Doktorsitesi.com

Eyvah Panik Atak Yaşayacağım. (Panik atak felaket olmayabilir mi)

Klinik Psikolog Dr. Özgür Erdem Arıcı
Klinik Psikolog Dr. Özgür Erdem Arıcı
27 Mayıs 2022200 görüntülenme
Randevu Al
Eyvah Panik Atak Yaşayacağım. (Panik atak felaket olmayabilir mi) ‘Panik atak bana zarar verecek’ düşünceleri panik atağın en önemli besleyicisidir. Panik atak yaşamaktan korkmaya, kaygılanmaktan kaygılanmaya başlarsınız. Böylece beklenti anksiyetesi oluşur ve panik atak daha güçlü hale gelmiş olur.
Eyvah Panik Atak Yaşayacağım. (Panik atak felaket olmayabilir mi)

Eyvah Panik Atak Yaşayacağım. (Panik atak felaket olmayabilir mi)

‘Panik atak bana zarar verecek’ düşünceleri panik atağın en önemli besleyicisidir. Panik atak yaşamaktan korkmaya, kaygılanmaktan kaygılanmaya başlarsınız. Böylece beklenti anksiyetesi oluşur ve panik atak daha güçlü hale gelmiş olur. 

Beklenti anksiyetesiyle birlikte panik atak yaşayacağınızı düşündüğünüz ortamlardan kaçınmaya başlarsınız. Her kaçınma panik atağı daha güçlü hale getirir. Daha az panik atak yaşar, ancak kaçındığınız için panik atakla baş etmeyi öğrenemezsiniz. Bedelini ise önce hayatınızın sınırlanmasıyla, kaçınmaya dur demezseniz zamanla özgürlüğünüzle ödersiniz.

Peki bu konudaki kaygılar gerçekçi mi, panik atak geçirmenin duygusal, fiziksel veya psikolojik bir zararı olur mu? İleri düzeyde solunum yetmezliği, kalp hastalığı, damar tıkanıklığı gibi kronik bir rahatsızlığınız varsa, bu durumu doktorunuzla mutlaka paylaşın. Eğer böyle bir hastalığınız yoksa, Eğer yoksa, panik atak size hiçbir zarar vermez, kalıcı bir etkiye neden olmaz. 

Ciddi düzeyde kronik bir hastalığınız yokken, sırf panik atak yaşıyorsunuz diye kalp krizi geçirmezsiniz. Kontrolü kaybetmez, nefessiz kalmaz, çıldırmazsınız.  Sadece panik atak kaynaklı kalıcı bir hastalık veya ölüme dair hiçbir bilimsel bulguya rastlanmamıştır. 

 

Panik atak sırasında nabız yükselir. Kalbiniz daha hızlı çalışır. Birçok nedenle kalp atışı zaman zaman hızlanıp sonrasında kendi kendine normale döndüğü gibi atak sırasında da aynı şekilde hızlanır ve normale döner. Panik atağı normal durumlardan ayıran felaket içerikli düşüncelere bağlı olarak ortaya çıkan kaygıdır.  

Kalpte oluşan ağrı ise kalp ritminin ani artışı ve kalbinizin hızlı tempoda çalışması nedeniyledir. Kalbiniz tükenmiş bir durumda değilse, hızlı çalışmasının hiçbir mahsuru olmadığı gibi, daha çok kalbinizin güçlenmesine katkı sağlayacaktır. Kalp bir kastır ve diğer kaslarda olduğu gibi hızlı çalışması başta çok az ağrı yapabilir. Ama bu zarar gördüğünü değil tam tersi çalışan kasın güçlendiğini gösterir. 

Sonuç olarak, panik atağın kalıcı bir zararı yoktur. Sadece geçici etkileri olabilir. Bu etkiler, yüksek enerji harcamaya bağlı yorgunluk, bitkinlik, halsizlik gibi belirtilerdir. Bunun haricinde kaygıya boyun eğilmediği sürece panik atak yaşamanın duygusal veya psikolojik bir zararı da yoktur. 

