Fazla kilo ve cinsellik

Fazla kilo ve cinsellik

 Çoğumuzun en aşina olduğu cümledir : “Bu Pazartesi başlıyorum!

Fazla kilo uzun zamandır Amerika'nın mücadele ettiği bir durumken artık ülkemizde bu mücadelenin içine girmiş ve  Sağlık Bakanlığı da çalışmalarını aktif bir şekilde sürdürmektedir. Ayrıca cinsellik ve cinsel sorunlar da ülkemizde daha rahat konuşulabilir, tedavi edilebilir ,  ulaşılabilir, tartışılabilir hatta son 10 yıldır 'temel cinsel eğitim', ders kitaplarında bile yerini almıştır.

Sağlıklı bir hayat ve cinsel yaşam için fazla kilo büyük bir sorundur. Kilolu insanların da cinsel ihtiyaçları ve istekleri vardır. Ancak fazla kilo, hareket yeteneğini kısıtlar, bedensel aktivite ve performansı azaltır. Bu da hem kişiyi hem de partnerini zorlayabilir.

Fazla kilo hormon değişimini başlatır ve  vücutta olumsuz etkiler yaparak cinsel yaşamı olumsuz etkiler ve kişide cinsel işlev bozukluklarına yol açabilir. Sadece dış görünüşü etkilemekle kalmayan fazla kilo, kişinin ruhsal dengesini de olumsuz etkileyebilir.

Yapılan çalışmalar, kişilerdeki kilo ya da şişmanlık ile cinsel işlev bozukluğu arasında ilişki olduğunu göstermektedir. Problemler içinde en sık görülen Erkeklerde sertleşme sorunu,  kadınlarda ise kendine güven olarak belirlenmiştir. Amerika' da yapılan bir araştırmada, kilolu erkeklerin kilolarının sadece yüzde 5’ini vermesi ile sertleşme sorunu ve cinsel istekte iyileşme sağlandığı belirtilmiştir. Ayrıca kilo vermenin ve insülin duyarlılığını geliştirmenin testesteron hormonu üretimini ve cinsel performansı arttırdığına da dikkat çekiliyor.

Kilo verilmesi ile doğru orantılı olarak hem erkeklerde hem de kadınlarda cinsel yaşamı iyileştirdiğini gösteren çalışmalar bulunmaktadır. Ortalama % 15 civarında kilo verildiği zaman cinsel açıdan kendine güven, cinsel istek, çıplak görünebilme, cinsel ilişkide rahatlık, cinsellikten zevk alma gibi bir çok faktörde zorlanmanın azaldığı tespit edilmiştir. Ayrıca, kadınlarda kilo verme kontrolü sağlandığında hamile kalma, hamilelik süreci, kısırlık ve menopoz ile ilişkili risk faktörlerinin oldukça azaldığı belirlenmiştir.

Daha sağlıklı bir hayat ve cinsel yaşam için fazla kilolardan kurtulmak bir seçenek değil yaşam amacı hale getirilmelidir. Bunun için gerekli kontrollerden geçerek hem diyet hem de hormonal vb. dengelerin belirlenmesi gerekir. Sonrasında uzmanın size özel hazırladığı ve takip ettiği diyet programı ile birlikte gerekli olanların yapılmasına başlanması çok önemlidir. Fazla kilo kaderiniz değildir..

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Klinik Psikolog  Beril Papuççuer Ceylan

1979 Antalya doğumluyum, ilköğretim ve lise eğitimimi Antalya’da tamamladım. İlk üniversitemi SDÜ Harita-Kadastro Bölümünü bitirdim ancak bu mesleği hayatım boyunca yapamayacağımı anladım ve 2. Üniversitem KTÜ’de, severek ve isteyerek girdiğim Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümünü bitirdim. Ufuk Üniversitesi Gelişim-Sosyal Psikoloji ve İstanbul Kent Üniversitesi Klinik Psikoloji yüksek lisans öğrenimlerimi gördüm. Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezinde Psikolojik Danışman / Aile Danışmanı / Eğitimci, Özel Okullarda Psikolojik Danışman, Anaokulu ve Kreşlerde Psikolojik Danışman ve Okul Müdürü olarak çalıştım. Önce kurucusu olduğum Ankara Aile Danışmanlığı ve Eğitim Merkezinde daha sonra Ankara İzana Therapy’de Psikolojk Danışmanlık, Psikoterapi ve kurumlara eğitim ve danışmanlık hizmetleri verdim. Hasan Kalyoncu Üniversitesi  ve A ...

Etiketler
Kilonun cinselliğe etkisi
Klinik Psikolog  Beril Papuççuer Ceylan
Klinik Psikolog Beril Papuççuer Ceylan
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube