikle uzun yıllar boyunca tedavi edilemeyen kronik rahatsızlıklarda fonksiyonel tıp bu rahatsızlığa neden olan durumları belirleyip onları ortadan kaldırmaya çalışır ve bu sayede kronik rahatsızlığa çözüm arar.

Bunu başarabilmek için fonksiyonel tıp hastalığın kendisine değil genel vücut sağlığını baz alır. Her kişi birbirinden farklıdır ve bu nedenle aynı rahatsızlıklar bile farklı tedaviler gerektirebilir. Eliminasyon diyeti temelini oluşturur. Böylece direnç geliştiren ve herkes tarafından aslında sağlıklı olduğu düşünülen gıdalar diyetten çıkarılır. Barsak sağlığı korunur.

GAPS DİYETİ

Vücutta beyinden sonra gelen en önemli organların başında bağırsaklar gelir. Bu nedenle bağırsakta meydana gelen problemler genel olarak vücut sağlığını derinden etkiler. Bağırsak florasında meydana gelen değişimler hem fizyolojik hem de psikolojik rahatsızlıklara neden olabilir. 

Bağırsak sağlığını korumak ve onun fonksiyonlarını destekleyici beslenmek son derece önemli. Gaps diyeti bir yandan bağırsak florasını düzeltirken bir yandan da önemli sindirim problemi olan sızıntılı bağırsak sendromuna çözüm üretir. 

Ağır metaller, böcek ilacı gibi zararlı kimyasallar ve sindirlmeyen besinler (laktoz, gluten şeker kazein) bağırsak çeperinden geçerek kana karışır ve buradan tüm vücuda zarar verir. Metabolik hastalıkların yanı sıra anksiyete, şizofreni, dikkat eksikliği, depresyon, hiperaktivite bozukluğu ve obsesif kompulsif bozukluk gibi psikolojik durumlarda da Gaps diyeti önerilir.

GAPS DİYETİ VE FONKSİYONEL TIP

Gaps diyetinin amacı her ne kadar bağırsak florası ve sağlığına yönelik olsa da aslında bağırsak üzerinden tüm vücuda yöneliktir. Bu sayede genel vücut sağlığı da elde edilebilir. Bu noktada fonksiyonel tıp ile Gaps diyetinin hedefleri örtüşür.

Kronik rahatsızlığı olan kişilerde Gaps diyeti ve fonksiyonel tıp yaklaşımının ortak payda da birleştirilmesiyle kronik hastalıklarda yaşam kalitesi artar, ilaç kullanımı açılır semptomlarda gerileme görülür.

Bu makale 28 Eylül 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Nur Topcu

Uzm.Dr. Nur TOPCU, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı lisans eğitimini başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tamamlayarak Acil Servis Uzmanı olmuştur.

Uzm.Dr. Nur TOPCU, İstanbul Kadıköy'de sahibi olduğu bulunan LİFEZONE kliniğinde hastalarına hizmet vermektedir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
instagram
Uzm. Dr. Nur Topcu
Uzm. Dr. Nur Topcu
İstanbul - Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp
Facebook Twitter Instagram Youtube