Panik atağı düşman olarak görmemek tedavi sürecine önemli katkı sağlayacaktır. Panik ataktan korkmak ve kaçınmak anlık rahatlama sağlasa da kaygınızı güçlendirir ve panik atağın kronik hale gelmesine neden olur.  

Kendinizi sakınmadan, hayatımızın olağan akışını değiştirmeden yaşamaya devam etmek hedefiniz olmalı. Bırakın panik atak gelecekse gelsin. Bir süre sonra azalarak geçeceğini ve size hiçbir zarar veremeyeceğini kendinize hatırlatın. 

Böylece hayatınızı kaygı ile sınırlandırmak yerine, hayatınıza ve özgürlüğünüze sahip çıkma yolunda önemli bir adım atın. Her gün onlarca defa o kaygıyı yaşamaktansa, birkaç kere yaşayın ve sonra panik atağın tamamen baş edilebilir bir durum olduğuna bizzat kendi deneyiminizle şahit olun. 


 

Etiketler

AnksiyetePanik bozukluk nedirPanik atak nedirPanik atak nöbetiPanik atak tedavisiPanik atak nedenleriEndişeKaygı endişe bozukluğuKaygı bozukluklarıPanik Atak

Yazar Hakkında

Klinik Psikolog Dr. Özgür Erdem Arıcı

Klinik Psikolog Dr. Özgür Erdem Arıcı

Klinik Psikolog Doktor Özgür Erdem Arıcı, İstanbul’da doğmuş, ilk ve orta öğrenimini İstanbul’da tamamlamıştır. İlk lisans eğitimini Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesinde ikinci lisans eğitimini ise tam burslu olarak okuduğu Haliç Üniversitesi psikoloji bölümünden dereceyle onur öğrencisi olarak mezun olmuştur. İstanbul Arel Üniversitesinde, Mindfulness uygulamaları üzerine araştırmalar yapmış, öz-şefkat, öz-anlayış ve bilinçli farkındalık üzerine yaptığı çalışmalarla master eğitimini yüksek başarı derecesiyle tamamlayarak ‘Uzman Psikolog’ ünvanını almıştır. Ardından, Şema Terapi, Duygu Düzenleme güçlükleri, Somatizasyon ve Fibromiyalji Sedromu üzerine yaptığı Doktora tez çalışması ile doktora eğitimini tamamlamış ve ‘Klinik Psikoloji’ alanında 'Doktor’ (PhD) unvanını almaya hak kazanmıştır.
Doktora eğitimi sonrasında, fiziksel hastalıkların, ağrı, migren, romatizma, yorgunluk, baş dönmesi, çarpıntı gibi bedensel somatik belirtilerin psikolojik kökenleri üzerine araştırmalarına devam etmiş, bu araştırmalarda depresyon kaygı, somatizasyon gibi psikolojik belirtiler ile çeşitli hastalıkların ilişkisini ele almanın yanında, duygu düzenlemenin rolünü ve şema terapin önemini ortaya koyan psikoloji bilimi literatüründe dünyada ilk olma özelliği taşıyan ulusal ve uluslararası çalışmalarda bulunmuştur.
10 yılı aşkın süredir araştırmalara devam ettiği psikoloji alanında Şema terapi ve Bilişsel davranışçı terapi başta olmak üzere, Aile ve ilişki terapisi, Duygu Odaklı Terapi, Kısa Süreli Çözüm Odaklı Terapi, İnsancıl (Rogerian) Terapi, Mindfulness (Bilinçli Farkındalık) gibi farklı ekoller üzerine geniş bir yelpazede eğitim ve süpervizyonlar almıştır. Bu ekol ve teknikleri seçici/bütüncül biçimde uyguladığı on bin seansın üzerinde terapi deneyimiyle psikoterapi hizmeti vermeye devam etmekle birlikte, bir taraftan bilimsel araştırmalara, diğer taraftan çeşitli üniversiteler ve Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı liselerde öğrencilere ve ebeveynlere yönelik olarak online ve yüzyüze eğitim ve seminerler vermeye devam etmektedir.
 

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır