Ertele-ME

Uzm. Kl. Psk. Asiye Nur Nihan Yurdakul
Uzm. Kl. Psk. Asiye Nur Nihan Yurdakul
28 Temmuz 202172 görüntülenme
Randevu Al
Ertele-ME

Hemen hemen herkes, hayatı boyunca bazı zamanlarda erteleme davranışı sergilemiştir. Okul yıllarında başlayan, ders çalışma sırasındaki ertelemeler, günlük yaşamdaki faturaları ödemeyi, maillere ya da mesajlara cevap vermeyi geciktirme veya sağlık kontrollerini erteleme gibi günlük yaşama ilişkin konularda da yaygınlık göstererek, gittikçe kronikleşen bir hal alabilmektedir. Yaşamın her alanında karşılaşılan üretkenliğimizi önemli derecede baltalayan erteleme davranışının karmaşık yapısı basit metotlar ile çözülebilmektedir.

Problemli davranışın tanımı kısa vade de iyi gelen uzun vadede soruna yol açan davranıştır. Ertelemenin de başka bir tanımını yapmaya çalışsak birebir aynı tanımı yapmamız mümkün olurdu. Erteleyen kişi o an ertelediği için kaçmış olabileceğini düşünür, kaçabileceğine inanır, oysa tek yaptığı şey sorunun ileride karşısına daha büyük ve zorlayıcı çıkmasına yol açmaktır. İnsanoğlu yapısı itibariyle ödülü hemen gelen aktivitelere yatkındır. Başka bir deyişle, bu akşam yazı yazmak yerine film izlemeyi tercih ettiğimde ödül hemen gelir ve geçicidir fakat yazı yazmayı tercih ettiğimde ödül bir ay sonra basılan bülten ile gelir ve kalıcıdır. Ertelenen işlere yönelik ilk adım; zorunlu aktiviteleri (kalıcı ödül aktivitelerini) önce, keyif aktivitelerini sona yerleştirmektir. Eğer zor ve ödüllendirici olmadığını düşündüğünüz için yapmanız gerekenlerden kaçıyorsanız zevk tahmini yapmanız kaçınmalarınızı azaltacaktır. Yapmanız gerekenleri işleri listeleyip yapmadan hemen önce bu işi yaparsam ne kadar keyif alırım bunu tahmin edip, işi yaptıktan hemen sonra ne kadar keyif aldım bunu not alabilirsiniz. Keyif almayacağınızı düşündüğünüz için aktiviteleri erteleme eğilimindeyseniz keyif tahminlerinin öncesi ve sonrasını görmek daha gerçekçi tahminlerde bulunmanızı sağlayacaktır.

Her hedef, hedefe giden adımlardan oluşmaktadır. O adımlar uygun şekilde atıldığında hedefe ulaşılır. Ertelenen işleri bir liste yapmak, ertelenen işler listesinden öncelik sırasını belirlemek ve birincil öncelikli görülen işlerin her bir adımını yazmak ve sadece o işin ilk adımını tamamlamayı hedeflemekte erteleme karşıtıdır. Sadece ilk adıma odaklanmak, işin tamamına odaklanıp ertelemekten sizi alıkoyacaktır. Erteleme karşıtı bir diğer öneride ertelemenin uzun vadede ve kısa vadede avantajları ve dezavantajları listesi yapmaktır. Size ödettiği bedelleri görmek harekete geçmenizi sağlayacaktır.

Erteleme davranışının ilintili olduğu bir diğer davranış mükemmeliyetçi kişilik yapısıdır. Doğru olan yapma amacıyla aşırıya kaçma mükemmeliyetçiliğin göstergelerindendir. Bu davranışta olan bireyler hata yapmaması gerektiğini düşündüğünden performansını sürekli olarak kontrol etmekte ve hatasız olana dek yinelemektedir. Bununla birlikte bireyler kendilerini aşırı kontrol etme ve bunu hatasız bir performans sergilemek için yapmaktadır.

Bu bağlamda mükemmeliyetçi bireyler hata yapma korkusu ile işi ertelemeyi seçtikleri gibi başlamamayı ya da bırakmayı da seçebilirler. Mükemmeliyetçiliğe bağlı geciktirmenin üretkenliğinizi baltalamaması için yapacağınız işleri küçük parçalara bölmek ve her bir adımı için kendinizden yüzde 60 ya da yüzde 70 düzeyinde performans beklemek ve süreç odaklı kalmak faydalı olacaktır.

Etiketler

Erteleme hastalığıerteleme davranışımükemmeliyetçi kişilik yapısıaşırıya kaçma

Yazar Hakkında

Uzm. Kl. Psk. Asiye Nur Nihan Yurdakul

Uzm. Kl. Psk. Asiye Nur Nihan Yurdakul

Uzm. Kl. Psk. Lisans eğitimini Psikoloji (İngilizce) tamamladıktan sonra, 2012 yılında klinik psikoloji yüksek lisans eğitimini Prof.Dr. Hakan Türkçapar’ın tez danışmanlığı ve süpervizyonu ile tamamlamıştır. 2007 yılında ‘şizofreniden gerçeğe’ ve ‘psikoatölye’ projelerinde Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesinde gönüllü çalışmalarda bulunmuştur. Lisans stajını Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi başta olmak üzere çeşitli hastane ve kurumlarda tamamlamış olup, yüksek lisans stajını Balıklı Rum Hastanesinde tamamlamıştır.
Yüksek lisans eğitimi öncesinde 2008 yılında Prof. Dr. Hanna R. Scherler’den, ‘1 Vaka, 7 Terapötik Bakış Açısı’ eğitimini almıştır. 2011 yılında Emel Stroup ve Hakan Türkçapar’dan Bilişsel Davranışçı Terapi, Davranış Bilimleri Enstitüsünden EMDR terapisi (1. ve 2. Düzey), stratejik aile terapisi, çözüm odaklı terapi eğitimlerini tamamlamış olup, yüksek lisans eğitimi sonrasında Dr. Alp Karaosmanoğlu’ndan şema terapi ve Aslıhan Topyay Özfidan'dan obezite tedavisinde bilişsel teknikler eğitimlerini tamamlamıştır. 4 yıl boyunca eylem metodunu kullanan, kişinin farkındalığını arttırmayı amaçlayan, hızlı ve etkili bir psikoterapi yöntemi olan Psikodrama Grup Terapisi eğitimini İstanbul Zerka Moreno Psikodrama Enstitüsü’nden almıştır.

İstanbul kalkınma ajansının desteklediği, İstanbul İl Özel İdaresi bünyesinde oluşturulan Cinsel İstismara Uğramış Çocukların Rehabilitasyonu Projesinde psikoterapist olarak görev yapmıştır. 2011 yılında meydana gelen Van depreminden hemen sonra Van ve Erçiş’te psikolojik ilk yardım faaliyetlerinde (travma sonrası stres bozukluğunun tedavisine yönelik seminerler, bireysel ve grup terapileri) bulunmuş, psikososyal müdahaleleri organize etmiştir. 2014 yılında Filipinler’de “Haiyan Tayfunun”dan zarar gören Filipin halkına psikolojik destek vermek için gönüllü Travma Psikoterapisti olarak “Bireysel” ve “Grup Psikoterapi” seansları uygulamıştır. 2015 Ocak ayında Uganda’da yetimhanelere psikososyal destek çalışmaları projesinde koordinatör olarak gönüllü çalışmalar yürütmüştür. 2016 yılında Nepal’de meydana gelen depremden sonra bölgede gönüllü psikososyal destek (travma sonrası stres bozukluğunun tedavisine yönelik seminerler, bireysel ve grup terapileri) çalışmalarında bulunmuştur. 2019 yılında Uluslararası Doğum Psikolojisi ve Doğum Ekipleri kongresinde ‘Doğum korkusunun giderilmesinde ilaçsız bir seçenek EMDR (Göz hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve yeniden işleme) olgu sunumu’ başlıklı sözel bildiriyi sunmuştur. Bu çalışma hamileler üzerinde Türkiye'de uygulanan ilk EMDR çalışmasıdır.

Türkiye’nin çeşitli illerinde bilişsel davranışçı terapiye ve psikodramaya yönelik atölye çalışmaları yürütmektedir. Stres, sınav kaygısı ve depresyondan korunma yolları üzerine seminerler vermekte ve çeşitli yayın organlarında yazılar yazmaktadır. Klinik psikoloji pratiğinin yanında obezite ve duygusal beslenme özel çalışma alanıdır. Duygusal beslenme üzerine 2012 yılında bilimsel bir araştırma yürütmüş olup, obezite ve duygusal beslenme üzerine çeşitli yayın organlarında yazılar yazmakta ve TV programlarına katılmaktadır.

Aldığı Eğitimler

EMDR Terapisi 1. Düzey (Davranış Bilimleri Enstitüsü)
EMDR Terapisi 2. Düzey (Davranış Bilimleri Enstitüsü)
Stratejik Aile Terapisi (Davranış Bilimleri Enstitüsü)
Çözüm Odaklı Terapi Eğitimi (Davranış Bilimleri Enstitüsü)
Çocuk Merkezli Oyun Terapisi Egitimi (Reyhana Seedat)
Şema Terapi Egitimi (Dr. Alp Karaosmanoglu)
Çocuklar ve Ergenler ile EMDR (Prof. Dr. Ümran Korkmazlar)
1 Vaka, 7 Terapötik Bakış Açısı Eğitimi (Prof. Dr. Hanna R. Scherler )
Beck Yönelimli Kognitif Terapi (Dr. Emel Stroup)
Gestalt Terapi (Dr. Özge Mergen)
Dinamik Terapi (Prof. Dr. Can Tuncer)
Çocuk Psikopatolojisi (Doç.Dr. Şaziye Senem Başgül)
Psikodrama Grup Terapisi Eğitimi Temel Aşama (İstanbul Zerka Moreno Psikodrama Enstitüsü-IPI)
Aile Ağacı ve Psikodrama Eğitimi (İstanbul Zerka Moreno Psikodrama Enstitüsü-IPI)
Psikodrama Grup Terapisi Eğitimi Temel Aşama (İstanbul Zerka Moreno Psikodrama Enstitüsü-IPI)
Psikodrama Grup Terapisi Eğitimi Hazırlık Aşaması(İstanbul Zerka Moreno Psikodrama Enstitüsü-IPI)
Bilişsel Davranışçı Terapi Eğitimi (Prof. Dr. Hakan Türkçapar)
Rorschach Testi Eğitimi ve Uygulaması(Projektif Testler Derneği/Tevfika İkiz)
Bireysel Psikodrama Eğitimi (İstanbul Zerka Moreno Psikodrama Enstitüsü-IPI)
Çocuk ve Ergenler için Bilişsel Davranışçı Terapi Eğitimi (Prof. Dr. Emine Gül Kapçı)

Meslek

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır