Erteleme psikolojisi

Erteleme psikolojisi

Erteleme Psikolojisi

“Birazdan yapacağım”

“Yarın hallederim artık”

“Saat buçuk olsun kalkıp hazırlarım” gibi cümleleri kendinize sık sık söylüyorsanız dikkat! Erteleme hastalığınız olabilir.

Erteleme hastalığı, günlük rutin yapmanız gereken işleri bile, başka bir zaman dilimine attığınız ve bundan dolayı problem yaşar hale geldiğinizin açıklamasıdır. Erteleme hastalığı olanlar sonuçlardan dolayı pişmanlık da duyarlar.

Bunun bir çok sebebi olabilir; kendimize karşı olumsuz inançlarımız, mükemmelliyetçi olmak, süreçle ilgili belirsizlikler, istemediğimiz görevlerin zorunluluğu, yetersiz motivasyon, yetersiz donanım gibi…

Bu sebeplerin hepsinin bir açıklaması var aslında. Fakat tedavi herşeyden önce, kendimize inanmak ve adım atmakla başlıyor.

Yine de ben birkaç öneride bulunacağım;

Olumsuz inançlarımız bizi bir çok konuda geri planda kalmaya ve bundan doğacak olumsuz sonuçlara karşılık “zaten çabalamamıştım” kolaycılığına alıştırır.  Yani başarısızlık inancı. Dolayısı ile inançlarımızı analiz edip, olumluya çevireceğiz.

Bir işi, tam anlamıyla başlamak ve bitirmek erteleyenler için zor olduğundan, ufak adımlar ve bölümler şeklinde ilerleyin.

Endişelerinizi kontrol altına alın

Size yardım etmek isteyen insanlarla iş birliği yapmaya çalışın

Yetersiz hissettiğiniz yanlarınızla ilgili çalışmalar yapın

“Her şeyin en iyisini yapmak zorunda olmak” fikrinden uzaklaşın

Belirsizlikleri ortadan kaldırıp işe öyle başlayın

Ufak molalar verin

Planladığınız zaman diliminde işi bitiremeyecek olsanız dahi başında durun.

Bu makale 2 Ocak 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Başak İnan

Uzm. Psk. Başak İNAN, 19 Mart 1991 tarihinde Isparta'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Yakın Doğu Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi'ni bitirdi. Lisans sonrası yine Yakın Doğu Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi'nde, Klinik Psikoloji Yüksek Lisans yapmıştır. Mezuniyet sonrası Özel Amatem servisinde yatılı olarak çalışmış hasta ve hasta yakınları ile görüşmeler gerçekleştirmiş, tedaviye hazırlık, tedavi, tedavi sonrası hasta takibi ile madde kullanım bozukluğunda bir çok faaliyet göstermiştir. Detoks süresince medikal tedavileri devam eden, hastanın yakınlarına psikoeğitim gerçekleştirmiştir. Madde kullanım bozukluğu alanı dışında poliklinik hizmetide yapmış olan Uzm. Psk. Başak İNAN, hastane içerisinde bulunan Bariatrik Cerrahi ( Obezite Cerrahisi) ekibine dahil olmuş ve yeme bozuklukları, mide küçültme operasyonu ...

Etiketler
Erteleme hastalığı
Uzm. Psk. Başak İnan
Uzm. Psk. Başak İnan
Antalya - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube