Doktorsitesi.com

Eşcinsellik nedir? Bir hastalık mıdır?

Uzm. Kl. Psk. Anıl Yılmaz
Uzm. Kl. Psk. Anıl Yılmaz
31 Mart 2020710 görüntülenme
Randevu Al
Eşcinsellik nedir? Bir hastalık mıdır?

Eşcinsellik, aynı cinsiyetteki bireyler arasında kurulan romantizm, cinsellik ya da duygusal bağlılık temalı ilişkidir. Bazı bireyler çocukluğundan itibaren eşcinsel olduklarını fark ederken bazıları yetişkin yaşamda bu tercihi edinir. Bir kısım kişiler ise yaşamı boyunca çevresine itiraf edememektedir. Bazense kişi kendisine dahi itiraf edememiş olabilir.

Eşcinsellik, insanlık tarihinde en eski zamanlardan beri bilinmektedir. Birçok kültür ve dinde, eşcinsellik normal dışı olarak görülmüştür. Bu durum günümüzde de büyük oranda devam etmektedir. Birçok eşcinsel birey dışlanma, işten atılma, ötekileşme, şiddet ve hakarete maruz kalma gibi kaygılar nedeniyle yaşamına istediği gibi devam edememektedir.

Bu konuda birbirine karıştırılan kavramları incelemek faydalı olacaktır:

Cinsel Yönelim: Bireyin ait hissettiği cinsiyeti değil; hangi cinsiyetten kişilere ilgi duyduğunu belirtir. Cinsel yönelim türleri heteroseksüellik, homoseksüellik (eşcinsellik) ve biseksüelliktir.

Heteroseksüel: Cinsel yönelimi karşı cinsiyetteki kişiye karşı olan bireydir.

Biseksüel: Cinsel yönelimi her iki cinsiyetteki kişilere karşı olan bireydir.

Lezbiyen: Cinsel yönelimi diğer kadınlara yönelik olan eşcinsel kadındır.

Gay: Cinsel yönelimi diğer erkeklere karşı olan homoseksüel erkektir.

Peki eşcinsellik nasıl oluşur?

Genetik, hormonlar, çevre, psikolojik faktörüler, çocukluk gibi birçok nedeni olabilir. Ancak yapılan araştırmalarda tek bir neden ya da hangi faktörün ne oranda etki ettiği bulunamamıştır.

Homofobi nedir?

Eşcinsel bireylere karşı duyulan nefret, hoşnutsuzluk ve ayrımcılık yapma durumudur. Bir birey homofobik olabileceği gibi toplum, devlet ve anayasa da homofobik olabilir. Bazı ülkelerde eşcinsellere şiddet uygulanmakta hatta idam cezası verilmektedir.

Bir hastalık olarak kabul edilir mi?

Eşcinsellik uzun yıllar psikolojik bir hastalık olarak kabul görmüştür. Ancak zamanın yapılan çalışmaları ve değişen anlayışı ile Amerikan Psikiyatri Birliği, 1973 yılında eşcinselliği hastalıklar kategorisinden çıkarmıştır. Bu nedenle psikoloji bilimi, bir hastalık olmadığı için eşcinselliği tedavi etmeye çalışmaz. Bireyin cinsel yönelimine koşulsuz saygı duyar. Yalnızca yönelim konusunda kararsızlık yaşayan bireye yardımcı olur. Ancak bunda psikoterapist kendi tercihini dikte edemez ya da bireyi buna göre yönlendiremez. 

Eşcinsel olduğu için kötü muamele gören ya da yoğun kaygı yaşayan bireylere psikoterapi ile destek sağlanır. Hiçbir şartta terapist, diğer konularda olduğu gibi bu konuda da bireyin yönelimini kendi isteği doğrultusunda değiştirmeye çalışamaz. Ya da yönelimini belirlemeye çalışan bireyi kendi yönelimine göre yönlendiremez. Eğer terapistinizin sizi yargıladığını, küçümsediğini, kendi inancı ve görüşü doğrultusunda yönlendirdiğini düşünüyorsanız başka bir terapiste gitmeniz daha faydalı olabilir.

Etiketler

TerapiPsikologEşcinsellik nedirEşcinsellik hakkında sorularınız ve yanıtlarıCinsel yönelimDinamik psikoterapiEşcinsellikEşcinselEşcinsel kimlikEşcinsellik neden olurEşcinselliğin özellikleriEşcinsel miyimDinamik terapiEşcinsellikten kurtulmakEşcinsellik ve sosyal yaşamEşcinsellerEşcinselllikEşcinsel ilişkiEşcinsellerin sosyal ortama uyumuEşcinsellik travmaları ve psikolojik destekEşcinsellikten dolayı toplumsal sorunlarEşcinselimEşcinsel ne demekEşcinsel nedir

Yazar Hakkında

Uzm. Kl. Psk. Anıl Yılmaz

Uzm. Kl. Psk. Anıl Yılmaz

Psk. Anıl Yılmaz, Beykent Üniversitesi'nde Tam Burslu olarak başladığı lisans eğitimini Onur derecesiyle tamamlayarak Psikolog unvanı almıştır. Acıbadem Üniversitesi Klinik Psikoloji master programına 1. olarak kabul edilmiş ve lisans öğrenimi sürecinde Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi ve Fransız Lape Hastanesi’nde staj yapmıştır.

Psk. Anıl Yılmaz, 2 dönem boyunca Psikeİstanbul’un Psikanalize Giriş Eğitimleri, Filika Akademi’nin Seans Arkası Süpervizyon Toplantıları ve Lacancı Forum Türkiye Psikanaliz Derneği’nin Psikanaliz Eğitimi’ne katılmış ve 1 dönem boyunca da Bilişsel Davranışçı Terapi eğitimi almıştır. Yüksek lisans kapsamında Psikodinamik Psikoterapi eğitimi, ayrıca Türk Psikologlar Derneği’nin uzun süreli WISC-IV (WÇZÖ-IV) eğitimini tamamlamış ve İleri Düzey Psikodinamik Psikoterapi çalışmalarına devam etmektedir.

Psk. Anıl Yılmaz, mesleki çalışmalarına şu an İstanbul'da bulunan Süreç Psikoloji Merkezi'nde devam etmektedir.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır