Evlilik sorunları

Evlilik sorunları

Evlilik iki farklı insanın birlikte oluşturduğu bir kurumdur. Bu farklılıklardan dolayı eşler arasında anlaşmazlıkların çıkması da gayet doğaldır. Burada önemli olan; eşlerin bu farklılıklarla birlikte yaşayabilmesini öğrenmesi ve karşılaşmış oldukları sorunları birlikte çözebilme yetenekleridir.

Evlilikler genelde aşk ile başlasa da bu kurumun devam etmesini sağlayacak olan kavramlar sevgi, saygı, kaliteli zaman, doğru cinsellik, doğru iletişim gibi bir takım faktörlerdir. Fakat sevgiyi oluşturacak bu faktörlerde eksiklik olması durumunda, eşlerde ifade edilmeyen bir kırgınlık, öfke ve suçluluk gibi duygular daha ağır basmaya başlamakta ve evliliğin psikolojik dengesi bozulmaktadır. Tartışmalar her ne kadar çözümlenmeye çalışılsa da daha kötü hale gelebilmektedir. Bir noktadan sonra ise normalde sorun olmayan birçok şey sorun olmaya başlamaktadır. Bu durum doğal olarak evlilikten alınan doyumu düşürecek ve çiftlerin psikolojik olarak zayıf düşmesine neden olacaktır. Psikolojik olarak zayıf düştükçe de sorunları çözme olasılıkları daha düşecektir. Eşler artık birbirini düşmansı olarak algıladıkları için her ne kadar çözmeye çalışsalar da, büyük hayal kırıklıkları yaşayacaktır.

Sonuç olarak her evliliğin kaldırabileceği bir yük vardır. Eşlerin bu bilinçte olarak kendi haklılıklarını savunmayı bırakıp, evliliklerinin düzelmesi için kendilerine düşen sorumluluğu alması gereklidir. Ancak bu anlayışla evlilikte iyi bir noktaya gelin. Bireysel olarak sadece kendini haklı görüp, birbirini suçlayan eşlerin çoğu zaman sorunları çözmek yerine büyüttüğü görülmektedir. Bu tip evliliklerde eşler hem kendilerine hem de çocuklarına zarar vermektedir.

Eşler Arası Kavgaların Çocuklara Etkisi

Kavga sırasında eşlerin yüksek sesle bağırması çocukların kaygı düzeyini arttırır.

Anne-babalarının ayrılacağına dair yoğun bir korku oluşur.

Kavgalar şiddet içermeye başlarsa, çocuklar fiziksel bütünlüklerine zarar geleceğinden endişelenir, güvensiz hisseder, psikosomatik  belirtiler (mide bulantısı, baş ağrısı, karın ağrısı, uykusuzluk, vb.) gösterebilirler.

Ebeveynlerin depresif ruh halleri çocuklarına da yansır.

Kavgaların etkisiyle ebeveynlerin duyguları inişli çıkışlı olacağı için çocuklarına tutarlı davranmazlar. Çocuklar da bu tutarsız davranışlar sonucu birçok davranış problemi gösterebilirler.

Bu makale 23 Mart 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Psk. Dan. Hakan Acar

Dr. Psk. Dan. Hakan Acar , 2013 yılında Gaziosmanpaşa Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık bölümünden mezun oldu. 2017 yılında Mehmet Akif ERSOY Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık uzmanlık programını  birincilikle tamamlayıp, uzmanlık sıfatını almış ve sonrasında Necmettin Erbakan Üniversitesinde Psikolojik Danışmanlık Doktora eğitimini tamamlamıştır.  Aynı zamanda Bilişsel Davranışçı Terapiler Derneği ve Türk PDR derneği üyesidir. İnsanların, yaşadığı problemler ve olumsuz deneyimlere bakış açısının önemli olduğuna inanıyorum. Hayatta başımıza gelen her şey, bizi kendimize bakmaya davet eder ve kendine bakma cesareti gösteren herkes bu yolculukta kendi kabuklarını kırıp yeni bakış açıları keşfedebilir. Çalışmalarımın temeline bu düşünceyi koyarak hizmet sunmaktayım. Temel prensip olarak, psikoloji bilimi ve etik ilkeleri dikkate alarak ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
youtube
instagram
Etiketler
Evlilikte uyum sorunu
Dr. Psk. Dan. Hakan Acar
Dr. Psk. Dan. Hakan Acar
Burdur - Psikolojik Danışman
Facebook Twitter Instagram Youtube