Esrar ve akıl hastalığı

Esrar ve Akıl Hastalığı

Esrar ve akıl hastalığı

Esrar, yaygın olarak kullanılan maddelerden birisidir. Toplumda esrara ve etkilerine ilişkin olarak çok çeşitli ve farklı görüş vardır. Esrarlailgili en yaygın düşüncelerden biri zararının olmadığıdır. Ancak bu düşünce çok da doğru değildir. Esrarkullanımı kişide birçok probleme yol açabilmektedir. Bunlardan biri de psikozdur. 

Psikoz nedir?

Psikoz, kişinin gerçeklikle bağlantısını kaybettiği zihinsel bir durumdur. Kişi psikoz yaşadığında, düşünceleri ve algıları bozulur. Neyin gerçek neyin gerçek olmadığını anlamada zorluk yaşayabilir. Psikozun belirtileri arasında sanrılar (yanlış inançlar) ve halüsinasyonlar (başkalarının görmediği veya duymadığı şeyleri görme veya duyma) bulunur. Tutarsız veya saçma konuşma ve durum için uygun olmayan davranışları da içerebilir.

Peki, "bad trip" nedir?

Esrar, kullanımından kısa süre sonra görülen ‘bad trip’ denen şüphecilik, kötülük görme gibi kendini gösteren geçici psikotik ataklara neden olabilir. Bu belirtiler kişiye göre değişmekle birlikte genellikle bir gün sürer. Fakat kişi böyle bir deneyim yaşıyorsa şizofreni gibi psikotik bir bozukluk geliştirme riskinin yüksek olduğunu gösterir. 

Esrar, psikoz riskini arttırır.

Araştırmalar, esrar kullanımının psikozu etkilediğini göstermiştir. Esrar kullanımının başlangıç yaşının, kişide psikozun gelişimini etkilemektedir. Genç yaşta esrar kullanan kişilerin, genç yaşta ve daha sonraki dönemde psikoz gelişme riski daha yüksektir. 

Esrar kullanımın bazı kişiler de psikozu tetiklemekle birlikte, eğer kişide mevcut bir psikotik durum var ise daha da kötüleştirdiği bilinmektedir. Eğer kişinin ailesinde psikotik bozukluğa sahip bir kişi varsa, yani kişinin zaten genetik olarak bir psikotik bozukluğa yatkınsa, esrar kuıllanımı ilk semptomlarını daha küçük yaşlarda yaşamalarına neden olabilir. Aynı zamanda esrar kullananlarda şizofreni gelişme riskinin esrar kullanmayanlara göre 7 kat daha fazla olduğu bilinmektedir.

Hali hazırda psikotik bozukluk tanısı almış kişilerde ise esrar kullanımı iyileşmeyi karmaşıklaştırmakta ve engellemektedir.

Bu makale 10 Mayıs 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Klinik Psikolog  Sevinç Bezek Dino

Klinik psikolog Sevinç Bezek Dino, lisans eğitimini Yeditepe Üniversitesi Psikoloji bölümünden mezun oldu. Lisans eğitimi boyunca çeşitli araştırmalarda yer aldı. Okan Üniversitesi Klinik Psikoloji Yüksek Lisans programından  Prof. Dr. Kültegin Ögel danışmanlığında "İnternet Bağımlılığında Tedavi Modaliteleri " projesi ile yüksek onur derecesiyle tamamlamıştır.  Yüksek lisans eğitimi boyunca Okan Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Eğitim Merkezi’nde Bilişsel Davranışçı Terapi odaklı süpervizyon ile yetişkinlere yönelik psikoterapi uygulamalarında bulunmuştur. 2018 -2021 arası AMATEM servisinde ve açık serviste koordinatör psikolog olarak görev yapmıştır. Aynı zamanda klinik staj programı kapsamında, Moodist Akademi bünyesinde, eğitmen olarak görev almaktadır.Klinik çalışmalarında yetişkin bireyler ile; Bilişsel Davranışçı Terapi,  E ...

Klinik Psikolog  Sevinç Bezek Dino
Klinik Psikolog Sevinç Bezek Dino
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube