Erkeklerde idrar yolu (üretra) darlığı

Erkeklerde İdrar Yolu (Üretra) Darlığı Üretra, mesaneden idrarı dışarı taşıyan ince bir kanaldır. Üretra darlığı, bu kanalın farklı nedenlerle daralması ve idrar akışının zorlaşması durumudur. Normal üretra Darlık olan üretra Üretra Darlığı Olan Hastalarda Görülen Şikayetler     •    İdrarı zor yapma     •    Zayıf idrar akışı (taziksiz idrar)     •    Sık idrara çıkma ihtiyacı     •    İdrar yaptıktan sonra tam rahatlayamama hissi     •    İdrar yaparken yanma ve ağrı     •    Menide kan görülmesi     •    İdrar yaparken karın ağrısı     •    Sık tekrar eden üriner sistem enfeksiyonları     •    İdrar yaptıktan sonra idrar sızdırma Üretra Darlığının Nedenleri Üretra darlığına yol açabilecek başlıca nedenler şunlardır:      1.    Travmalar: Pelvik kırıklar veya üretrayı zedeleyen darbeler.      2.    Cerrahi Müdahaleler      3.    Enfeksiyonlar: Bel soğukluğu (gonore) gibi cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar üretra duvarında hasar oluşturabilir.      4.    Doğumsal Anomaliler: Bazı kişilerde üretra yapısal olarak dar olabilir.

Erkeklerde idrar yolu (üretra) darlığı

Erkeklerde İdrar Yolu (Üretra) Darlığı

Üretra, mesaneden idrarı dışarı taşıyan ince bir kanaldır. Üretra darlığı, bu kanalın farklı nedenlerle daralması ve idrar akışının zorlaşması durumudur.

 

Normal üretra


Darlık olan üretra


Üretra Darlığı Olan Hastalarda Görülen Şikayetler

    •    İdrarı zor yapma
    •    Zayıf idrar akışı (taziksiz idrar)
    •    Sık idrara çıkma ihtiyacı
    •    İdrar yaptıktan sonra tam rahatlayamama hissi
    •    İdrar yaparken yanma ve ağrı
    •    Menide kan görülmesi
    •    İdrar yaparken karın ağrısı
    •    Sık tekrar eden üriner sistem enfeksiyonları
    •    İdrar yaptıktan sonra idrar sızdırma

Üretra Darlığının Nedenleri

Üretra darlığına yol açabilecek başlıca nedenler şunlardır:
    
1.    Travmalar: Pelvik kırıklar veya üretrayı zedeleyen darbeler.
    
2.    Cerrahi Müdahaleler
    
3.    Enfeksiyonlar: Bel soğukluğu (gonore) gibi cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar üretra duvarında hasar oluşturabilir.
    
4.    Doğumsal Anomaliler: Bazı kişilerde üretra yapısal olarak dar olabilir.

5. Sonda takılması: Yeterli tecrübesi olmayan hastane personeli tarafından sonda takılması

6.    İdiopatik (Bilinmeyen): Bazı durumlarda darlığın nedeni tam olarak belirlenemez.

Teşhis Yöntemleri

Üretra darlığı, çeşitli yöntemlerle teşhis edilir:
    
1.    Üroflometri: İdrar akış hızını ölçen bir testtir. Akışın zayıf olması darlığı düşündürür.

2.    Sistoskopi: Küçük bir kamera yardımıyla üretra ve mesane içi doğrudan incelenir.

3.    Görüntüleme Yöntemleri: Retrograd üretrografi gibi özel röntgen yöntemleri ile üretra darlıkları tespit edilebilir.

Tedavi Yöntemleri

Üretra darlığının tedavisi, darlığın uzunluğuna, nedenine ve hastanın genel durumuna göre değişir:
    
1.    Üretral Dilatasyon: Üretrayı genişletmek için özel aletlerle yapılan bir işlemdir. 
    
2.    Endoskopik Tedavi (Internal Üretrotomi): üretrotom denilen endoskopik cihaz yardımıyla darlık bölgesi saat 12 hizasından kesilerek açılır.

3.    Cerrahi Onarım (Üretroplasti): Daha ciddi darlıklarda açık cerrahi yöntemle darlık bölgesi çıkarılarak yeniden yapılandırılır.

Üretra Darlığı ve Prostat Büyümesi

Üretra darlığı şikayetleri, prostat büyümesinde görülen belirtilere benzeyebilir. Ancak bu iki durumun tedavileri tamamen farklıdır. Doğru teşhis, uygun tedavi için hayati önem taşır.

Tedavi İçin Geç Kalmayın

Bu belirtileri yaşayan erkeklerin, mesane ve böbrek fonksiyonlarında bozulma olmadan vakit kaybetmeden üroloji uzmanına başvurmaları  gerekir.
 

Bu makale 15 Ocak 2025 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Mete Kilciler

Prof. Dr. Mete KİLCİLER, Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Kadrosunda olup, Bursa VM Medicalpark  Hastanesinde görevini sürdürmektedir. Prof. Dr. Mete KİLCİLER,1965 yılında Ankara'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 1983 yılında Gülhane Askeri Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1989 yılında başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, 1992 - 1996 yılları arasında Ankara GÜlhane Askeri Tıp Akademisi Üroloji Ana Bilim Dalı'nda tamamlayarak Üroloji Uzmanı olmuştur. Androloji üzerine yan dal ihtisas eğitimi bulunmaktadır. 1996 yılında Üroloji Uzmanlığını aldıktan sonra aynı ana bilim dalı başkanlığında göreve başlamış 2000 yılında Ankara Gülhane Askeri Tıp Akademisi Üroloji Ana Bilim Dalı'nda Yardımcı Doçent Doktor olmuştur. 2002 – 2003 tarihlerinde Amerika Birleşik Devletleri, O ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
whatsapp
youtube
Etiketler
Üretra darlığı tedavisi
Prof. Dr. Mete Kilciler
Prof. Dr. Mete Kilciler
Bursa - Üroloji
Facebook Twitter Instagram Youtube