Evet kadar önemlidir HAYIR!

Uzm. Kl. Psk. Seren Akman
Uzm. Kl. Psk. Seren Akman
25 Haziran 202172 görüntülenme
Randevu Al
Evet kadar önemlidir HAYIR!

Başkalarına “evet” derken, kendinize “hayır” demediğinizden emin olun !

▪️Hayatımız boyunca birileri hep bizden bir şey yapmamızı istedi. Bebekliğimizden itibaren bize hoş gelmeyen durumlarda ağladık; 2 yaşından itibaren ise ebeveynlerimiz de dahil, bizim özgürlüğümüzü kısıtlamaya kalkıştığında, daha yeni yeni yürümeye başlarken arkamızdan “Oraya gitme!” diye seslendiğinde, “Hayırrr!”ı bastık. Ancak büyüdükçe nedense “Hayır.” demek zorlaştı. Bebekliğimizin ve çocukluğumuzun en içten “hayır”ları, zorunlu “evet”lere, “belki”lere ve “Yapmaya çalışacağım”a dönüştü. Kimi zaman kendimizin bir şeyleri kaçırma veya ait olmak istediğimiz bir gruba dahil edilmeme korkusuyla zorunlu “Evet”ler dedik.

Arkadaşlarımız, patronumuz, eşimiz, çocuklarımız bizden hep Koca bir “EVET”i istedi. Bazen biz bu Evet’leri kime, neye, neden verdiğimizi bile bilmedik. Bizden tek beklenenin uyumlu bir “Evet.” olduğunu düşünerek “Evet”leri verdik. Biz bu evetleri etrafa savurdukça da öfkelendik aslında. Çünkü dağıtılan “Evet”ler hep bizden giden birşeylerin yerine kondu: zaman, kendi öz bakımımız, kendi özgür irademiz ve en öz haliyle yuttuğumuz “Hayır”larımız. Öfkelendik, sinirlendik. Ve öfkelenip sinirlendiklerimiz de yine bu “Evet”i en düşünmeden verdiklerimiz oldu. Ancak kendi öfkemizden korktuğumuzdan.

▪️ “Hayır” dememek hem özel hayatta hem de iş hayatında kişiyi zor durumlara sokabilir.

“Hayır” demek kişisel önceliklerimizi ve sınırlarımızı belirlememizi sağlar. Bunu yapamayan kişi kızgınlık, tükenmişlik, hayal kırıklığı hisseder, diğer insanlarla ilişkileri de olumsuz etkilenir. Eğer gerçekçi olmak istiyorsak “hayır” demek gerekir. Enerjimiz ve zamanımız sınırlıdır, bunları hangi işlere ayıracağımıza karar vermemiz gerekir. Hiçbir şeye yetişemez hale gelebiliriz. Yaptığımız işlerin kalitesi düşeceği gibi yorgunluk, isteksizlik, tükenmişlik ve kaygı gibi olumsuz duygular yaşamaya başlarız. Biriken işler bir süre sonra gerçekten yapmamız gereken ya da yapmayı çok istediğimiz işlerin önüne geçebilir. Bazı işleri geri çevirmek hayatımızı kolaylaştırır.

Etiketler

Hayır diyememekTükenmişlik sendromu sebepleriHayır demekte zorlanmaKaygı

Yazar Hakkında

Uzm. Kl. Psk. Seren Akman

Uzm. Kl. Psk. Seren Akman

Uzm. Kl. Psk. Seren Akman, lisans eğitimini Doğu Akdeniz Üniversitesi, Psikoloji bölümünde tamamlayarak Psikolog unvanını almıştır. Yüksek lisans eğitimini ise, Yakın Doğu Üniversitesi'nde tamamlayarak Klinik Psikolog unvanının sahibi olmuştur.

Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi, Psikiyatri yatılı servisi'nde Staj eğitimini tamamlamış olan Uzm. Kl. Psk. Seren Akman, bu süre zarfında Psikiyatri servisindeki hastaların görüşmelerine ve vizitlere katılarak, rehabilitasyon süreçlerini tamamlamıştır. 2013 yılında Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı'nda stajyer psikolog olarak görev almıştır.

Uzm. Kl. Psk. Seren Akman, mesleki çalışmalarına şu an Antalya'da bulunan Psikoloji Antalya / Antalya Klinik Psikoloji Enstitüsü'nde devam etmektedir.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır