Evlilik ve kök aile problemi

Kişinin, anne modelinin, evlilik uyumuna etki etmesine dâir yapılan araştırmalarda, çocuğunu yetiştirirken onu merkez noktasına alan anneler, çocuğunu beslerken, bir yandan ondan beslenen ve çocuğunu zamanla kendine bağımlı hale getiren annelerdir. Bu yapılanmadaki anne,çocuğu için her şeyi yaptığından ve kendini feda ettiğinden, bu “haklılık” bakış açısıyla, çocuğundan her şeyi isteme ve çocuğunun her şeyine müdahale etme hakkına sahip olduğunu düşünmektedir. Diğer kişilik yapısındaki anne modeli, depresif, memnuniyetsiz, hasta, mazlum ve acı içinde olduğunu söyleyerek odak noktası olmak ve tüm ilginin üzerinde olması dürtüsüyle hareket etmektedir. Böyle yetişen çocuklar ise, sürekli annelerine ilgi ve alaka göstermekle, annelerinin tüm ihtiyaçlarını gidermeye dair mesuliyet hissetmektedirler. Anne,bu sistem üzerinden;varoluşunu devam ettirdiği için, annenin bitmeyen psikosomatik rahatsızlıkları görülmektedir. Bu tarz insanlar zamanla iyileşmekten bile korkabilmektedirler ve her şey sunulsa bile, sürekli her şeye bahane bularak, gösterilen ilginin odağında olmaya devam etmektedirler. Kişi, çocukluk döneminde sağlıklı bağlılığı sağlayamaz ise, ailesine daha fazla bağımlılık geliştirmektedir. Anne-baba reddi yaşayan çocuklar, evlendiğinde, eşini ikinci plana atarak kök ailesini önde tutarak, en çok onları memnun etmeye çalışan kişiler olmaktadırlar. Sonuç olarak aşırı verici ebeveynlerle, aşırı alıcı ebeveynlerin çocukları, evliliklerinde en çok “kök” aile sorunları yaşayan ve bu sorunları evliliklerine yansıtan kişiler oldukları görülmektedirler.

Evlilik ve kök aile problemi

Kişinin, anne modelinin, evlilik uyumuna etki etmesine dâir yapılan araştırmalarda, çocuğunu yetiştirirken onu merkez noktasına alan anneler, çocuğunu beslerken, bir yandan ondan beslenen ve çocuğunu zamanla kendine bağımlı hale getiren annelerdir.

Bu yapılanmadaki anne,çocuğu için her şeyi yaptığından ve kendini feda ettiğinden, bu “haklılık” bakış açısıyla, çocuğundan her şeyi isteme ve çocuğunun her şeyine müdahale etme hakkına sahip olduğunu düşünmektedir.

Diğer kişilik yapısındaki anne modeli, depresif, memnuniyetsiz, hasta, mazlum ve acı içinde olduğunu söyleyerek odak noktası olmak ve tüm ilginin üzerinde olması dürtüsüyle hareket etmektedir.

Böyle yetişen çocuklar ise, sürekli annelerine ilgi ve alaka göstermekle, annelerinin tüm ihtiyaçlarını gidermeye dair mesuliyet hissetmektedirler.

Anne,bu sistem üzerinden;varoluşunu devam ettirdiği için, annenin bitmeyen psikosomatik rahatsızlıkları görülmektedir.

Bu tarz insanlar zamanla iyileşmekten bile korkabilmektedirler ve her şey sunulsa bile, sürekli her şeye bahane bularak, gösterilen ilginin odağında olmaya devam etmektedirler.

Kişi, çocukluk döneminde sağlıklı bağlılığı sağlayamaz ise, ailesine daha fazla bağımlılık geliştirmektedir.

Anne-baba reddi yaşayan çocuklar, evlendiğinde, eşini ikinci plana atarak kök ailesini önde tutarak, en çok onları memnun etmeye çalışan kişiler olmaktadırlar.

Sonuç olarak aşırı verici ebeveynlerle, aşırı alıcı ebeveynlerin çocukları, evliliklerinde en çok “kök” aile sorunları yaşayan ve bu sorunları evliliklerine yansıtan kişiler oldukları görülmektedirler.

Bu makale 28 Eylül 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Zehra Lökçe

Uzm Psk. Zehra Lökçe; İstanbul’da hizmet vermektedir. Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Doğuş Üniversitesi Psikoloji bölümü, Sabahattin Zaim Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik, Üsküdar Üniversitesi Aile ve Çift Danışmanlığı Mezunudur. “Business University of Costa Rica” üniversitesinden Psikoloji Doktora kabulü almıştır. 2011 yılından itibaren MEB bünyesinde ve birçok özel kurum ve kuruluşta çalışmıştır. Başta STK’lar  olmak üzere, birçok kurumda gönüllü olarak çalışmış ve hizmetlerine devam etmektedir. Çalıştığı Terapi Ekolleri: -BDT(Bilişel Davranışçı Terapi) -Bütüncül Psikoterapi -KİPT (Kişiler Arası Psikoterapi) -Şema Terapi   Psikolog Zehra Lökçe’nin Merkezde uygulanan test ve envanterler ile yapılan çalışmalar - MMPI - AGTE( Ankara gelişim tarama envanteri) - Metropolitan Okul Olgunluğu testi - Beck Anks ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Evlilikte uyum sorunu
Uzm. Psk. Zehra Lökçe
Uzm. Psk. Zehra Lökçe
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube