Filial terapi nedir?

Oyunun çocuklar üzerindeki olumlu etkileri bilimsel olarak ispatlanmış bir gerçektir. Çocuk oyun sayesinde kendisini ifade eder, kendisini keşfeder, onu mutlu ve rahatsız eden olayları oyunlarında açığa çıkarır.

Filial terapi nedir?

Oyunun çocuklar üzerindeki olumlu etkileri bilimsel olarak ispatlanmış bir gerçektir. Çocuk oyun sayesinde kendisini ifade eder, kendisini keşfeder, onu mutlu ve rahatsız eden olayları oyunlarında açığa çıkarır. Oyun çocukların en açık oldukları alan olduğu için çocuklara ulaşmanın en kolay yolu oyundan geçmektedir. Bu yüzden “Filial Terapi”, oyunu kullanarak ebeveyn çocuk ilişkisini güçlendirmeyi hedefler. Flial Terapi, anne-baba ve 3-10 yaş arasındaki çocuğa uygulanan ve çocuğu anlamak için geliştirilen psiko-eğitimsel bir yaklaşımdır. Filial Terapi’de anne ve baba, çocukları ile özel oyun saatlerini nasıl işleyeceğini öğrenir. Bu yaklaşım sayesinde anne ve baba çocuk ile terapötik oyun oynamayı, çocuğun oyununda ne anlatmak istediğini anlamayı, çocuğun iç dünyasına inmeyi, çocuğun gelişimini takip etmeyi ve çocuk ile daha iyi ilişki kurmayı öğrenirler. Çocuk ise duygularını daha iyi ifade etmeyi, problem çözme becerilerini geliştirmeyi ve kendine olan güvenini arttırmayı öğrenir.

Oyun terapisinde oyun seansları direkt çocuk ile yapılıp anne ve baba ile ayrı görüşmeler düzenlenirken Filial Terapi’de terapist, anne ve baba ile oyun seanslarını yapar. Filial Terapi, anne ve babayı sürece doğrudan dahil eder çünkü anne ve babalar çocukların yaşamlarındaki en önemli kişilerdir. Bu sebepten dolayı ebeveynler çocuğun oyun esnasındaki davranışlarını günlük hayattaki davranışları ile karşılaştırmada daha ön planda yer alırlar. Bu yaklaşım sayesinde çocukları hakkında daha fazla bilgi sahibi olurlar ve terapi sona erdikten sonra kullanabilecekleri yeni bir beceri kazanmış olurlar. Bu beceri onlara çocukları ile ilgili gelecekteki birçok sorunu önceden engellemelerine ve olası sorunları çözmelerine yardım eder. Ayrıca Filial Terapi hem çocuk hem de anne babalar için eğlenceli bir yaklaşımdır ve bu da değişim sürecini kolaylaştıran ve ebeveyn-çocuk ilişkisini güçlendiren bir faktördür.

Filial terapi, aile terapisi ve oyun terapisi yaklaşımlarının bütünleştiği aile içi sorunların çözümünü sağlayan 3-12 yaş arasındaki çocuklara uygulanan bir oyun terapisi yaklaşımıdır.  Hem normal gelişim gösteren, hem de duygusal, davranışsal ve gelişimsel güçlükleri olan çocuklar ile kullanılır. İlk olarak 1960 yılında Bernard ve Louise Guerney tarafından geliştirilmiştir. Son yıllarda oldukça yaygınlaşan bu terapi modelinin çocukların sorunlarını azaltmada ve aile içi ilişkiyi güçlendirmede olumlu etkisi uzun dönemli araştırmalarla ortaya konmuştur.  (Filial ismi latin kökenli olup, evlat anlamındadır ve anne-baba ve çocuk arasındaki ilişkiyle ilgilidir).

.

Anne baba, terapist ve çocuğun bir araya gelerek yapıldığı filial terapi seansları anne babaların çocuklarını daha iyi anlamalarını sağlar ve onlarla kurdukları duygusal bağı güçlendirir. Genellikle bu süreçte anne babalar ve çocuklar beraber düzenledikleri oyun görüşmelerinden keyif alırlar. Çocukların duygularını ortaya koyma ve sorunlarını çözme sürecinde oyunu kullanmak aile içindeki her üye için rahatlatıcı ve değişimi sağlayan bir etkendir.

 

NEDEN ETKİLİDİR?

 

- Filial Terapi bir aile terapisi modelidir.

- Anne baba ve terapist arasındaki kabul edici, olumlu, destekleyici, beceri odaklı, güven verici ve samimi bir ilişki direnci azaltır ve anne babanın öğrenmeye ve değişime açık olmasını sağlar.

- Yönlendirilmemiş oyun görüşmeleri çocuğun kendi duygularını ve ihtiyaçlarını keşfetmelerini sağlar, sorun çözme becerilerini geliştirir ve anne ve babasına duyduğu güveni artırır.

- Terapist empati, kabul, modelleme, pekiştirme ve yeniden çerçeveleme gibi becerileri kullanarak anne babaların çocuklarını ve kendilerini daha iyi anlamalarını sağlar. Anne babalar kendilerini güvende hissettikçe, olayları daha açık görebilir, daha kabul edici olabilir ve daha iyi ilişkiler geliştirebilirler.

 

 FILAIL TERAPİYE KATILAN ÇOCUKLARDA NASIL DEĞİŞİMLER GERÇEKLEŞİR?

- Duyguları ve düşüncelerini daha iyi ifade ederler.

- Güvenli ve kabul edici terapi ortamında sorun çözme becerilerini geliştirirler.

- Özkontrollerini geliştirmeyi öğrenirler.

- Gerçek hayatta yaşadıkları olayları hayali oyunlarla canlandırarak çözüm bulmaya çalışırlar.

- Anne babaya duygusal olarak daha yakın hissederler.

FILIAL TERAPİYE KATILAN ANNE BABALARDA NASIL DEĞİŞİMLER GERÇEKLEŞİR?

- Anne baba becerileri gelişir, ailede sağlıklı hiyerarşi kurabilecekleri rolleri geliştirirler.

- Çocuklarının duygularını ve davranışlarını daha iyi anlarlar.

- Problem çözme becerileri gelişir.

- Empatik olma ve uygun şekilde sınır koyma becerilerini öğrenirler ve çocukla olan etkileşimlerinde sürekliliği ve dengeyi sağlayabilirler.

Bu makale 17 Mayıs 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Seçil Sak

Psikolog Seçil Sak lise eğitimini Mersin'de iyi bir okulda tamamlamıştır. Sonrasında lisans eğitimini Lefke Avrupa Üniversitesi'nde iyi bir başarıyla tamamlayarak psikolog unvanını almıştır. Bu süreçte özel klinik ve kreşlerde stajlarını tamamlamıştır. Bu süreçte klinik alanda birçok danışan görerek deneyim kazanmıştır. Birçok eğitim ve seminere katılan Seçil Sak'ın katıldığı eğitimler aşağıdaki gibidir. Şuanda Özel Mersin Su Hastanesi'nde birçok alanda hizmet veren Seçil Sak çocuk,ergen,yetişkin danışan kabul etmektedir.Terapi süreçlerini etik ve ahlaki ilkeler doğrultusunda yürütmektedir. Öncelikli olarak danışan memnuniyeti ve gizliliği politikalarını gözetmektedir. Öğrenmeye, her alanda kendini geliştirmeye çok açık ve empati yeteneği yüksektir. En büyük hayali çok iyi bir psikolog olmak isteyen Seçil Sak yüksek motivasyon ve enerjiye ...

Etiketler
Filial terapi nasıl uygulanır
Psk. Seçil Sak
Psk. Seçil Sak
Mersin - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube